close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Strada nu e scrumiera - NU arunca chistoace



| Organizator:
    Asociaţia Geeks for Democracy (G4D)
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Poluarea este poate cea mai extinsa problema care ne afecteaza tuturor viata de zi cu zi, ca rezultat al multiplelor actiuni sau inactiuni ale cetatenilor, agentilor economici si institutiilor statului. Desi exista legislatie care sa previna si sa combata poluarea, inclusiv cea rezultata din aruncarea la intamplare a deseurilor ex. chistoace, prevederile legale fie nu sunt cunoscute de catre cetateni, fie nu sunt pedepsite de autoritati, fie ambele. Nevoile beneficiarilor - cetatenii de toate varstele, chiar si animalele de companie - sunt in mod clar de a fi inconjurati de un mediu sanatos, prietenos, fara deseuri la orice pas. NU arunca chistoace vine ca raspuns la aceste nevoie din ce in ce mai pregnante in contextul expus mai sus.


| Scopul proiectului
    Scopul este crearea unui mediu sanatos, prietenos cu adultii, copiii, animalele de companie. Obiectivul principal: colectarea deseurilor provenite din resturi de tigara. Obiective secundare: constientizarea de catre publicul larg, mediul privat si institutiile de resort a pericolului reprezentat de aceste deseuri, precum si educarea cetatenilor cu privire la modul corect de reciclare. Totodata, proiectul a avut ca obiectiv impulsionarea autoritatilor sa aplice legislatia curenta privind sanctionarea cu amenda a abaterilor.

Strada nu e scrumiera - NU arunca chistoace Strada nu e scrumiera - NU arunca chistoace Strada nu e scrumiera - NU arunca chistoace

| Aria geografica
    Romania si Bulgaria

| Rezumat
    Romanaia se afla deja in plina procedura de infrigement pentru mai multe capitole de mediu. Oricine poate lesne vedea ca suntem codasi la reciclare, la o corecta gestionare a deseurilor din toate categoriile, la calitatea aerului etc. Orasele noastre sunt murdare si poluate, iar copiii nostri, familiile noastre se strecoara zilnic printre gunoaie de tot felul - pungi de plastic si pet-uri aruncate la intamplare, deseuri din constructii si da, chistoace. Un deseu atat de mic si atat de nociv: mucurile de tigara - chistoacele - sunt constituite din fibre artificiale de acetat de celuloză, impregnate cu substantele toxice din fumul de tigara, nicotina si produsii de degradare ai ingredientelor adaugate tutunului la prelucrare, precum acroleina, cianura de hidrogen, amoniac, hidrocarburi cancerigene etc. O alta problema a oraselor noastre, in special Bucuresti este traficul aglomerat. Ideea proiectului le-a venit initiatorilor vazand cum fumatorii din trafic arunca adesea chistoacele pe carosabil. Strada nu e scrumiera - NU arunca chistoace trage un semnal de alarma asupra pericolului acestor deseuri si-si propune educarea fumatorilor sa foloseasca scrumierele. Chistoacele sunt cel mai aruncat deseu, atat de prezent in jurul nostru incat nici nu mai realizam ca locul lui nu este pe strada, pe trotuar, in iarba din parc, pe plaja. Nevoia de constientizare, de educare si, desigur, de sanctionare constituie o realitate evidenta ce a motivat nasterea acestui nou proiect marca Geeks for Democracy.


| Date beneficiari
    Voluntarii participanti la actiunile din proiect, companiile partenere, angajatii si clientii acestora expusi la mesajele proiectului, institutiile, functionarii si cetatenii care au intrat in contact cu mesajul proiectului.

| Date beneficiari
    ~22.000.000 de cetateni romani (cf. estimari Institutul National de Statistica, februarie 2017), prin contributia proiectului la un mediu mai curat, mai sanatos si la cresterea implicarii civice; Partenerii si furnizorii; Autoritatile cooptate in proiect; Entitati media

| Activitati
    Strada nu e scrumiera. NU arunca chistoace s-a desfasurat pe 3 paliere separate. Primul a constat in actiuni de strangere a deseurilor cu voluntari in diferite orase din tara si din strainatate (Bulgaria). Al doilea palier si-a propus atragerea de parteneri - persoane juridice - care prin propriile resurse umane, financiare, de notorietate etc. sa promoveze obiectivele proiectului. Al treilea palier se refera la relatia cu autoritatile si convingerea acestora, prin vizibilitatea proiectului in media si social media sa se implice sub o forma sau alta in proiect si totodata sa aplice legislatia in vigoare.


| Rezultatele proiectului
    La acoperirea pe larg in media si social media a proiectului, deci atingerea obiectivelor privind constientizarea de catre publicul larg, se adauga obiectivele privind mediul privat si institutiile de resort. Un rezultat esential credem noi este parteneriatul cu MAI si Politia Romana, care au si atributii in ceea ce priveste sanctionarea abaterilor, atributii pe care au fost mai motivati sa si le exercite. Mai mult, datorita numarului mare de parteneri, majoritatea companii cu o pozitie solida in piata si branduri puternice consideram un efect viabil schimbarea pe termen mediu si lung, data fiin vizibilitatea si propagarea proportionala a mesajului din proiect.


| Bugetul
    13500

| Parteneri
    Geeks for Democracy

| Website proiect
    https://nuarunca.com/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes