close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Evaluare Națională Online



| Organizator:
    Asociatia pentru Educatie Digitala Bigger Picture
| Categorie:
    Educație, Învățământ, Cercetare
| Problema de fond
    Peste 131.000 de elevi se pregateau sa sustina evaluarea nationala dupa un an de online si in contextul unor schimbari mari in modul in care urma sa se desfasoare examenul: tipuri noi de subiecte, un mod diferit de evaluare a competențelor, dar si o vacanță neașteptată în luna aprilie, cu doar două luni înainte de examen.
Era nevoie de un continut care sa-i ajute pe elevi intr-un timp foarte scurt sa se mobilizeze si sa treaca cu bine peste examen. De asemenea, profesorii erau in pozitia in care trebuiau sa reconfiguresze traseul de invatare pentru copii pe loc. Un lucru extrem de dificil pentru multi dintre acestia, asa cum ne-au marturisit in diverse discutii pe care le-am purtat in aceasta perioada. A fost o nevoie exprimata mai ales de elevii care se plangeau de faptul ca solutii precum Telescoala nu raspund acestor necesitati.


| Scopul proiectului
    Elevii de clasa a VIII-a au putut învăța GRATUIT pentru examenul de limba si literatura romana de pe TiKTok, Youtube, Instagram și Facebook, prin intermediul unor video-uri si fise educaționale.
Scopul proiectului a fost sa aratam ca materia poate fi conceputa si livrata in stilul 2021 a acestor digital natives si ca asocierea cu retelele sociale este un plus si nu un minus intr-un astfel de demers.
Intr-o piață educațională tot mai monetizată, proiectul nostru a propus un continut gratuit foarte bine făcut, dar si egalitate de sanse pentru toți elevii din toata tara.


Evaluare Națională Online Evaluare Națională Online Evaluare Națională Online

| Aria geografica
    National, online

| Rezumat
    In 2021, in mijlocul pandemiei, Evaluarea Nationala a elevilor de clasa a VIII-a a fost unul dintre cele mai spinoase subiecte. Deciziile pe care reprezentantii Ministerului Educatiei le-au luat au pus si mai multa presiune pe elevii aflati în fața primului examen important din viața lor, pe cadre didactice si pe parinti: tipuri noi de subiecte, dar si un mod diferit de evaluare. Dupa o buna perioada petrecuta in online, atat copiii cat si profesorii au fost pusi in fata unei situatii extrem de dificile, asta pentru ca materia si subiectele de examen trebuiau abordate dintr-o perspectiva total diferita.
De aceea, alaturi de profesori bine pregatiti, echipa noastra s-a mobilizat si a conceput o sectiune speciala de e-learning cu clipuri video si fise de lucru. Într-o manieră youtubish (meme, discurs relaxat) am tratat cele mai importante concepte și termeni ancora din programa scolara pentru ca elevii sa treaca cu bine de examen.
In plus, pe contul de TikTok, sub hashtag-ul #InvatapeTikTok, am publicat conținut nou, out of the box (Cum să faci un rezumat a fost filmat pe strada cu cele mai multe lucrări de street art și grafitti din Bucuresti, tiparele textuale au fost ilustrate cu o retetă de castraveți murati, poezia cu un text despre o gaura in ciorap), iar acest lucru a fost extrem de apreciat, dovada cele peste 2 milioane de reactii. Ne-am folosit special de retelele sociale in care copiii se simt relaxati si activeaza in cea mai mare parte a timpului pentru a-i "agata" si a-i atrage catre un continut altfel conceput, dar care sa-i faca sa invete pentru examen.
Cifrele de trafic si feedback-ul primit de la profesori si elevi in toata aceasta perioada ne indreptatesc sa credem ca am reusit acest lucru.


| Date beneficiari direcţi
    Fiind un proiect online, s-a desfasurat la nivel national. Ne-am adresat in egala masura mediului rural si urban. Datele ne-au aratat ca peste 130.000 de absolventi ai clasei a VIII-a se vor inscrie pentru a sustine Evaluarea Nationala in sesiunea din iunie.

| Date beneficiari
    Profesorii si parintii elevilor. De asemenea, elevii de clasele 5-7 care vor putea folosi si in timpul anului scolar, mai multe generatii de acum inainte, aceste resurse educationale.

| Activitati
    Proiectul s-a desfasurat in lunile aprilie - iunie 2021. In toata aceasta perioada am conceput si am sintetizat materia in conformitate cu Programa Scolara in scripturi de tip clip-video adaptate si fise educaționale.
Am publicat cu o frecventa de 2 ori pe saptamana clipurile educaționale pe site si pe canalul nostru de Youtube si am realizat o arhiva pe site care le-a permis utilizatorilor sa-si descarce separat fisa despre fiecare subiect in parte si testele de evaluare.
Ceea ce este valoros la acest proiect este sustenabilitatea continutului. Asta pentru ca cele 12 clipuri care acopera materia, pot fi folosite nu doar pentru examenul din vara, dar si in ceilalti ani de studiu (5-8) ca suport de invatare: Rezumatul, Idei principale și idei secundare, Cuvântul, Tipare textuale I (descriptiv, narativ), Tipare textuale II (dialogal, explicativ, argumentativ), Textul nonliterar, Jurnalul, scrisoarea, emailul, Textul dramatic, Personajul și caracterizarea, Textul liric, Cum compari două texte, Forma corectă a cuvintelor.
Fiecare postare a fost completata de prezenta in Social Media. Echipei i s-a alăturat profesorul MERITO de Limba și literatura română Bogdan Rațiu, un om dedicat care îi aduce pe copii mai aproape de literatură prin metode mai puțin convenționale: muzică, filme, podcast-uri. Mai mult, am organizat alaturi de acesta 3 sesiuni live de informare pe TIK TOK in care elevii au adresat intrebari despre examen. Sesiuni cu peste 100.000 de participanti.


| Rezultatele proiectului
    Am plecat de la premisa ca elevii ne vor iubi, profesorii ne vor uri. Nu a fost cazul:) Profesorii ne-au scris si ne-au spus ca au folosit continuturile noastre drept carlig la clasa ca sa-i atraga pe elevi spre materie. Iată parte din mesajele pe care le-am primit: Genial! De ce nu v-am descoperit mai repede!/Foarte utile aceste lecții și ușor de reținut! / Asa arata REVOLUTIA in invatamantul romanesc/ Faină inițiativă! / Chiar țineți pasul cu generația asta și explicați foarte bine!/ Aveți o energie excelentă! / Copiii au dat feedback foarte bun clipurilor! / M-au ajutat foarte mult.
Suntem bucuroși că o echipa mică a reușit să obțină rezultate mult mai bune decât proiecte ample în termeni de finanțare și resurse umane, dar orientate spre canale de difuzare oficiale/tradiționale.
Cele 3 luni de proiect s-au incheiat pe TIK TOK cu 2.000.000 de vizualizari si peste 70.000 likes. Acestora li se adaugă și live-urile cu peste 100.000 de participanți în care Bogdan Ratiu, profesorul cool și colaboratorul echipei, a răspuns întrebărilor venite din partea elevilor, provocându-i să gândească în spiritul examenului, atât din perspectiva noilor conținuturi, cât și a tipurilor de itemi.
Traficul pe Youtube si pe site (www.afostodata.ro) a ajuns la 164.320 accesari.
De la lansarea proiectului si pana acum traficul creste zilnic si asta pentru ca materia este folosita ca suport de predare si in timpul anului scolar.
De altfel, tot continutul a fost mutat catre o platforma noua, gratuita, www.notebune.ro care cuprinde acum si materia pentru BAC. (romana si matematica)


| Bugetul
    48700

| Parteneri
    START ONG

| Website proiect
    https://notebune.ro/courses/romana-evaluarea-nationala/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes