close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Drepturile Copilului



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    In contextul nivelului scazut de informare a copiilor privind propriile drepturi se adauga datele cu privire la violenta asupra copiilor (3 din 10 copii sunt exclusi din grupul de colegi; 73% dintre copii afirma ca au fost martorii unei situatii de bullying in scoala; 1 din 4 copii a fost umilit in fata colegilor), date care ne-au determinat sa abordam cu precadere subiecte precum nondiscriminarea, protectia impotriva violentei, combaterea bullying-ului si cyberbullying-ului. Aceste problematici au fost identificate si in chestionarele completate de copii in evaluarea initiala a proiectului, astfel ca au reprezentat o prioritate in cadrul acestuia, copiii invatand ca respectarea propriilor drepturi este la fel de importanta ca respectarea drepturilor celorlalti si ca toti copiii trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a facilita insusirea de cunostinte si deprinderi corecte in randul elevilor privind drepturile copilului, conform principiilor Conventiei ONU cu privire la Drepturile Copiilor. Obiective: (1) Cresterea gradului de informare pentru 18.000 de elevi privind respectarea si incalcarea drepturilor lor. (2) Dezvoltarea de competente specifice de educatie de la egal la egal pentru 160 de voluntari pentru implementarea de activitati de informare directe. (3) Implicarea a 2.000 de copii si tineri in campanii locale de constientizare a drepturilor si responsabilitatilor lor.

Drepturile Copilului Drepturile Copilului Drepturile Copilului

| Aria geografica
    Bucuresti si in urmatoarele judete: Arges (Pitesti), Brasov (Brasov), Caras-Severin (Resita), Constanta (Constanta, Mangalia), Dambovita (Targoviste), Dolj (Craiova), Hunedoara (Petrila), Iasi (Iasi), Mures (Targu Mures), Neamt (Piatra Neamt), Suceava (Suceava), Timis (Timisoara) si Vaslui (Negresti).

| Rezumat
    Datele colectate de Organizatia Salvati Copiii in cercetarea “Cunoasterea, importanta si respectarea drepturilor copilului in Romania”, Bucuresti, 2014, arata ca intre anii 2006 si 2013 s-a inregistrat o diminuare a procentului elevilor care pot numi macar trei drepturi ale copilului si o crestere a celor care nu pot identifica niciun astfel de drept. De asemenea, copiii consultati de organizatie au semnalat numeroase probleme cu privire la practici discriminatorii, mai ales in domeniul educatiei.
Aceasta situatie in care se afla copiii ilustreaza nevoia de informare si schimbare de atitudini in randul copiilor si al adultilor direct responsabil de educatia acestora. Prin intermediul acestui proiect, peste 20.000 de copii din 15 judete au beneficiat de activitati de informare despre drepturile copilului, sustinute de peste 300 de voluntari ai organizatiei (majoritatea elevi de liceu si studenti, pregatiti de specialisti in domeniu), in cadrul carora au fost implicati in activitati interactive in care imbina invatarea cu joaca, lucreaza in echipa, se exprima liber, iar propriile idei si perspective le sunt valorizate.
In plus, copiii si voluntarii au fost activi in cadrul unor evenimente nationale unde au planificat initiative pentru prevenirea si reducerea bullying-ului si a discriminarii in scolile si comunitatile lor. Acestia au fost consultati cu privire la problemele cu care se confrunta, iar ulterior au transmis catre institutii relevante propriile idei despre solutionarea acestora si au dezvoltat campanii de promovare a drepturilor copilului implementate cu sprijinul financiar al proiectului si coordonate chiar de catre ei. Voluntarii au implicat peste 2000 de copii, parinti si profesori in activitati si evenimente de combatere a incalcarii drepturilor copilului.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului au fost 20 330 de elevi din toate ciclurile scolare (informati de catre voluntari) si 2000 de copii, tineri, parinti si profesori (din comunitatile in care au fost implementat e campaniile locale ale voluntarilor); 321 de voluntari formati si implicati in sustinerea sesiunilor informative si coordonarea initiativelor locale.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti: elevi, parinti, profesori, colegi ai beneficiarilor directi.

| Activitati
    (1) Crearea de materiale educationale specifice (kit facilitare, ghid de educatie nonformala, actualizare materiale legislative). (2) Formare de formatori (cadre didactice si coordonatori locali pregatiti pentru a sustine training-urile pentru voluntari). (3) Selectia si formarea voluntarilor peer educatori (dezvoltarea de competente in randul voluntarilor care au facilitat sesiunile de informare pentru copii - activitati practice, de tip experiential despre drepturile copiilor, implicarea si participarea activa a lor, principii si tehnici de lucru cu copiii, educatie nonformala. (4) Implementarea proiectului in scoli (fiecare echipa de voluntari a desfasurat 3 sesiuni de informare la fiecare clasa de elevi, implicandu-I in activitati nonformale despre drepturile lor, nondiscriminare, bullying, protectie impotriva violentei. (5) Organizarea a 2 evenimente nationale de consultare a copiilor si tinerilor - Forumul Copiilor (delegatiile de copii au avut intalniri cu Ministrul Educatiei si alte autoritati pentru a le solicita masuri de combatere a bullying-ului si discriminarii) si Intalnirea Anuala a Voluntarilor (cei mai activi voluntari au fost implicati in ateliere de lucru, si-au consolidat cunostintele privind drepturile copilului si au planificat initiative locale de promovare a acestora). (6) Sustinerea implementarii de initiative locale coordonate de voluntari – intalniri si evenimente in scoli, conferinte publice, flashmob-uri, concursuri, alte evenimente).

| Rezultatele proiectului
    Rezultate: materiale educationale (kit facilitare, ghid educatie nonformala, materiale legislative); 28 de profesori si 15 coordonatori locali pregatiti pentru a sustine training-urile pentru voluntari; 321 de voluntari formati si implicati in sustinerea sesiunilor informative pentru 20 330 de elevi din 195 de scoli din 15 judete; 200 de copii si tineri implicati in 2 evenimente nationale de consultare privind masuri de respectare a drepturilor copiilor; 2000 de copii, tineri, parinti si profesori implicati in 15 initiative locale organizate de 100 de voluntari. Proiectul a sustinut dreptul la participare si implicarea civica a copiilor si tinerilor - voluntarii (elevi de liceu si studenti) au coordonat sesiunile informative si au creat si implementat actiunile locale. Participarea elevilor la activitati despre drepturi si responsabilitati si probleme cu care se confrunta la scoala sau acasa (bullying, violenta, discriminare) a generat schimbari in dezvoltarea de cunostinte, abilitati si atitudini - gandire critica, constientizarea incalcarii drepturilori, actiuni proactive privind imbunatatirea climatului scolar si familial. Implicarea lor in activitati interactive - lucru in echipa, creativitate, egalitate si exprimarea opiniilor s-a dovedit a fi extrem de apreciata de copii, imbunatatind totodata relatiile dintre elevi si dintre elevi si profesori. In plus, sesiunile despre bullying au generat interes din partea personalului scolar pentru continuarea actiunilor de prevenire a acestei problematici si de interventie in cazurile existente in scoala.

| Bugetul
    575000

| Parteneri
    Profi Romania, Ministerul Educatiei, Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din cadrul Camerei Deputatilor, Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala, Consiliul National al Elevilor, inspectorate scolare, 160 de unitati de invatamant.

| Website proiect
    https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/drepturile-copilului/promovarea-drepturilor-copilului





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes