close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Donează sânge, fii erou!



| Organizator:
    
| Categorie:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    ”Donează sânge, fii erou!” este unul dintre cele mai longevive proiecte de donare de sânge din România. Proiectul a fost înființat în 2001 la Cluj-Napoca de către studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu după ce o colegă a avut nevoie de transfuzii sanguine. Observând lipsa gradului de informare asupra donării de sânge, atât în rândul studenților mediciniști, cât și în rândul populației generale, studenții și-au propus să întemeieze un proiect care să promoveze donarea de sânge la nivelul municipiului Cluj-Napoca, iar în timp, proiectul a fost implementat în alte 13 centre universitare medicale. Începând cu 2021, am încercat să ne extindem și în orașele fără centre universitare, unde, din păcate nu se desfășoară la fel de multe activități de promovare a donării de sânge precum în marile orașe, dar nevoia este una națională. Din aprilie 2021 am încercat să ne extindem în cât mai multe orașe, iar în decembrie am reușit să acoperim 36 de centre de transfuzie din țară și din Chișinău.

| Scopul proiectului
    Scop: ameliorarea deficitului de sânge din spitale Obiective pe termen scurt: Organizarea unei campanii naționale de donare de sânge cu participarea a 10.000 de persoane în centrele de transfuzie din 44 orașe, dintre care 5% se vor înscrie să devină donatori de celule stem. Organizarea unei campanii naționale de educație pentru sănătate în școli și facultăți (peste 60 la nivel național) pentru a crește numărul de noi donatori de sânge, 50% păstrând obiceiul timp de 2 ani, cu o frecvență de 6 luni.

Donează sânge, fii erou! Donează sânge, fii erou! Donează sânge, fii erou!

| Aria geografica
    Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacu, Baia Mare, Bistrița, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Deva, Focșani, Galați, Iași, Miercurea Ciuc, Oradea, Petroșani, Piatra Neamț, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Reșita, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Slatina, Slobozia, Suceava, Târgoviște, Târgu Jiu, Târgu Mures, Timișoara, Zalău, Chisinău,

| Rezumat
    ”Donează sânge, fii erou!” este unul dintre cele mai longevive proiecte de donare de sânge din România. Proiectul a fost înființat în 2001 în Cluj-Napoca de către studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu după ce o colegă a avut nevoie de transfuzii sanguine. Observând lipsa gradului de informare asupra donării de sânge studenții și-au propus să întemeieze un proiect care să promoveze acest act. Ulterior, proiectul s-a extins în toate centrele universitare medicale.

| Date beneficiari direcţi
    Grupul nostru țintă este reprezentat de populația eligibilă să doneze, adică persoane sănătoase cu vârsta de peste 18 ani. Nevoia de sânge este constantă, iar anumite categorii de elemente sanguine pot fi preluate doar de la donatori recurenți, de aceea din cadrul acestui grup țintă vast, ne-am axat pe persoanele cu vârste între 18 și 25 de ani, care au nevoie să fie convinși să se prezinte la prima donare și care au nevoie de un impuls suplimentar să continue acest obicei.

| Activitati
    Campania se desfășoară simultan în 37 de Centre de Transfuzie din România și Republica Moldova, având o perioadă de implementare de 1 sau două săptămâni în funcție de locație. Organizatorii sunt voluntarii ai asociațiilor studențești ale facultăților de medicină, în parteneriat cu școli postliceale sanitare și cu instituțiile cheie ale sistemului transfuzional. Campanie de informare despre importanța donării de sânge Voluntarii proiectului susțin prezentări despre donarea de sânge în unitățile de învățământ din toată țară. Grupul țintă fiind tineri eligibili să doneze. Prezentarea conține informații precum: utilizarea componentelor sanguine, criterii de eligibilitate și beneficiile pentru donator. Campanie de informare despre importanța transplantului de celule stem ca metodă terapeutică pentru pacienții hematologici Ore de educație sanitară ce explică conceptele de bază ale donării de celule stem: utilizări, importanța terapeutică și modul de înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (numit în continuare RNDVCSH). Campanie de promovare și încurajare a donării de sânge Voluntarii proiectului din cele 37 de orașe, sub coordonarea unui responsabil local, realizează activități de promovare a donării de sânge și de asemenea sunt prezenți fizic la centrele de transfuzie, unde ajută personalul și asigură metode suplimentare de atragere a donatorilor: premii, produse alimentare. Campanie de promovare și încurajare a înscriere în RNDVCSH.

| Rezultatele proiectului
    În prima parte a activității ne-am concentrat pe diseminarea informațiilor legate de donarea de sânge și celule stem pentru a avea un public cât mai informat și pentru a combate lipsa de educație sanitară și implicându-ne activ în formarea unei noi generații de donatori. Astfel, informația a reușit să ajungă în peste 30 de unități de învățământ, iar în total reach-ul campaniei a fost de peste 100.000 de persoane. De asemenea, am încercat să reducem din stresul primei donări și să asigurăm și beneficii materiale pentru donatori, sub forma de vouchere și produse alimentare. În cele două săptămâni de campanie, în care voluntarii noștri au așteptat donatorii la Centrul de Transfuzie Sanguină am înregistrat un număr de 10839 de donatori de sânge, comparativ cu 6906 de donatori care au fost la Centrul de Transfuzie Sanguină în săptămânile uzuale de activitate. Astfel, s-a înregistrat o creștere cu peste 40% a numărului de donatori. În acest timp, am încercat să promovăm și înscrierea în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, atât la Centrele de Transfuzie unde donatorilor li se explica în ce constă acest act, cât și prin campanii de informare în școli, facultăți și în locuri populare din orașe, de exemplu în malluri. Am reușit să înscriem peste 300 de persoane, adică aproape 10% din numărul total de persoane înscrise din momentul începerii parteneriatului cu Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Este prima ediție în care proiectul se extinde și la nivel internațional. Au existat 5 orașe care au avut creștere cu peste 100%.


| Bugetul
    Bugetul total al proiectului a fost de 24621 lei, obținuți în urma aplicării pentru o finanțare prin programul StartONG, program finanțat de Kaufland și implementat de Asociația Act For Tomorrow. Această finanțare a fost obținută de echipa națională a proiectului și distribuite fiecărei echipe locale conform unui buget realizat pe baza numărului estimat de donatori. La nivel local, fiecare echipă a mai obținut sponsorizări sub formă de produse pentru a atrage un număr mai mare de donatori. LEI

| Despre organizator
    Datorită intereselor similare și a scopurilor de multe ori comune, SSMB (Societatea Studenților în Medicină din București), OSM (Organizația Studenților Mediciniști Cluj), SSMI (Societatea Studenților în Medicină din Iași), SSMC (Societatea Studenților Mediciniști din Craiova), LSTGM (Ligă Studenților din Tîrgu Mureș) și SSMT (Societatea Studenților în Medicină din Timișoara), au decis în 1991 formarea unei federații ce urma să reprezinte studenții mediciniști din întreaga țară.

| Website proiect
    https://www.doneazasangefiierou.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes