close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Casa Activistului



| Organizator:
    Asociaţia Corupţia Ucide
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Am realizat ca protestul, desi cel mai eficient instrument civic pentru o reactie imediata, nu este suficient pentru a construi o pozitie solida in lupta cu dispretul generalizat fata de cetatean. Este necesara conectarea permanenta la realitatea politica, sociala, economica si juridica. Deschiderea si mentinerea unui dialog cu autoritatile, accesul la informatii de interes public, cunoasterea drepturilor garantate și obligatiilor fata de stat si societate, sustinerea presei independente, exprimarea nemultumirilor prin petitii sau initiative cetatenesti, toate acestea sunt unelte care pot fi folosite cu succes pe frontul civic. Din aceasta nevoie s-a conturat conceptul de “casa a activismului”.



| Scopul programului
    Obiectivele principale ale proiectului si derularea acestuia: pe termen scurt: sa cunoastem Constitutia si legile tarii, drepturile garantate, dar si obligatiile fata de stat si societate. Exersam impreuna dialogul cu autoritatile, aflam cum putem solicita acces la informatii de interes public, invatam sa ne documentam corect, din surse credibile, studiem modalitati de exprimare a nemultumirilor civice. Tot Aparam libertatea de exprimare, egalitatea de sanse si militam pentru eradicarea discriminarii de orice fel. Pe termen mediu si lung: formarea si sustinerea unei generatii de lideri civici, care sa indrepte Romania catre viitor in mod responsabil, democratic, transparent si sustenabil.


Casa Activistului Casa Activistului Casa Activistului

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Casa Activistului este un incubator civic, agregator de idei si facilitator de solutii
care isi propune sa contribuie la formarea unei societati asumate si activa civic. Viziunea noastra cuprinde o societate in care cetatenii isi asuma roluri active in viata cetatii prin implicarea in grupuri civice, organizatii non-guvernamentale, administratie publica, procesul legislativ, politica sau prin simplu comportament prosocial.

Eforturile noastre se concentreaza inspre dezvoltarea si sustinerea unei generatii de lideri civici care sa indrepte Romania catre viitor intr-un mod responsabil si sustenabil. Casa Activistul este pusa la dispozitia actorilor civici care doresc sa organizeze training-uri, workshop-uri, proiectii de filme, dezbateri sau orice proiect civic pe care spatiul il permite. Actiunile noastre se centreaza in jurul unor valori precum transparenta, democratie, libertate de exprimare si egalitate.

Activitatile implementate sunt: facilitarea de ateliere pe teme civice, sociale si tech; organizare evenimente publice de tip dezbatere, mese rotunde; organizare petreceri tematice cu scopul strangerii de fonduri si recrutarea de noi voluntari; participarea la diverse evenimente sociale de tip Street Delivery atat local, cat si la nivel national; organizare actiuni de sprijin comunitar in centre pentru persoane cu dizabilitati; facilitare ateliere de creatie pentru copii;


| Date beneficiari
    Beneficiari directi: 2000; Beneficiari indirecti, cifra masurata doar din impactul social media 120.000, nu avem o statistica pentru impactul din offline.

| Date beneficiari
    Tip beneficiari: copii, tineri cu varste cuprinse intre 16 - 35 de ani, adulti activi, varstnici

| Activitati
    Eforturile au fost concentrate pe dezvoltarea unei comunitati in jurul Casei Activistului, precum si dezvoltarea in paralel a unei comunitati online care sa permita sa avem un impact in afara granitelor fizice ale spatiului.
Am pornit o campanie de strangere de fonduri pentru inchirierea spatiului si achizitionarea de echipamente, iar in paralel am pornit o campanie de donatii in natura pentru a reduce cheltuielile cu mobilarea si echiparea spatiului.
Pe tot parcursul proiectului am avut evenimente sustinute de fundraising pentru a-i putea oferi proiectului sustenabilitate.
Urmatorul pas a fost sa gasim diversi experti care sa faciliteze pro-bono ateliere pe diverse teme: guerilla marketing, educatie juridica, protectia mediului, jurnalism cetatenesc, drepturile omului, ecologie, transparenta, tehnologie, cetatenie europeana, cum functioneaza statul, arta, etc. .
Evenimentele si atelierele au fost organizate in afara orelor de lucru si în weekend pentru a putea fi accesibile elevilor, studentilor si adultilor activi.
Promovarea a fost facuta in mediul online si offline de catre membrii echipei si voluntarii din proiect prin distribuirea de flyere, participarea la evenimente de promovare, crearea de infografice, content video si text. De asemenea, partenerii nostri ne-au ajutat cu promovarea in mediul online, respectiv promovarea de tip recomandare.


| Rezultatele programului
    Dupa 1 an si 4 luni de activitate, peste 2000 de persoane au trecut pragul Casei Activistului.
120.000 beneficiari indirecti in social media.
In 2018-2019 am fost prezenti cu biblioteca civica de la Casa Activistului in tara, la evenimente care au adunat zeci de mii de persoane, unde am pus la dispozitie materiale scrise despre civism, implicare, lege, proteste, protectie mediu s.a. Ca actiune de informare.
Am participat la evenimente pentru mobilizarea la vot; am avut un colt civic la protestul din 10 August in care am pus la dispozitie materiale civice; am fost parteneri in organizarea picnicurilor manifest din parcul Cismigiu impotriva defrisarii arborilor din parc si am reusit sa blocam initiativa primariei. Am printat si distribuit materiale in care am evidentiat problema si am stat de vorba one on one cu cei prezenti la eveniment; am participat la evenimentele Street Delivery Bucuresti si Bacau; am fost parteneri in organizarea picnicurilor manifest de la miezul noptii organizate de Nefiresc si Nefiresc Cluj; am fost parteneri la a doua ediție Civistarter din Bacau, incubator de antreprenoriat civic care a adunat 80 de tineri la atelierele din cadrul evenimentului.
Am organizat actiuni de sprijin comunitar intr-un centru pentru copii cu autism.
Am facilitat aproximativ 100 de ateliere si evenimente pe teme civice, sociale, de mediu, arta si tehnologie in cadrul proiectului, al caror impact nu l-am putut masura in mediul offline.
Dezvoltarea unei retele de oameni cu preocupari diverse care au reusit sa colaboreze in proiecte independente.


| Buget
    115200,00

| Parteneri
    Declic, Initiativa Romania, Zero CO2, Rezistenta, Evolutie In Institutie

| Website program
    https://www.facebook.com/CasaActivistului/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes