close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Pe ce cheltuie UDMR anual 5 milioane de EUR, suma alocata pentru comunitatea maghiara din Transilvania de catre guvernul roman?



| Organizator:
    Asociatia "Atlatszo Erdely Egyesulet"
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Credem ca maghiarii din Transilvania au dreptul sa fie informati despre cum se cheltuie banii alocati comunitatii. Mai pe larg, poate cea mai mare problema in interiorul comunitatii este ca nu exista un control real al publicului/comunitatii asupra deciziilor luate de catre UDMR atat la nivel national cat si la nivel local, pentru ca nu exista informatii factuale/date publice referitoare la procesul decizional, respectiv la implementarea si efectul acestor decizii.

| Scopul proiectului
    Scopul campaniei era transparentizarea cheltuirii fondurilor publice de catre UDMR, cel mai important obiectiv fiind o sentinta civila ce obliga UDMR-ul la furnizarea informatiilor de interes public pe baza Legii 544/2001.

Pe ce cheltuie UDMR anual 5 milioane de EUR, suma alocata pentru comunitatea maghiara din Transilvania de catre guvernul roman? Pe ce cheltuie UDMR anual 5 milioane de EUR, suma alocata pentru comunitatea maghiara din Transilvania de catre guvernul roman? Pe ce cheltuie UDMR anual 5 milioane de EUR, suma alocata pentru comunitatea maghiara din Transilvania de catre guvernul roman?

| Aria geografica
    Harghita, Covasna, Mures, Cluj, Bihor, Satu Mare

| Rezumat
    Suma de 20-22 milioane de lei alocati anual de catre guvern minoritatii maghiare este un subiect de interes maxim pentru comunitatea maghiara din Transilvania. Din 2009, aceasta suma este gestionata de catre UDMR, partidul ce reprezinta maghiarii in parlament. UDMR a refuzat sa dea detalii cu privire la cheltuirea acestei sume, motivandu-si decizia ca aceste informatii nu sunt publice, respectiv UDMR nu intra sub incidenta Legii 544/2001.

Inca de la infiinţare, site-ul de investigaţii Atlatszo Erdely, editat de Asociatia „Atlatszo Erdely Egyesulet” si-a propus transparentizarea cheltuirii acestor fonduri, ceea ce este de fapt echivalent cu transparentizarea functionării UDMR. Am inceput cu publicarea justificarilor UDMR depuse la Departamentul de Relaţii Interetnice, si după ce UDMR a refuzat sa raspunda la cereri de informatii, am decis sa apelam la instanţa, cu speranta ca judecatorul sa se pronunte daca UDMR este obligat sa raspunda la cereri de informatii publice sau nu.


| Date beneficiari
    Beneficiarii proiectului sunt membrii comunitatii maghiare (1,2 milioane persoane), si mai ales acele persoane care sunt, interesati/implicati in implementarea politicilor publice: ONG-uri, jurnalisti, cercetatori.

| Date beneficiari
    Beneficiarii proiectului sunt membrii comunitatii maghiare (1,2 milioane persoane), si mai ales acele persoane care sunt, interesati/implicati in implementarea politicilor publice: ONG-uri, jurnalisti, cercetatori.

| Activitati
    Aprilie 2016: Am inceput campania de advocacy pentru transparentizarea cheltuirii acestui fond prin publicarea justificarilor trimise de către UDMR la Departamentul de Relatii Interetnice. Am publicat un serial de 6 articole pe blogul erdely.atlatszo.ro. Concluzia principala a fost ca justificarile contin putine informatii punctuale cu privire la cheltuirea acestor bani publici.

Iulie 2016: Dupa ce serialul a generat o dezbatere intensa in interiorul comunitatii, presedintele UDMR Hunor Kelemen a promis ca vor publica date asupra cheltuielilor. Incepand cu 2017 iulie site-ul UDMR are acum o secţiune „Buget” unde sunt publicate datele executiei bugetare (anterior pe site nu exista nici o informaţie cu privire la venituri şi cheltuieli).

Iulie 2016: Am depus o reclamaţie dupa ce UDMR a refuzat sa raspunda cererilor de informatii publice trimise de catre Atlatszo Erdely, motivand ca nu se incadreaza in niciuna din entitatile enumerate in art. 2 din Legea 544/2001.

Iulie 2016: Legea 544/2001 a fost modificata, partidele politice si organizatiile de utilitate publicaă figurand in mod expres in lege.

Vara 2017: Am trimis o alta solicitare de informatii. UDMR a refuzat din nou sa raspunda, asociatia noastra depunand o noua reclamatie.

Decembrie 2017: Tribunalul Cluj in sentinţa civila nr. 6957/2017 din 21.12.2017 ne-a dat castig de cauza, obligand UDMR la comunicarea informatiilor de interes public cerute, ceea ce implicit inseamna ca UDMR se afla sub incidenta Legii 544.


| Rezultatele proiectului
    Incepând cu 2017 iulie, site-ul UDMR are o sectiune „Buget”, unde sunt publicate datele executiei bugetare (anterior pe site nu exista nici o informatie cu privire la venituri si cheltuieli). Cu toate ca aceste informatii sunt extrem de sumare, sentinta civila nr. 6957/2017 din 21.12.2017 inseamna ca UDMR-ul intra sub incidenta Legii 544/2001, deci depinde de noi, jurnalisti maghiari, sfera civila si comunitate cat de mult vor folosi aceasta lege pentru transparentiza organizatia.

Campania a generat o dezbatere intensa, 43 mii de cititori (unic users) accesand cele 15 articole publicate pe site-ul Atlatszo Erdely. Reach-ul pe Facebook a totalizat 420 mii, numarul referintelor in alte publicatii fiind 91 (vezi documentul atasat).


| Bugetul
    2000

| Parteneri
    Asociatia „Atlatszo Erdely Egyesulet”

| Website proiect
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes