close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Green4Change



| Organizator:
    Impact Aha
| Sectiune:
    Programe
| Problema de fond
    Problema: producția globală de alimente și consumul sunt cele mai mari presiuni umane asupra naturii, schimbărilor climatice și biodiversității în scădere. În urma observării directe, a culegerii și analizei datelor, impacții Aha au constatat cauzele: anual, în România se risipesc 2,5 milioane de tone de alimente; un român aruncă la gunoi aprox. 75 de kg. de mâncare, în contextul în care peste 4 milioane de români au dificultăți în asigurarea hranei zilnice. Nevoile: este important ca impacții Aha să implice tânara generație din arealul Câmpia Turzii să înțeleagă importanța risipei alimentare asupra mediului, să protejeze natura ca servicii ecologice; dacă s-ar produce schimbări în modul de gândire al indivizilor, s-ar atribui o mai mare importanță combaterii risipei alimentare.

| Scopul programului
    Scopul: prevenirea și reducerea risipei alimentare în vederea conservării resurselor de hrană ale planetei.
Obiectivele: creșterea gradului de implicare al tinerei generații în combaterea risipei alimentare și a poluării aerului, solului și apei ca surse de hrană sănătoasă;
- sensibilizarea tinerei generații cu privire la reducerea risipei alimentare, prin intermediul benzilor desenate și a jocurilor virtuale; sensibilizarea autorităților privind actualizarea legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare; formarea a 10 tineri privind elaborarea actelor normative.


Green4Change Green4Change Green4Change

| Acoperire
    Câmpia Turzii (județul Cluj); București

| Rezumat
    Motivația impacților Aha a fost de a acționa ca factori activi ai schimbării pentru o natură ,,eco-friendly”, durabilă, împotriva combaterii risipei alimentare. Problema: producția globală de alimente și consumul sunt cele mai mari presiuni umane asupra naturii, a schimbărilor climatice și a biodiversității în scădere. Nevoia: este important ca impacții Aha să implice tânara generație să înțeleagă importanța risipei alimentare asupra mediului, să protejeze natura ca servicii ecologice. Obiectivele: creșterea gradului de implicare al tinerei generații în combaterea risipei alimentare și a poluării aerului, solului și apei ca surse de hrană sănătoasă; sensibilizarea tinerei generații cu privire la reducerea risipei alimentare, prin intermediul benzilor desenate și a jocurilor; sensibilizarea autorităților privind actualizarea legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare; formarea a 10 tineri privind elaborarea actelor normative. Activitățile implementate au fost: 3R-REDU! REUTILIZEAZĂ! RECICLEAZĂ!, o activitate de sensibilizare și de educare, în spirit ludic, prin intermediul benzilor desenate și a jocurilor, a tinerilor privind problemele: poluarea surselor de hrănă sănătoasă și combaterea risipei alimentare și Workshopul: Proiect de lege pentru modificarea legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, o propunere de posibile soluții privind actualizarea legii. Rezultate: 40 tineri au fost formați pe problema risipei alimentare; 10 tineri impacți Aha au fost formați cu privire la actele normative, s-au familiarizat cu conceptele de proiect de lege, amendament, risipă alimentară, compost etc.; într-un proces echitabil și transparent, 10 tineri au dezbătut problema risipei alimentare împreună cu factorii de decizie de la Camera Deputaților.

| Date beneficiari direcţi
    10 tineri-impacți Aha, 40 elevi ai Liceului Teoretic ,,Pavel Dan”

| Activitati
    Implementarea proiectului a subsumat următoarele acțiuni cheie:
3 R-REDU!REUTILIZEAZĂ!RECICLEAZĂ! a oferit, prin intermediul metodei service-learning informații obiective privind problema, soluțiile alternative, beneficiile și riscurile risipei alimentare. Impacții Aha au realizat și au distribuit în rândul tinerilor din Liceul Teoretic Pavel Dan banda desenată Spune stop risipei alimentare (cuprinzând portretul robot al risipitorului și sfaturi privind combaterea risipei alimentare: planificați-vă mesele; folosiți surplusul de la prepararea meselor anterioare; reciclează resturile alimentare; fă compost; oferă surplusul de hrană unui adăpost de animale) și jocurile FISHPOLY-ARIEȘ și SolQUIZIZZ, sensibilizându-i și educându-i în spiritul combaterii poluării surselor de hrană și în privința risipei de alimente.
,,Workshopul: Proiect de lege pentru modificarea legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare- a propus căutarea de soluții. Bazându-se pe legea 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, impacții Aha au propus autorităților de la Camera Deputaților posibile soluții privind risipa alimentară: noul proiect de lege să introducă enumerări distincte, precum: colectarea selectivă a resturilor alimentare în recipiente specifice portocalii în vederea valorificării acestora în compost; reducerea prețurilor la alimentele înainte de expirare; donarea surplusului de alimente adăposturilor de animale, valorificarea acestora prin transformare în compost.


| Rezultatele programului
    10 tineri impacți Aha au efectuat cercetări, identificând posibile surse de poluare pentru solul, apa și aerul din Câmpia Turzii, au conceput și au creat jocuri educative FISHPOLY-ARIEȘ, SolQUIZIZZ etc., au realizat banda desenată Spune stop risipei alimentare; 40 tineri au accesat banda desenată și jocurile educative, conștientizând importanța surselor de hrană sănătoasă și că reducerea risipei alimentare poate avea impact în combaterea schimbărilor climatice și în conservarea biodiversității; 40 tineri, beneficiari direcți ai activităților proiectului, au devenit din factori pasivi, factori activi ai schimbării pentru o natură ,,eco-friendly”, durabilă, ceea ce va genera impact real în comunitate pe viitor; 10 tineri impacți Aha au fost formați cu privire la actele normative, s-au familiarizat cu conceptele de proiect de lege, amendament, risipă alimentară, compost etc., au exersat pașii necesari pentru adoptarea unui proiect de lege privind diminuarea risipei alimentare; într-un proces echitabil și transparent, 10 tineri au dezbătut problema risipei alimentare împreună cu factorii de decizie de la Camera Deputaților, Parlamentul României; efectele pozitive ale proiectului au fost făcute vizibile prin postarea în mass media a albumelor virtuale ale activităților în rândul a aprox. 2,8 K membri din Comunitatea Națională Impact; mai mult, inițiativa impacților a fost pliată pe punctele comune perspectivei autorităților, în februarie 2024, fiind adoptat proiectul de lege pentru modificarea și completarea legii 217/2016 privind combaterea risipei alimentare.

| Parteneri
     Liceul Teoretic ,,Pavel Dan”; Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare- Camera Deputaților, Parlamentul României; Comisia de Mediu- Camera Deputaților, Parlamentul României

| Despre organizator
    Impact Aha combină învăţarea, starea de bine şi serviciul în folosul comunităţii, învățând să se dezvolte pe patru componente cheie: cetăţenie activă, angajabilitate, antreprenoriat social şi leadership.
La baza proiectelor sunt două metode: învățarea prin serviciul în folosul comunității și învățarea prin experiență. În Clubul Impact Aha, tinerii (15-19 ani) își construiesc abilitățile de viață prin participarea la activități reale, conectate la propria comunitate.


| Website proiect
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100094156312526



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes