close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Schimbari mici, diferente MARI!



| Organizator:
    Organizatia Salvati Copiii filiala Iasi
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Exista multe probleme sociale pentru care statul nu are nici in prezent raspunsuri institutionale si care sunt rezolvate la scara larga de organizatiile neguvernamentale. Intr-o astfel de categorie sunt incluse si problemele cu care se confrunta copiii vulnerabili sa dezvolte o tulburare de sanatate mintala. Directia Generala de Protectie a Copilului a raportat ca, in perioada ianuarie-decembrie 2010, 11.232 de copii au suferit diferite forme de abuz, neglijarea fiind pe primul loc. Extrem de ingrijorator este faptul ca majoritatea abuzurilor se petrec in familie, ceea ce indica o nevoie impetuoasa de servicii de reabilitare psihologica si sociala precum si servicii de educatie parentala in randul parintilor din Romania.

| Scopul proiectului
    Scopul a fost dezvoltarea si promovarea serviciilor de parenting si de dezvoltarea abilitatilor de viata in zonele urbane si rurale ale regiunii de NE pentru imbunatatirea calitatii serviciilor adresate copiilor vulnerabili sa dezvolte tulburari de sanatate mintala. Obiective: dezvoltarea unui model inovativ in acordarea de servicii de parenting si dezvoltarea abilitatilor de viata pentru 1500 copii si parinti; cresterea capacitatii a 20 ONG-uri pt a implementa servicii de parenting si de dezvoltare a abilitatilor de viata; infiintarea si dezvoltarea unei retele a furnizorilor de servicii.

Schimbari mici, diferente MARI! Schimbari mici, diferente MARI! Schimbari mici, diferente MARI!

| Aria geografica
    Iasi, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava, Botoșanu

| Rezumat
    Obiectivul proiectului a fost să dezvolte și să promoveze servicii de parenting și de dezvoltare a abilităților de viață în zonele urbane și rurale ale regiunii de NE pentru a îmbunăți calitătea serviciilor sociale adresate copiilor vulnerabili şi părinţilor acestora. Pentru realizarea acestui obiectiv ne-am propus să crestem capacitatea a 20 de ONG-uri ,furnizori de servicii sociale pentru copii si parinti, de a implementa servicii de parenting si de dezvoltare a abilitatilor de viata; să dezvoltăm un model inovativ în acordarea de servicii de parenting și de dezvoltarea abilităților de viață pentru 1500 de beneficiari (copii și părinți) din mediul rural si urban din NE și să înfiinţăm şi să dezvoltăm o reţea a furnizorilor privaţi şi publici. Proiectul şi –a propus dezvoltarea capacităţii ONG-urilor care furnizează servicii copiilor şi părinţilor pentru a creşte calitatea şi accesibilitatea acestora. Astfel au fost implementate 2 modele inovative: de dezvoltare a abilităţilor parentale şi a abilităților de viață pentru copii. Prin implementarea programelor de disciplină pozitivă 1992 părinți din mediul urban şi rural şi-au dezvoltat abilităţile parentale şi de disciplină pozitivă prin participarea la 146 de sesiuni de formare Acești părinți au beneficiat de programul de parenting implementat de cei 111 profesioniști (consilieri școlari, cadre didactice și specialiști din ONG-uri) formați să implementeze sesiuni de dezvoltarea abilităților parentale. S-au încheiat 87 de parteneriate cu școli din regiunea de NE și 20 de partenetiate cu ONG-uri. Prin implementarea modului de dezvoltarea abilităților de viață au fost elaborate de către reprezentanții ONG care au participat la cursul de formare 40 de programe de abilităţi de viaţă la care au participat 611 de copiii din comunităţile vulnerabile. Prin derularea acestor programe de dezvoltarea abilităţilor de viaţă cei 611 de copii din comunităţile vulnerabile şi-au dezvoltat abilităţi de gestionarea emoţiilor, de comunicare şi asertivitate, de gestionarea conflictelor, de rezolvare de probleme.

| Date beneficiari
    151 care manifesta tulburari de santate mintala; 611 copii la risc de a dezvolta o tulburare de sanatate mintala; ; 2.230 de parinti ; 23 de profesionisti din serviciile sociale ale ONG-urilor; 30 de reprezentanti ai serviciilor sociale private si publice, 88 de consilieri scolari si profesori

| Date beneficiari
    100 de cadre didactice, 1500 de copii; 5000 de parinti

| Activitati
    Activitatile principale ale proiectului au fost: dezvoltarea si implementarea programelor de abilitati de viata pentru copii vulnerabili, acordarea de servicii specializate de consiliere si psihoterapie pentru copii vulnerabili dezvoltarea si implementarea programelor de disciplina pozitiva pentru parinti, acordarea de servicii de consiliere individuala si de grup prin programul Triple P (Positive Parenting Program), Crearea si dezvoltarea retelei regionale a promotorilor de servicii sociale.

| Rezultatele proiectului
    Derularea a 7 seminarii de formare, oferirea serviciilor de parenting si dezvoltarea programelor de abilitati de viata a atins un numar direct de 3.138 persoane care au beneficiat de activitatile proiectului ( 23 de profesionisti din serviciile sociale ale ONG-urilor, 30 de reprezentanti ai serviciilor sociale private si publice, 68 de consilieri scolari, 20 de cadre didactice, 2.230 de parinti si 767 de copii). Replicarea abordarilor inovative in acordarea de servicii sociale pentru copii vulnerabili sa dezvolte tulburari de sanatate mintala si parinti a dus la cresterea capacitatii institutionale. Una din cele mai semnificative schimbari consta in cresterea accesului la servicii de parenting si de abilitati de viata a unui numar semnificativ de beneficiari directi (2.230 de parinti si-au dezvoltat abilitati parentale si 611 copii au beneficiat de programe de dezvoltarea abilitatilor de viata). Prin acest proiect s-au dezvoltat si implementat doua modele inovative in acordarea serviciilor de consilierea parintilor. Prima abordare inovativa se bazeaza pe transferul metodelor de disciplinare pozitiva catre 111 reprezentantii ai ONG si scolilor Cel de-al doilea model, se bazeaza pe furnizarea serviciilor specializate de parenting prin echipa mobile in comunitati rurale. Prin proiect s-au dezvoltat 40 de programe de abilitati de viata pentru copii. Membrii retelei formate au dezvoltat abilitati de a lucra impreuna, astfel incât serviciile sociale sa poata fi oferite printr-un mix public-privat, atingându-se indicatorul de schimbarea atitudinii autoritatilor fata de ONG-uri.

| Bugetul
    912000

| Parteneri
    Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Iași

| Website proiect
    http://salvaticopiii-iasi.ro/schimbari-mici-diferente-mari/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes