close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Zambeste, sunt langa tine!



| Organizator:
    Asociatia Catharsis Brasov
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    In procesul de identificare a nevoilor comunitatii si de solutionare la nivel local a problemelor care privesc copiii cu nevoi speciale, Asociatia Catharsis a identificat copii si tineri cu dizabilitati de vedere marginalizati, care nu se aflau in evidentele autoritatilor si nu frecventau nicio forma de invatamant.
Initial, am acordat parintilor suport moral, material si medical. Am trimis copiii la clinici din Belgia, Italia, Israel si Ungaria pentru investigatii si interventii chirurgicale. Familiile acestora nu au agreat ideea frecventarii de catre copiii lor a vreuneia dintre scolile speciale din tara. Pentru mentinerea copiilor nevazatori in mediul familial si pentru integrarea lor in invatamantul de masa, era nevoie de o infrastructura specializata si de personal calificat.


| Scopul proiectului
    Egalitatea de sanse si nediscriminarea este principiul care a stat la baza proiectului. Proiectul si-a propus ca obiectiv principal construirea unui centru de zi care sa asigure copiilor nevazatori accesul la educatie, pregatirea lor pentru integrare sociala.

Zambeste, sunt langa tine! Zambeste, sunt langa tine! Zambeste, sunt langa tine!

| Aria geografica
    Brasov, Codlea, Predeal, Zarnesti, Covasna, Sf. Gheorghe

| Rezumat
    In perioada anilor 1998-2004, am identificat multi copii, adolescenti si tineri nevazatori si slab vazatori nescolarizati. Ne-am propus construirea unui centru de zi pentru pregatirea acestora in vederea integrarii sociale.
Am consultat parintii acestora, Asociatia Nevazatorilor Brasov si Bucuresti, Inspectoratul Scolar Judetean Brasov, Facultatea de Psihopedagogie Speciala din cadrul Universitatii Babes Bolyai Cluj-Napoca. Am organizat intalniri cu factori de decizie: Primaria Municipiului Brasov, Consiliul Judetean Brasov. Am trimis scrisori de intentie partenerilor straini traditionali. Am incheiat parteneriate publice-private. Consiliul Local a asigurat terenul pentru construirea centrului. Am obtinut fondurile necesare pentru construirea si dotarea centrului cu mobilier si material didactic. Am selectionat echipa de lucru si am organizat primul curs de formare si specializare al personalului angajat. Centrul de zi Raza de lumina a fost inaugurat in 20.10 2006.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi au fost angrenati in pregatirea unor manifestari cultural-educative: serbari omagiale, carnavaluri, spectacole de anvergura, interviuri televizate.
Parintii copiilor au fost consultati in fiecare etapa de implementare a proiectului. Au participat la cursurile de formare si specializare a personalului angajat, la pregatirea evenimentelor organizate in centru, la emisiuni televizate.
Asociatia Catharsis, impreuna cu specialistii angajati, a elaborat programul zilnic de activitati, organigrama, bugetul de venituri si cheltuieli, manualul de proceduri, regulamentul de ordine interioara. Mass-media a contribuit la cresterea numarului de beneficiari si a prestigiului invatamantului brasovean.


| Rezultatele proiectului
    Obiectivele imediate si pe termen lung au fost atinse prin entuziasm si solidarizare internationala. Copiilor nevazatori li s-a oferit sansa integrarii in invatamantul de masa fara a fi separati de familie. Au ramas in nucleul familial, frecventeaza zilnic scoala, socializeaza, si-au format deprinderi de orientare in spatii interioare si exterioare, au invatat sa scrie si sa citeasca in alfabetul Braille, sa lucreze cu calculatorul adaptat la voce sintetica.
Incepand din septembrie 2009, au fost integrati in invatamantul de masa local primii patru copii: doi in clasa I si doi in clasa a V-a. Am asigurat fiecaruia un asistent itinerant si am colaborat foarte bine cu scolile pe care le frecventeaza. Patru adolescenti beneficiaza de Programul “A doua sansa” frecventand cursuri intensive pentru clasele I-VIII. Toti se bucura de sustinerea emotionala a colegilor din clasa, a parintilor acestora, a cadrelor didactice. Toti participa la orele de curs, la activitatile extrascolare organizate de scoala dar si de centru. Toti au obtinut rezultate foarte bune la toate obiectele de invatamant, fiind premiati la serbarea de sfarsit de an scolar. Toti dau interviuri, comunica la telefon cu colegii si prietenii, sunt mandri de cine sunt ei.
Adaugam la toate acestea implicarea Bisericii Baptiste Maghiare, care asigura anual copiilor, parintilor si educatorilor, o saptamana de vacanta in tabara de la Vlahita-Harghita.




| Bugetul proiectului (in RON)
    900000,00

| Parteneri
    Consiliul Local Brasov, Consiliul Judetean Brasov, Inspectoratul Scolar Judetean Brasov, Facultatea de Psihopedagogie Speciala din cadrul Universitatii Babes Bolyai Cluj-Napoca; S.C. Schaeffler RO; Asociatiile italiene: Il Conventino, Oasi dell'Accoglienza, Apostolatul Nevazatorilor; Asociatia Nevazatorilor Lecce; Fundatiile Hoppe Cottage, SUA, Forum Olanda.

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes