close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Regaseste Romania - Crearea celui mai mare parc national!



| Organizator:
    Fundatia Conservation Carpathia
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Retrocedarile din 2005 au returnat paduri persoanelor fizice inclusiv in parcurile nationale. Barbara si Christoph Promberger aveau un studiu de cercetare lupi in Parcul National Piatra Craiului si vedeau cum dispar padurile... Ideea protejarii prin cumparare a venit pentru salvarea parcului si s-a extins spre muntii Fagaras, ca un pas evident, luand in considerare unicitatea masivului, la nivelul intregului continent. In 2009, sotii Promberger au infiintat Fundatia Conservation Carpathia, ONG romanesc sub umbrela caruia au inceput sa cumpere paduri pentru conservare. Proprietatile sunt protejate prin statutul fundatiei, sunt inregistrate la Cadastru ca paduri in conservare si sunt supraprotejate prin decizii unice: unde a fost posibil am solicitat introducerea lor in zone de stricta protectie sau de non interventie.

| Scopul proiectului
    Realizarea Parcului Național Munții Făgăraș este un proces lung și o muncă de echipă, din care trebuie sa faca parte comunitățile locale, oamenii de știință, economiști, juriști, nu numai conservaționști. Este un proiect al societatii civile! Dacă acest deziderat va fi atins, Parcul Național Munții Făgăraș va deveni un parc de importanță globală, mai ales din perspectiva dezvoltării durabile și cooperării dintre oameni și natură.

Regaseste Romania - Crearea celui mai mare parc national! Regaseste Romania - Crearea celui mai mare parc national! Regaseste Romania - Crearea celui mai mare parc national!

| Aria geografica
    Muntii Fagaras, Leaota si Parcul National Piatra Craiului

| Rezumat
    Natura salbatica dispare in toata lumea intr-un ritm alarmant. Mai putin de 2% din suprafata Europei este incă in starea sa initiala. Muntii Carpati adapostesc unele dintre cele mai mari paduri salbatice de pe continent si sunt ultimul adapost pentru cele mai mari populatii de carnivore mari din Europa. Incepand din anul 2005, padurile anterior nationalizate au fost restituite persoanelor fizice din Romania. Acest proces a declansat defrisari masive pe aceste proprietati restituite si mii de hectare de padure au fost taiate ilegal.
Prezenta rangerilor FCC, care patruleaza o suprafata de peste 65.000 de hectare, a condus la o stopare a exploatarilor forestiere ilegale chiar si in padurile vecine. Cumparam paduri si existenta fundației noastre oferă o alternativă proprietarilor privați, care pot alege în favoarea conservării sau în favoarea companiilor de exploatare. CARPATHIA protejeaza in acest moment peste 22.000 de hectare de padure in estul muntilor Fagaras, avand ca viziune crearea unei zone protejate cu natură sălbatică de talie mondială în sudul Carpaților românești. Muntii Fagaras sunt ultimul loc de pe continent unde poate fi creat cel mai mare parc national acoperit de paduri din Europa! Iar proiectul CARPATHIA nu se rezuma doar la conservare, ci si la dezvoltare: am refacut peste 600 de hectare de parcele silvice taiate abuziv si am plantat peste 1.8 milioane de puieti. Avem 8 pepiniere si un solar si mobilizam anual peste 200 de oameni din satele de la poalele muntelui. Protejam animalele salbatice pe o suprafata de 24.000 de hectare. Am dezvoltat programe de educatie pentru peste 1.200 de elevi si profesori si cream oportunitati de afaceri verzi, pentru a trece de la economia extractiva, la cea sustenabila. Proiectul FCC este unic in Romania si Europa!


| Date beneficiari
    Romania

| Date beneficiari
    Comunitati locale

| Activitati
    1.Conservare păduri: cumpărăm păduri în sud-estul Carpaților Meridionali, pe care le introducem intr-un regim de protectie stricta. Padurile sunt inscrise la Cadastru ca suprafete in conservare si, unde a fost posibil, le-am supraprotejat, introducandu-le in zone de non-interventie a Parcului National Piatra Craiului, a sitului Natura 2000 muntii Fagaras sau in catalogul National al padurilor virgine. Avem in prezent peste 22.000 de hectare, unde nu facem lucrari de exploatare. Aplicam de mai bine de 9 ani un concept neintalnit in Romania: conservarea!
2. Reconstrucție ecologică: din 2012 până în prezent am cumparat peste 600 de hectare de parcele degradate grav, acum 10-12 ani.
3. Protecție animale sălbatice: gestionăm două fonduri de vânătoare pe o suprafață de 24.000 ha, în estul munților Făgăraș, langa Parcul National Piatra Craiului, unde am interzis vânătoarea pentru trofee. Acționăm pentru protejarea faunei, pentru minimizarea conflictelor om-animal sălbatic și pentru determinarea corectă a populației de lupi, urși și râși, prin analize ADN din excremente, păr și urină.
4.Comunități locale și comunicare: conceptul de conservare nu poate fi implementat fără a avea în vedere importanța implicării oamenilor. Organizam evenimente locale, participam la dezbateri, explicam anumite procese, combatem fenomene ilegale si coordonam proiecte de educatie ecologica.
5.Dezvoltare de afaceri verzi: trecem de la economia extractiva, la cea sustenabila.


| Rezultatele proiectului
    "Rezonăm profund, la nivel personal, cu nevoia de a proteja ultimele zone de natură
sălbatică rămase și am simțit acest lucru de-a lungul întregii noastre vieți. Dar credem că acest proiect este și de importanță globală și oferă o oportunitate unică: aceea de a crea cel mai mare parc național acoperit de păduri din Europa, de talia celor din SUA - Yellowstone sau Yosemite, ca moștenire pentru generațiile viitoare." Barbara & Christoph Promberger
Un proiect de conservare de paduri ridica semne de intrebare. Iar schimbarea mentalitatilor, cu toate ca se face greu si in timp, se intampla! Da, exista nevoia de lemn pe piata, dar la fel de bine exista nevoia de echilibru.
Credem ca cea mai mare schimbare este aceea pe care am adus-o in oameni: de la neincredere, la sustinatori. De la un nivel mic de educatie, la mai multe cunostinte obtinute prin metode moderne de invatare, la care poate nu ar fi avut acces. De la un recensamant mostenit al animalelor salbatice, cu cifre "umflate", la date stiintifice de necontestat. De la proprietari care aveau o singura alternativa, exploatatorii, la CARPATHIA, care de 10 ani protejeaza paduri. De la o initiativa unica, la raspandirea ideii de conservare la nivel national, la coalizarea societatii civile si a ONG-urilor de mediu care au , din 2018 o viziune pe termen lung a ariilor protejate (www.regasesteromania.ro).


| Bugetul
    315000000,00

| Parteneri
    Fundatia Wyss, Fundatia Tompkins Conservation, Fundatia Temperatio, Frankfurt Zoological Society, The European Nature Trust, Fundatia OAK, Stichting Polar Lights, Fundația Peterffy, Concernul Rainforest, Montaigne Long Now Funding S.A, Fundatia pentru Parteneriat, Asahi Beer, Medlife

| Website proiect
    www.carpathia.org





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes