close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



heART COUTURE



| Organizator:
    Asociatia Down Plus Bucuresti
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Strategia europeana pentru persoane cu dizabilitati 2010-2020 identifica o serie de domenii de actiune ce includ domenii relevate pentru proiectul heART COUTURE, si anume, accesibilitate, participare, egalitate, educatie si formare. Aceste actiuni se traduc in domeniul cultural prin marirea sferei audientei culturale, prin educatia culturala pentru o arie vasta de beneficiari. In plus, prin ratificarea Legii nr. 221/2010 a Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, Romania recunoaste dreptul persoanelor cu dizabilitati de a participa, in conditii de egalitate cu ceilalti, la viata culturala. Astfel, prezentul proiect a propus practici artistice prin intermediul carora sa contribuie la unele dintre nevoile principale ale beneficiarilor, si anume: combaterea stereotipurilor, a excluziunii si a factorilor discriminatori.

| Scopul programului
    Proiectul a reprezentat un demers de educatie prin cultura care si-a propus sa intareasca prezenta culturii in viata comunitatii. Proiectul a avut sensuri multiple: atragerea atentiei asupra sindromului Down, incluziunea sociala, educarea publicului spectator. Obiective generale:sprijinirea tinerilor tipici si cu sindrom Down prin expunere la actul artistic sa se cunoasca mai bine;promovarea artei ca modalitate de imbunatatire a abilitatilor tinerilor implicati in proiect prin terapie de expresie grafica si plastica; sprijinirea membrilor comunitatilor in dobandirea unei atitudini implicate.

heART COUTURE heART COUTURE heART COUTURE

| Aria geografica
    Proiectul s-a desfasurat in Bucuresti si in Busteni.

| Rezumat
    In cadrul proiectului heART COUTURE desfasurat in perioada Iunie-Noiembrie 2019, 20 de tineri cu sindrom Down din cadrul Asociatiei Down Plus Bucuresti si 20 de tineri tipici au realizat o serie de picturi, utilizand pe post de acuarele: suc de fructe, suc de legume, ciocolata, pasta de dinti, precum si alte materiale neconventionale. Aceste picturi au fost realizate in cadrul atelierelor din Bucuresti, dar si in cadrul taberei de incluziune de la Busteni. In prima instanta, picturile tinerilor artisti au fost expuse in Centrul Cultural "Aurel Stroe" din Busteni, precum si in diferite sali importante din cadrul Centrului de pregatire pentru personalul din industrie Busteni. Picturile au fost apoi interpretate de artistii din cadrul Asociatiei Roxy&Kids Art, artisti care au si coordonat de altfel fiecare atelier de pictura. Lucrarile rezultate in urma interpretarilor au fost transpuse pe o colectie de haine care a fost prezentata in cadrul unei prezentari de moda. Prezentarea de moda heART COUTURE a avut loc pe data de 3 Noiembrie la Sala Rapsodia din Bucuresti si a reprezentat un moment de mare inovatie, fiind prima rpezentare de moda de la nivel mondial, la care atat modelele, cat si creatorii au fost persoane cu sindrom Down. Proiectul a plecat de la nevoia de exprimare a abilitatilor persoanelor cu sindrom Down, precum si de la necesitatea includerii lor in societate. In categoria obiectivelor proiectului s-au enumerat realizarea unor activitati incluzive pentru persoanele cu sindrom Down, activitati la care sa participe si copii tipici (ateliere de pictura, tabara, prezentare de moda), realizarea unor activitati prin intermediul carora persoanele cu sindrom Down sa se poata exprima liber si, cel mai important, sublinirea abilitatilor persoanelor cu sindrom Down.

| Date beneficiari
    Directi: 20 de tineri cu sindrom Down si 20 de tineri tipici cu varste intre 10 si 23 de ani, precum si 40 de adulti cu domiciliul in Bucuresti si alte localitati; aproximativ 500 de persoane din toate categoriile de varsta care au constituit in participanti activi la ateliere si in prezentarea de moda de la sfarsitul proiectului.

| Date beneficiari
    Indirecti: reprezentanti ai autoritatilor publice locale implicate in proiect, membrii familiilor tinerilor si adultilor implicati in proiect, membrii comunitatilor din care fac parte tinerii, adultii si artistii implicati in proiect, aproximativ 2000 de oameni pe social media.

| Activitati
    Atelierele de pictura (Iunie, Iulie 2019; Busteni, Bucuresti)
Scopul: implicarea tinerilor cu sindrom Down si a celor tipici intr-un proiect de creatie artistica si terapie prin pictura.
Tabara heART COUTURE (15-20 Iulie 2019, Busteni)
Scopul: implicarea tinerilor cu sindrom Down si a artistilor profesionisti din domeniul picturii intr-un poriect comun de integrare sociala si terapie prin cultura
Atat atelierele din Bucuresti, cat si cele din tabara au fost realizate urmand indiscatiile artistilor profesionisti, iar tinerii tipici si cei cu sindrom Down au pictat utilizand diferite materiale neconventionale (suc de fructem legume, ciocolata, pasta de dinti), ascultand pe fundal muzica clasica si fiind inspirati de aceasta.
Prezentarea de moda (3 noiembrie 2019; Sala Rapsodia, Bucuresti)
Scopul: prezentarea lucrarilor tinerilor participanti la proiect
Prezentarea de moda s-a impartit in 4 defilari ale tineri cu sindrom Down, sustinuti de tinerii tipici. Tinerii cu sindrom Down au defilat pe melodii de muzica clasica, aceasta fiindu-le inspiratia in atelierele de pictura. Prima defilare a constat in prezentarea unor fote pe care erau transpuse lucrarile originale ale micilor artisti. A 2-a defilare a constat in prezentarea fotelor care contineau aceleasi lucrari trecute prin procesul de interpretare al artistilor. A 3-a defilare a constat in prezentarea unor poncho-uri cu alte serii de lucrari interpretate, in final toti participantii defiland cu esarfe cu logo-ul heART COUTURE


| Rezultatele programului
    40 de tineri (20 de tineri tipici si 20 de tineri cu sindrom Down) au invatat sa gandeasca creativ si sa se exprime artistic. 40 de tineri implicati in proiect si-au imbunatatit capacitatea de a-si exprima sentimentele si trairile, cu sau fara cuvinte, lucru demonstrat de modul in care s-au exprimat in cadrul atelierelor si a prezentarii de moda. Aceeasi tineri au practicat abilitati de rezolvare a problemelor, de gandire critica, de limbaj si de vocabular al artelor. Tinerii cu sindrom Down au invatat sa colaboreze cu alti tineri si adulti, lucru observat in cadrul sinergiei din cadrul prezentarii de moda. Tinerii cu sindrom Down au capatat mai multa incrdere in propriile abilitati si talente, lucru vizibil atat in urma atelierelor de arta cat si in urma increderii cu care au defilat in cadrul prezentarii de moda. Toti participantii din cadrul proiectului si-au imbogatit si dezvoltat universul cultural si cunostintele din domeniul artistic. Parintii si tinerii implicati in proiect au legat prietenii, obisnuindu-se sa interactioneze cu persoanele cu dizabilitati.

| Buget
    83480

| Parteneri
    AFCN, Asociatia Down Plus Bucuresti, Asociatia Roxy&Kids Art

| Website program
    http://bit.ly/heartcouture





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes