Participanti & Proiecte
Crearea de spații sigure pentru copiii victime: Un proiect dual de speranță și vindecare în Arad și Bihor
|
Organizator: Asociatia Cetatea Voluntarilor Arad |
|
Sectiune: Tineri de bine |
Asociația Cetatea Voluntarilor, DGASPC Arad și Bihor, Corpul Național al Polițiștilor și Fundația Alber
| Scopul proiectului
Necesitatea îmbunatațirii spațiului destinat consilierii si audierii copiilor victime ale infracțiunii, deoarece victimele nu beneficiau de un mediu sigur si securizant, consilierea desfășurându-se într-o încăpere neconform din cadrul DGASPC-urilor și audierea desfășurându-se în cadrul unitaților de poliție locale, procesul de audiere se repeta la nevoie. Obiectivul general s-a concentrat pe renovarea spațiilor dedicate din cadrul DGASPC în Arad(120 mp) și Bihor(110 mp), cresterea capacitatii DGASPC-urilor de a raspunde nevoilor victimelor, asigurarea unui climat propice consilierii, diminuarea afectarii psihoemotionale a copiilor astfel încât să se prevină revictimizarea repetata, asigurarea accesului profesionistilor la informații nefiltrate si esențiale procesului de audiere. Activitățile implemntate, în ambele locații, au fost următoarele : analiza necesităților (identificarea cerințelor specifice), planificarea designului (crearea unui plan detaliat al încăperilor), achiziția materialelor și echipamentelor (tehnică și mobilier adaptat), amenajarea spațiului, testarea tehnicii, formarea personalului, elaborarea unor strategii pentru a încuraja utilizarea camerei de audiere, evaluarea. Rezultatele proiectului evidențiază progresele semnificative realizate în crearea unui mediu sigur și suportiv pentru minorii afectați. O realizare majoră a proiectului este capacitatea de a oferi acest serviciu la nivel judetean, ceea ce extinde accesibilitatea și sprijinul oferit victimelor. Astfel, copiii beneficiază de o audiere eficientă care contribuie la accelerarea procesului de vindecare a traumelor, facilitându-le reintegrarea în societate. Aceste inițiative au un impact semnificativ asupra vieții acestor copii și subliniază angajamentul față de protecția și binele lor.
| Aria geografica
| Rezumat
| Date beneficiari direcţi
În urma vizitei la DGASPC Arad și Bihor, s-a concluzionat necesitatea îmbunătațirii spațiului destinat consilierii și audierii copiilor victime ale infracțiunii, calitatea investigațiilor fiind redusă și în neconcordanță cu prevederile legale (cf. HG 49/2011, l. 292/2011, o. 27/2019), consilierea desfășurându-se într-o încăpere neconform din cadrul DGASPC, iar audierea desfășurându-se în cadrul unitaților de poliție locale. Nevoile au fost identificate prin cercetări și consultări cu profesioniști în domeniu, dar și prin studii de caz și testimoniale ale celor afectați de sistemul anterior de audiere: nevoia unui spațiu primitor și sigur (confortul emoțional), nevoia de a nu fi audiați de mai multe ori (reducerea traumei) și nevoia de consiliere pentru integrarea și vindecarea copilului (sprijin psihologic).
| Activitati
Proiectul s-a desfășurat în mai multe etape: 1. Analiza necesităților: s-au identificat nevoile specifice din ambele locații prin întalniri cu specialiștii (DGASPC și CNP) analizând legislația și standardele internaționale în domeniu. 2. Planificarea designului: pe baza analizei, s-au creat planuri detaliate ale spațiilor, incluzând aspecte ergonomice, estetice și funcționale. 3. Achiziția materialelor și echipamentelor: s-au achiziționat materiale de construcții (oglindă unidirecțională, mobilier, echipamente tehnice, etc). 4. Amenajarea spațiului: s-au executat lucrările de construcție/reparații conform planurilor, s-a amenajat și s-au asigurat condiții optime de iluminat, temperatură și acustică. 5. Testarea tehnicii: înainte de utilizare, s-a testat funcționalitatea tuturor echipamentelor, s-a verificat calitatea înregistrării audio/video și s-a asigurat performanța optimă. 6. Formarea personalului: personalul implicat în audieri a participat la sesiuni de formare pentru utilizarea corectă a echipamentelor și respectarea protocoalelor de audiere. 7. Strategii de încurajare a utilizării: s-au elaborat materiale informative (pliante și protocoale de colaborare între IPJ și DGASPC) pentru promovarea și utilizarea camerelor de audiere. 8. Evaluarea: după finalizarea proiectului până în prezent, se evaluează eficiența camerei prin chestionare, interviuri și analiza datelor statistice. Se încearcă identificarea punctelor forte și slabe pentru îmbunătățiri ulterioare.
| Rezultatele proiectului
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt persoanele afectate de violența domestică și victime/martori ai infracțiunilor, din județele Arad și Bihor. În conformitate cu datele de înregistrare primite de la d-na Mihaela Codreanu (Arad) și d-na Delia Negruț (Bihor), aceștia se împart în următoarele categorii:
Județul Arad: Număr total de cazuri anterior implementarii proiectului (1 ianuarie - 31 august 2024): 240 de cazuri din care 194 de copii și 46 de adulți (predominant femei).
Număr total de victime beneficiare la 31 decembrie 2024: 191 de persoane.
Cazuri înregistrate anterior lunii decembrie 2024: 171 de cazuri
Tipul beneficiariilor: Adulți și copii victime/martori ai violenței domestice.
Județul Bihor: Număr total de cazuri anterior implementarii proiectului (1 ianuarie - 31 august 2024): 104 cazuri, din care 77 de copii și 27 de adulți (predominant femei).
Număr total de victime beneficiare la 31 decembrie 2024: 28 de persoane.
Cazuri înregistrate anterior lunii decembrie 2024: 18 cazuri
Tipul beneficiariilor: Adulți și copii victime/martori ai violenței domestice.
Concluzie:
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt, în principal, copii și adulți care au fost victime ale infracțiunilor/ violenței domestice sau martori la acestea. În județul Arad, numărul total de victime la inițierea proiectului a fost de 191, iar în județul Bihor, 28. Aceste cifre subliniază caracterul larg răspândit al problemei în ambele județe, iar proiectul a răspuns acestei nevoi prin intervenții și servicii de suport dedicate.
| Despre organizator
Înființată în anul 2014, Asociația Cetatea Voluntarilor a demarat reabilitarea a 10 secții de spitale din Arad, numeroase grădinițe și școli și multe alte proiecte importante în domenii ca sănătate, educație și sport. În toate proiectele, promovăm valorile europene ale responsabilității sociale, voluntariatului în comunitate, solidarității umane, susținerii persoanelor aflate în dificultate și din medii defavorizate. Misiunea noastră este susținerea comunității și a oamenilor care o compun.
| Website proiect
Geta Dancu: Manager de proiect la Asociația Cetatea Voluntarilor. Organizația și/sau proiectul nu au fost auditate.