close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Cetateni Activi pentru Bacau



| Organizator:
    Romanian Youth Movement for Democracy
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Proiectul a pornit de la problema slabei implicari a societatii civile din Bacau in procesul decizional de la nivel local si central. La momentul anului 2014 in Bacau nu exista nicio organizatie care sa se ocupe de stimularea spiritului civic sau de responsabilizarea actorilor politici de la nivel local. Dupa ce am facut o minicercetare online la care au raspuns 378 de locuitori ai Bacaului, am constatat ca foarte putini cunoasteau un nume de consilier, daramite ce responsabilitati au acestia. Prima etapa a fost cea a informarii, in care oamenii au aflat cine sunt si ce fac consilierii. Dupa ce am pus cetatenii in tema, am inceput diferite actiuni publice pe teme de interes local: scrisori deschise, mesaje adresate consilierilor, participarea sedintele publice, realizarea rapoartelor consilierilor, organizarae de cursuri si mese rotunde.

| Scopul proiectului
    Informarea a 40.000 de locuitori ai judeţului Bacău asupra activităţii membrilor Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi a celor 18 de parlamentari.
Dobândirea, de către reprezentanţii societăţii civile din judeţul Bacău, a competenţelor şi abilităţilor de lobby şi advocay necesare influenţării procesului de luare a deciziilor.
Dezvoltarea cetăţeniei active în rândul tinerilor din judeţul Bacău pe parcursul a două sesiuni de formare.
Consultarea locuitorilor judeţului Bacău în vederea semnalării problemelor de la nivelul comunităţilor locale şi oferirea de soluţii la rezolvarea acestora.


Cetateni Activi pentru Bacau Cetateni Activi pentru Bacau Cetateni Activi pentru Bacau

| Aria geografica
    Bacău

| Rezumat
    În ultimii doi ani de zile, Cetățeni Activi pentru Bacău a însemnat concentrarea a numeroase resurse civice locale pentru influențarea deciziilor publice. Demersurile noastre au atins numeroase probleme ale comunității băcăuane: slaba transparență a adoptării deciziilor publice, taxa pentru eliberarea informațiilor de interes public pe legea 544/2001 și promovarea proiectelor de tineret au fost principalele teme abordate de noi.
Principala motivație din spatele demersurilor a fost lipsa de interes a autorităților locale de a implica cetățenii în procesul decizional. Lovindu-ne de numeroase refuzuri de a respecta legile privind supunerea proiectelor în dezbatere publică și observând lipsa generală de interes a consilierilor locali de a asculta și implica cetățenii în procesul decizional,am considerat ca fiind de datoria noastră să luăm atitudine și să schimbăm modul în care mediul politic local percepe implicarea cetățenilor.
Pentru transparentizarea activității instituțiilor locale am utilizat instrumente precum scrisorile deschise, organizarea a unei serii de conferințe, mese rotunde sau consultări publice online a cetățenilor. Am creat o platformă unică la nivel național-www.bacaulactiv.ro, prin care monitorizăm activitatea consilierilor locali și județeni băcăuani și îi informăm pe cetățeni despre ce proiecte propune și cum votează fiecare ales. Având o bază de informații solidă, am analizat modul în care fiecare consilier își reprezintă alegătorii. La solicitarea noastră, CL și CJ Bacău au organizat în anul 2015, pentru prima dată, dezbateri publice asupra metodologiei de implementare a legii 350/2005 la nivel local și județean. În 2014 și 2015 am lansat două ediții ale Raportului de Activitate al aleșilor Băcăuani, prezentate cetățenilor în cadrul unor conferințe.


| Date beneficiari
    Peste 100 de tineri din județul Bacău implicați civic; 40 de reprezentanți ai societății civile locale formați în advocacy; 59 de consilieri locali și județeni,18 parlamentari care au primit feedback din partea societății civile; 16 ONG-uri care au participat la acțiunile proiectului.

| Date beneficiari
    Peste 40.000 de cetățeni ai județului Bacău informați despre activitatea aleșilor

| Activitati
    Proiectul a inclus numeroase acțiuni de implicare civică, pornind în primul rând de la dezvoltarea platformei www.bacaulactiv.ro, prin care monitorizăm activitatea consilierilor locali și județeni băcăuani și îi informăm pe cetățeni despre ce proiecte propune și cum votează fiecare ales. În activitățile noastre am utilizat metode precum luarea cuvântului în ședința Consiliului Județean și transmiterea unor recomandări privind transparentizarea instituți, transmiterea de scrisori deschise consilierilor locali și județeni privind anumite proiecte locale, organizarea consultării asupra proiectului de buget al municipiului Bacău pe anul 2016; solicitarea, către consilierii locali și județeni, de a-și face publice rapoartele de activitate, dezvoltarea unui model de raport de activitate pentru consilieri, preluat până acum de cel puțin cinci dintre aceștia; dezvoltarea unei metodologii de analiză a activității consilierilor locali și județeni prezentată în Raportul Aleșilor Băcăuani, organizarea primului eveniment de tipul Map me Happy din România, pe o hartă de 50 mp a orașului amplasată în fața Casei de Cultură prin care am identificat locurile preferate de băcăuani, organizarea unei dezbateri cu reprezentanții candidaților la președinție, organizarea de mese rotunde pe subiecte de tineret, organizarea a două conferințe Aleșii Băcăuani la Raport în care am prezentat public, în fața cetățenilor și a presei, rezultatul monitorizării activității fiecărui consilier local și județean.

| Rezultatele proiectului
    În urma demersurilor noastre am reușit să modificăm o serie de decizii și comportamente ale instituțiilor locale, după cum urmează:
1.Publicarea rapoartelor de activitate ale consilierilor locali și județeni. Chiar dacă legea administrației publice prevede această obligativitate, până la apariția demersurilor noastre numărul și calitatea acestora era foarte mic. În urma solicitărilor noastre și a propunerii unui model al raportului de activitate, numărul rapoartelor a crescut simțitor
2.Anunțarea ședințelor în timpul prevăzut de lege.. În urma numeroaselor sesizări și a cererilor publice privind respectarea perioadelor legale, în ultimele luni am observat o îmbunătățire a practicilor executivului primăriei.
3.Desfășurarea publică a ședințelor comisiilor de specialitate din Consiliul Local și publicarea, pe site, a programului acestora, realizare atinsă în urma mai multor solicitări scrise și verbale adresate administrației locale.
4.Eliminarea taxei de 5/lei pe pagină la eliberarea informațiilor de interes public.
5.Acordarea autorizației de construire a bibliotecilor stradale din proiectul Little Free Library Bacău
6.Susținerea Festivalului Zilele Parcului Gherăiești de către primăria Bacău (privind iluminatul, curățenia, câinii maidanezi)
7.Influențarea temelor de campanie ale candidaților la primăria Bacău. Temele privind transparența instituțiilor publice locale a început să se regăsească în discursurile publice ale viitorilor candidați la primăria Bacău. . Astfel, unii candidați au început să promită transparentizarea activității primăriei.


| Bugetul
    308000

| Parteneri
    Romanian Youth Movement for Democracy

| Website proiect
    www.bacaulactiv.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes