close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Campania "Diaspora Voteaza"



| Organizator:
    Asociatia Globala a Studentilor si Tinerilor Profesionisti Romani
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Numarul romanilor plecati in strainatate s-a multiplicat in ultimul deceniu, ajungandu-se la cifre de aproape 3 milioane (conform celor mai recente statistici OCDE). Insa, desi dreptul la vot este garantat constitutional pentru toti cetatenii, romanii din strainatate nu se bucura de aceleasi conditii, existand numeroase probleme administrative, dovada ca votul diasporei a reprezentat doar 1,39% din totalul voturilor exprimate la al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2009. Nevoile grupului tinta si problemele cu care se confrunta acesta au fost confirmate si detaliate in urma studiului amanuntit despre votul romanilor in strainatate si procedurile alternative, respectiv a chestionarelor online la care au raspuns romani din 26 de tari. (http://diasporavoteaza.org/resurse)

| Scopul proiectului
    Proiectul vizeaza asigurarea dreptului la vot in practica pentru toti cetatenii romani,asa cum presupune o democratie reala, prin introducerea votului electronic ca mecanism alternativ pentru romanii din strainatate.Campania si-a propus sa: produca o analiza a celor mai eficiente si sigure mecanisme alternative de vot,creeze un dialog cu diaspora in special prin intermediul ong-urilor de romani din strainatate,avanseze problema pe agenda publica,obtina sustinere din partea cetatenilor romani de pretutindeni,realizeze un document de politici publice si ulterior o propunere legislativa concreta.

Campania "Diaspora Voteaza" Campania "Diaspora Voteaza" Campania "Diaspora Voteaza"

| Aria geografica
    Bucuresti si strainatate

| Rezumat
    “Diaspora Voteaza” este o campanie pentru introducerea unui mecanism alternativ de vot pentru cetatenii romani din strainatate, sustinuta de GRSPSociety. Proiectul isi propune sa rezolve o deficienta majora pentru alegatorii romani din strainatate: participarea efectiva la procesul democratic al alegerilor. In timp ce 15% dintre cetatenii romani se afla in afara tarii, voturile lor au reprezentat doar 1.39% din toate voturile la ultima alegere prezidentiala, discrepanta fiind explicata de costurile mari pe care le presupune deplasarea la sectiile de votare, dar si de problemele administrative care au intervenit in sectiile de votare din strainatate. In urma organizarii a 17 dezbateri cu cetateni romani in 11 tari, a colectarii de chestionare pe acest subiect de la romani din 26 tari si a realizarii unei analize detaliate a solutiilor folosite in alte tari pentru a facilita dreptul la vot pentru cetatenii lor, proiectul propune introducerea votului prin internet prin intermediul unei lucrari de politici publice care a fost prezentata si dezbatuta in cadrul Panelului Diaspora Voteaza la Palatul Parlamentului, in fata politicienilor, reprezentantilor ONG si jurnalistilor. Documentul explica mecanismul de vot electronic, avantajele sale, miturile care il inconjoara si recomanda cele mai bune practici autoritatilor din Romania. Aceasta prima etapa face parte dintr-o campanie de advocacy al carei scop final este adoptarea propunerii legislative pentru implementarea votului prin internet, in urma unei dezbateri publice cu implicarea societatii civile si a diasporei romanesti.

| Date beneficiari
    Cu beneficiarii directi am luat contact prin intermediul organizatiilor de romani din strainatate si al canalelor media cu specific (canale media din strainatate, grupuri online, forumuri, social media–blog, Facebook si LinkedIn si romani care studiaza in strainatate). Cei care au raspuns pozitiv invitatiei au fost implicati in dezbaterile din strainatate pe care le-au organizat, au fost mereu informati si consultati cu privire la cauza noastra (chestionare online, petitie online). Prin activitati de lobby, invitatii personale si prin intermediul media romanesti, politicienii romani au fost contactati in repetate randuri – cativa au fost prezenti in cadrul panelului. Reprezentantii ONG au sustinut si promovat initiativa (ex.:Cristian Pirvulescu), ne-au consultat cu privire la policy paper si au luat parte la dezbaterea lucrarii in panel.

| Rezultatele proiectului
    Concret, campania si-a atins obiectivele in aceasta faza, producand:
-un studiu comparat: Votul romanilor din strainatate, votul in persoana si proceduri alternative;
-un document de politici publice: Votul electronic pentru alegatorii romani din strainatate prezentat in cadrul Panelului Diaspora Voteaza (Bucuresti, 25 nov.); in realizarea acestuia au fost luate in calcul rezultatele dezbaterilor din strainatate (pentru care au fost create: agenda de discutii, model de raportare, mesaje si afise de promovare), analiza chestionarelor online si feedback-ul primit prin intermediul canalelor online (blog, Facebook, email);
-aparitii media in peste 20 surse diferite precum Radio France Internationale, Romania Libera, TVR Cultural, Radio Romania International, Amos News, Romania Pozitiva, Romanian Global News, Pagini Romanesti, Romani Online UK, Radio Diaspora Online;
-prezenta unor invitati-cheie la Panelul DV moderat de Marian Voicu si restabilirea importantei cauzei promovate in cadrul proiectului in agenda politica.
Am obtinut sustinere formala in contextual formularii unei propuneri legislative concrete pe care sa si-o asume un politician deschis catre cauza noastra si, indirect, am grabit procesul de inaintare a unei propuneri legislative privind votul prin corespondenta realizata de MAE care inca se afla in dezbatere in Parlament.
Un efect pozitiv neintentionat a fost promovarea cauzei noastre de catre doua personalitati diferite – Cristian Pirvulescu si Monica Macovei care au facut declaratii publice, argumentand in favoarea votului electronic.


| Bugetul proiectului (in RON)
    3000 RON (chirie sala, protocol, materiale promovare)

| Parteneri
    Harvard Romanian Association, Centrul Cultural Romano-German DIALOG din Köln, Doina - Asociatia Romanilor din Auckland, Noua Zeelanda, Romanian Student Association at Stanford, ARC-SA - Asociatia Comunitatii Romanesti din Australia de Sud, Asociatia Studentilor Romani de la Universitatea Chicago, ROCX - Romanian Cultural Exchange, Chicago, Liga Studentilor Romani din Strainatate, ADERF – Asociatia Studentilor si Doctoranzilor Romani din Franta, RSSA – Asociatia Studentilor de la Unviersitatea Princeton, RHIYS – Romanian Hungarian Intercultural Youth Society, Asociatia San Marino-Italia-Romania, ASOCROM - Associació Romanesa de Catalunya, Canterbury University Romanian Students Society, Liga Asociatiilor Romano-Germane din Germania (LARG), Asociación De Inmigrantes De Los Paises Del Este (AIPE), Asociatia Culturala Bucovina - Torino, Italia, Forum degli intellettuali romeni d’Italia – FIRI, MIT Romanian Students Association, Association of Romanians in New England, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), Europuls.ro, ROMANi ONLiNE – Comunitatea Virtuala a Romanilor din Marea Britanie.

| Website-ul proiectului
    http://diasporavoteaza.org/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes