close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Vreau in clasa a noua!



| Organizator:
    Fundatia World Vision Romania
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    In Romania rata abandonului scolar a ramas la cote alarmante: 18,5%, peste 40% dintre elevii care abandoneaza studiile dupa terminarea clasei a VIII-a raman in comunitatle rurale din care provin si lucreaza in gospodarie. In acelasi timp, 40% dintre elevii romani cu varsta peste 15 ani sunt analfabeti functional. Aproape jumatate dintre copiii din Romania (0-17ani) se aflau in risc de saracie in anul 2016, cea mai mare proportie din Uniunea Europeana.

| Scopul proiectului
    „Vreau in clasa a noua!“ este un program de prevenire a abandonului școlar pentru elevii de liceu din mediul rural.
Obiectivele programului:
- mentinerea elevilor din mediul rural in educatie, la liceu;
- sprijinirea elevilor din mediul rural sa se integreze la noul mediu de studiu si la mediul urban;
- sprijinirea elevilor din mediul rural in dezvoltarea aptitudinilor si competentelor necesare pentru finalizarea studiilor liceale.


Vreau in clasa a noua! Vreau in clasa a noua! Vreau in clasa a noua!

| Aria geografica
    Cluj, Filiasi, Craiova, Iasi, Vaslui, Negresti, Barlad, Ramnicu Valcea, Dragasani, Urziceni, Ialomita, Bucuresti.

| Rezumat
    Programul „Vreau in clasa a noua!“ a fost lansat in urma cu un deceniu de World Vision pentru a completa programele de interventie privind reducerea abandonului scolar pe care fundatia deja le desfasura. Desi la nivelul comunitatilor in care este implementat a crescut procentul tinerilor care finalizeaza liceul, din 2007 si pana in prezent, rata abandonului scolar din Romania a continuat sa se pastreze peste media Uniunii Europene (UE), demonstrand cat de mare este inca nevoia de a extinde acest program. Daca in tarile din UE rata abandonului scolar a scazut, in medie, de la 15,9% la 10,7%, in Romania aceasta a ramas la cote alarmante: 18,5%. Proiectul a fost implementat incepand cu anul 2008 in judetele Cluj, Dolj, Iasi&Vaslui, Ialomita si Valcea si se adreseaza elevilor de liceu. Fiecare bursier primeşte o suma lunară pentru cheltuielile legate de masa, cazare, transport, rechizite, imbracaminte. Bursierii participa la activitati educative si de dezvoltare personala, prin care deprind abilitati de comunicare si de lucru în echipa. Fiecare bursier este inclus intr-un program individual de consiliere prin care este sprijinit pentru a se integra in noul mediu scolar. Taberele anuale de vara sunt pentru multi dintre bursieri, singura sansa de a iesi din comunitate. Pana in prezent, programul a oferit burse unui numar total de 1.278 de elevi. Pentru sustinerea unui copil in proiect este nevoie de suma de 250 de lei pe luna: 215 lei (86%) - costul de implementare; 35 de lei (14%) - costuri indirecte ale proiectului. Principalele rezultate ale proiectului: peste 210 bursieri au devenit studenti. Acum sunt 458 de bursieri sponsorizati in acest moment. In 2017, 76,47% din bursierii nostri au luat Bacalaureatul fata 24.4% rata de promovabilitate in mediul rural.

| Date beneficiari
    Profilul beneficiarului: absolvent de gimnaziu, din zone rurale, care au luat examenul de capacitate si sunt inscrişi sau doresc sa se inscrie la liceele din orasele invecinate; elevi care nu beneficiaza de sustinere financiara.

| Date beneficiari
    Populatia comunitatii ruralae din care provin tinerii liceeni

| Activitati
    Recrutarea bursierilor se face in functie de urmatoarele criterii: media ultimului an şcolar peste 7; angajamentul scris al parintilor de a-si incuraja şi sprijini copiii sa isi continue studiile; motivatia şi angajamentul scris al elevilor de a-si continua studiile; evaluarea sociala a familiei; Profilul beneficiarului: absolvent de gimnaziu, din zone rurale, care au luat examenul de capacitate si sunt inscrişi sau doresc sa se inscrie la liceele din orasele invecinate; elevi care nu beneficiaza de sustinere financiara.
Odata selectati beneficiarii, sunt lansate campanii punctuale de strangere de fonduri.
- campanie KFC timp de o luna la casele de marcat in luna octombrie inceapand cu anul 2008 si pana in prezent (140.000 euro in campania din 2017, 117.000 euro in campania din 2016).
- campanie Reinert la salam Martinel in magazinele partenere prin care 1 leu este redirectionat catre sustinerea a 5 elevi din Dolj in continuarea liceului; 4000 euro campanie 2017, idem campanie 2016)
- campanile Mars in luna octombrie in social media si in randul angajatilor in ultimii 2 ani prin care sunt sustinuti 12 elevi in continuarea liceului. 8000 euro campanie 2017, idem campaniile 2016. Bursierul este inclus intr-un program de 4 ani, timp in care primeste o bursa lunara care poate fi folosite pentru a acoperi costurile de transport, cazare, rechizite, imbracaminte. Pentru fiecare bursier se realizeaza un plan individual de interventie iar bursierul beneficiaza de consiliere indi


| Rezultatele proiectului
    La zece ani de la lansarea programului «Vreau in clasa a noua!», putem spune ca am identificat un model de succes de interventie in reducerea abandonului scolar, care ofera tinerilor bursieri sansa sa-si construiasca o cariera si implicit o viata demna, fara dependenta de ajutoarele de stat, pentru ca ei au perspective mai bune sa rupa cercul intergenerational al saraciei, prin educatie. Pe langa sprijinul material, programul le oferă o perspectiva noua asupra oportunitatilor de cariera, prin activitatile educative non-formale, desfasurate pe toata durata ciclului liceal. Alaturi de donatorii nostri individuali si companii, vom continua acest proiect, cu atat mai mult cu cat programele de prevenire a abandonului scolar continua sa fie esentiale in Romania rurală.
Pana in prezent, peste 1300 de elevi au beneficiat de burse scolare prin programul Vreau in clasa a noua. Dintre acestia, peste 200 absolventi au urmat o facultate. Rata de promovabilitate la bac peste rata la nivel national (76,47 % din bursierii nostri au luat Bacalaureatul in 2017 fata de 24.4% rata de promovabilitate in mediul rural. In prezent, 458 de bursieri beneficiaza de bursa scolara in anul scolar 2017-2018.


| Bugetul
    7877754,9

| Parteneri
    Licee, Inspectorate scolare, biblioteci, donatori individuali (64 in prezent), donatori corporate (KFC&PizzaHut, Penny, Mars, Castrol, Fundatia Telekom, La Roche, Avenor College, Procter&Gamble, Steelcase, Reinert, Timmy Studios, Dr Reddys, SC. Diana, Annabella, Vetro Solutions, Ag Comexim

| Website proiect
    www.worldvision.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes