close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Club de mobilitate urbana - Senseability



| Organizator:
    Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    CMU a aparut din dorinta de a dezvolta activitatile Senseability pe care le desfasuram din 2015 (tururi cu persoane cu deficiente de vedere si tipici pe nevazute prin monumente de arhitectura). Asa am putut obtine informatii direct de la beneficiari prin discutii, observatie si chestionare despre dificultatile intalnite in mediul urban si despre viata sociala. Interesul administratiei publice pentru proiectele de accesibilizare este unul scazut si ne aflam intr-un cerc vicios. Astfel CMU vine cu o abordare diferita in care incurajam persoanele cu dizabilitati sa devina cat mai independente si active in societate, adaptandu-se orasului neprietenos prin activitati de interes si pentru persoanele tipice (ateliere de arhitectura, urbanism, dezv. personala, etc). Pentru cei tipici aceste activitati functioneaza si ca exercitii de empatie.

| Scopul proiectului
    Scopul clubului este cresterea gradului de incluziune sociala a persoanelor cu deficiente de vedere prin diseminarea de experiente si tehnici pentru imbunatatirea mobilitatii si crearea unui cadru propice pentru interactiune sociala intre persoane cu dizabilitati si cele tipice.
T.scurt: crearea a 10 harti tactile cu Bucurestiul pentru intelegerea structurii urbane.
T. mediu: organizarea a 11 ateliere si 3 probe de mobilitate cu cate 30 de participanti.
T.lung: reducerea fenomenului de auto-izolare prin crearea unei platforme incluzive de interactiune sociala.


Club de mobilitate urbana - Senseability Club de mobilitate urbana - Senseability Club de mobilitate urbana - Senseability

| Aria geografica
    Bucuresti, Cluj

| Rezumat
    Comunitatea persoanelor cu dizabilitati se confrunta cu un puternic fenomen de (auto)izolare iar participarea acestora la viata publica a orasului este foarte scazuta. Mediul construit neprietenos este principala cauza obiectiva a acestui fenomen, dar si lipsa unei infrastructuri culturale si sociale care sa ii includa. Accesibilizarea mediilor urbane reprezinta un proces lung si costisitor care nu se afla pe lista prioritatilor administratiei publice. Asa ca, ar fi indicat sa gasim solutii alternative pentru a implica persoanele cu dizabilitati in viata sociala a orasului si a le oferi curajul de a-l explora si singure, adaptandu-se la mediului neprietenos.
Un obiectiv consta in cresterea mobilitatii urbane a persoanelor cu deficiente de vedere, sprijinindu-le sa dezvolte abilitati de orientare spatiala, proprioceptie si incredere in sine. Acestea sunt o necesitate pentru a putea vorbi despre o incluziune reala. Astfel, proiectul are ca scop crearea primului club dedicat persoanelor cu deficiente de vedere, cu activitati de interes si pentru persoanele tipice. Ideea de a avea un club, este mai mult decât un loc in care oamenii sa socializeze, reprezinta primul pas spre combaterea fenomenului de auto-izolare cu care se confrunta persoanele cu dizabilitati de vedere din Romania. Mai mult, CMU va promova un model de "share-to-share" de a lucra cu persoane cu dizabilitati, sprijinindu-le sa se concentreze mai mult pe ceea ce pot face cel mai bine și nu pe ceea ce nu pot face. Practic, acesta va funcționa ca o comunitate de skill-sharing, unde putem invata unii de la altii cum putem face fata unui oras neprietenos cum este Bucurestiul, prin intermediul unor ateliere de: arhitectura, planificare urbana, tehnologie, mobilitate clasica, alternativa, etc.


| Date beneficiari
    Persoane cu deficiente de vedere: 73 (din care 12 din Cluj); tipici: 126 ; alte tipuri de dizabilitati: 12; voluntari: 67 ; participanti la dezbatere: 45 persoane.

| Date beneficiari
    social media:147.500; DGASPC S6: aprox. 45 people; DGASPC S4: aprox. 12 people; ANPD: aprox. 300 people; OAR - 120 arhitecti; Facultati partenere: 450 studenti si elevi; trecatori care ne-au vazut la explorarile urbane: aprox.300 persoane; comunitatea NOD makerspace: 204 persoane; discutat despre proiect la diverse evenimente: aprox. 50 pers.

| Activitati
    CMU este un proiect de tip “learning by doing”. Punem accentul pe instrumente inovative de mobilitate (ex: harti tactile), tehnologia contemporana (aplicatii pentru smartphones, voice over pentru PC) si gadget-uri accesibile (casti prin conductie osoasa). In cea mai mare parte, metoda noastra este bazata pe formatori (tipici sau cu deficiente de vedere), dar incurajam si schimburile ocazionalele de “life-hacks” dintre beneficiari.
Ca parte importanta a sustenabilitatii initiativei, incurajam schimbul de cunostinte intre participanti. Scopul este ca in anul al doilea sa avem macar 15% dintre participantii cu deficiente de vedere implicati activ in dezvoltarea proiectului si a atelierelor pentru a pregati o noua generatie CMU.

Proiectul are 4 activitati majore:
Crearea celor 10 harti tactile in urma unor focus grupuri cu persoane cu deficiente de vedere. Acestea sunt un instrument cheie in facilitarea intelegerii structurii urbane. (Aug-Dec 2017)
Organizarea celor 11 ateliere pe subiecte cu un impact direct asupra mobilitatii (oct 2017-mai 2018)
Organizarea a 3 probe de mobilitate urbana unde am testat abilitatile dobandite de participantii nevazatori si tipici (Iul 2018)
Organizarea unei dezbateri pe tema Bucurestiului Incluziv pentru a impartasi informatiile obtinute pe parcursul unui an si a cauta solutii impreuna cu alte ONG-uri, administratia publica si beneficiari.(Aug 2018)


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele CMU intre Iulie 2017 - Sep. 2018:
-10 harti tactile cu care beneficiarii cu deficiente de vedere s-au obisnuit sa citeasca o astfel de harta si sa perceapa reducerea la scara; aceste harti au facilitat intelegerea dimensiunii Bucurestiului si a caracteristicilor tesutului urban
-11 ateliere pe diverse subiecte care au starnit interesul participantilor de a sustine propriile lor activitati la CMU
-In primul semestru o parte dintre participanti aveau nevoie sa le oferim transport de acasa pana la La Firul Ierbii. Pana la finalul generatiei I au inceput sa vina singuri cu transportul in comun, utilizand bastonul si telefonul mobil
-Promovarea proiectului in cadru facultatilor a atras voluntari care acum isi fac lucrari de licenta pe subiectul designului incluziv si integrarii persoanelor cu dizabilitati
-Dezbaterea publica a condus la concluzia ca educatia sta la baza problemelor cu care ne confruntam atat de partea persoanelor cu dizabilitati, cat si de partea tipicilor
-S-au format prietenii intre persoanele tipice si cele cu deficiente de vedere si au inceput sa aiba activitati si in afara CMU (mers la teatru, salon auto, muzeu, etc)
-Implicarea beneficiarilor in administrarea CMU 2.0 (2018-2019)


| Bugetul
    170657

| Parteneri
    Fundatia Orange, La Firul Ierbii, Forward ID PR&Events, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati, Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Bucuresti, Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, Fac. de psihologie si stiintele educatiei, Fac. de Matematica si Informatica, Universitatea Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Bucuresti, Departamentul de Psihopedagogie Speciala, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj, Asociatia Tandem, DGASPC Sector 6.

| Website proiect
    http://www.amais.ro/cmu/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes