close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Impact Direct!



| Organizator:
    Fundatia ”Alaturi de Voi” Romania
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    In Romania, actiunile menite sa schimbe grila de valori a sistemului social, in acord cu valorile europene, devin dominantele si provocarile tuturor furnizorilor de servicii sociale. Proiectul „Impact Direct!” raspunde nevoii acute de servicii specializate pentru copiii si tinerii expusi saraciei, migratiei, abandonului, violentei si excluziunii din cele trei judete, factori favorizanti pentru adoptarea unor comportamente de risc si distorsionarea imaginii asupra vietii. Totodata, proiectul propune solutii inovative, pentru a raspunde nevoii de locuri de munca pentru tinerii aflati in situatii de vulnerabilitate (dizabilitate, etnie roma) si nevoii de programe care sa le asigure acestora un liant intre perioada de la absolvirea unei forme de invatamant, pana in momentul in care intra efectiv pe piata muncii – internship si job-coaching.

| Scopul proiectului
    Proiectul are ca scop dezvoltarea unui pachet integrat de servicii sociale pentru copii si tineri din grupuri vulnerabile (cu dizabilitati, de etnie roma, afectati de migratie s.a.), din judetele Iasi, Constanta si Mures, iar obiectivele asumate sunt: cresterea calitatii vietii a 300 copii si tineri, prin serviciile centrelor de zi ADV, pilotarea a doua servicii inovative – internship si job coaching - pentru 6 tineri cu dizabilitati/de etnie roma; replicarea unui serviciu pentru migranti dupa modelul CARITAS Norvegia; intarirea capacitatii ADV in domeniul serviciilor sociale.

Impact Direct! Impact Direct! Impact Direct!

| Aria geografica
    Proiectul este implementat in judetele Iasi, Constanta si Mures

| Rezumat
    Proiectul IMPACT DIRECT!, derulat de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania, in parteneriat cu CARITAS Norvegia si finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, raspunde deficitului de servicii specializate pentru copii si tineri aflati in situatii de vulnerabilitate (dizabilitate, etnie roma, migratie s.a.), prin dezvoltarea unui pachet inovativ si integrat de servicii sociale, in judetele Iasi, Constanta si Mures. Cresterea calitatii vietii pentru 300 copii si tineri, prin serviciile centrelor de zi ADV Romania, pilotarea a doua servicii inovative – internship si job coaching, replicarea unui serviciu de sprijinire a migrantilor dupa modelul CARITAS Norvegia si intarirea capacitatii ADV in domeniul serviciilor sociale, sunt principalele obiective asumate prin acest proiect. Pana la 31 decembrie 2015, 250 de copii si tineri, au beneficiat de activitati de consiliere si dezvoltare personala si au fost sprijiniti in remedierea dificultatilor pe care le intampina (comportamente de risc – consum de alcool, droguri, risc de abandon familial sau scolar, abuz fizic si emotional, tulburari de comportament, petrecerea timpului in mod ineficient s.a.), 6 tineri (3 cu dizabilitati, 3 de etnie roma) au participat la programul de internship, avand prilejul de a se forma profesional in cadrul intreprinderii sociale de insertie, Util Deco, in domenii corelate cu cererea pietei muncii, 35 persoane au beneficiat de informare, consiliere si asistenta personalizata pe teme legate de migratie, 71 reprezentanti ai autoritatilor publice si ONG-urilor din cele trei judete au participat la un seminar, pentru conturarea unui mecanism de colaborare in interesul beneficiarilor care se confrunta cu o situatie de urgenta sociala.

| Date beneficiari
    Grup tinta principal (pana la 31 decembrie 2015): • 250 copii si tineri, intre 3 si 29 ani, din judetele Iasi, Constanta si Mures, cu dizabilitati, inclusiv HIV/SIDA, de etnie roma, proveniti din sistemul de protectie a copilului, cu parinti plecati la munca in strainatate, care acceseaza cele trei centre de zi ale ADV. Copiii si tinerii provin atat din mediul rural, cat si din zone urbane dezavantajate care nu ating standardele corespunzatoare dezvoltarii: cartiere marginase sau comunitati segregate, afectate de saracie, de lipsa educatiei, a accesului la servicii si de un grad scazut de ocupare. De asemenea, multe familii ale beneficiarilor centrelor de zi locuiesc in conditii improprii (supra-aglomerare in locuinta, fara acces la utilitati, cu datorii la plata chiriilor si a facturilor, mai multi membri ai familiei prezinta o stare de sanatate precara, traiesc din ajutor social sau au venituri scazute, exista risc crescut de abandon scolar in cazul copiilor, fara documente s.a.). • 6 tineri (3 de etnie rroma si 3 cu dizabilitati) care au beneficiat de programul de internship, ulterior fiind inclusi in programul de job-coaching (angajare pe piata libera a muncii si asistarea acestora la locul de munca); • 35 de persoane din grupuri vulnerabile, inclusiv de etnie roma din jud. Iasi, afectate de migratie, acceseaza servicii de informare, consiliere si asistenta personalizata pe teme legate de migratie; • 71 de reprezentanti din mediul ONG, autoritati publice din Iasi, Constanta si Mures au participat la seminariile organizate pe tema interventiei in situatii de urgenta sociala. Grup tinta secundar • Aprox. 3.000 persoane au fost parte din editia a X-a a evenimentului Funda Umana, realizata in toate cele 3 centre ADV, in semn de solidaritate fata de persoanele infectate cu HIV. • 76 de participanti, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, ONG-urilor, mass-mediei, la cele 3 conferinte de presa si promovare proict in Iasi, Constanta si Tg. Mures. • Beneficiarii componentei de „dezvoltare organizationala”: 13 membri din Consiliul Director si din echipa de management a ADV Romania, au participat la intalnirea de lucru privind realizarea planificarii strategice a organizatiei pentru 2015-2020. 69 de angajati au participat la activitatea teambuilding.

| Date beneficiari
    • Peste 30.000 de vizitatori unici ai platformei de 10 site-uri ADV, pe care au fost postate stiri legate de proiect; • Peste 1500 de persoane din lista membrilor paginilor de socializare ale fundatiei; • Alte ONG-uri si parteneri ai ADV Romania; • Alti beneficiari ai fundatiei; • Autoritati centrale si locale; • Mass-media.

| Activitati
    Pana la 31 decembrie 2015, pachetul de servicii specializate acordate beneficiarilor directi ai proiectului a constat in: oferirea de servicii de asistenta psiho-sociala, inclusiv terapie ocupationala, oferite in cadrul centrelor de zi ADV, pentru asigurarea sau mentinerea echilibrului psiho-afectiv, depasirea unor situatii de criza si identificarea unor solutii pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta; derularea unuia dintre cele doua servicii pilot – internship la intreprinderea sociala de insertie, Util Deco, sectie interna ADV. Timp de 3 luni, 6 tineri - 3 de etnie roma si 3 cu dizabilitati, s-au bucurat de statutul de angajat la Util Deco, avand prilejul sa-si formeze un set nou de abilitati si cunostinte in domenii corelate cu piata muncii: legatorie manuala/tipografie, arhivare si croitorie. Expertul serviciului de internship a sprijinit tinerii in procesul de acomodare la locul de munca, a monitorizat parcursul profesional si modul de indeplinire a sarcinilor, pregatindu-i, in paralel, pentru integrarea pe piata libera a muncii; acordarea serviciilor de informare, consiliere si asistenta personalizata persoanelor afectate de fenomenul migratiei (persoane care intentioneaza sa plece la munca in strainatate, persoane de etnie rroma, copii cu parinti plecati in strainatate, cetateni straini care vin in Romania – RTT, refugiati etc), dupa modelul Caritas Norvegia, preluat in cadrul unei vizite de studiu si implementat sub supervizarea partenerului norvegian.

| Rezultatele proiectului
    Pentru ADV, proiectul “Impact Direct!”a asigurat extinderea serviciilor specializate si cresterea numarului de beneficiari directi, dar si derularea de actiuni de lobby si advocacy la nivelul autoritatilor publice in vederea finantarii/subventionarii/contractarii serviciilor sociale, pornind de la premisa ca investitia in servicii sociale este esentiala. Saracia, marginalizarea si discriminarea din jurul nostru au efecte drastice asupra copiilor si tinerilor. Ceea ce facem noi nu rezolva definitiv situatia lor, dar o imbunatateste, in primul rand pentru ca ofera modele de interventie si demonstreaza ca se poate, cu efort si investitie eficienta. Cele mai importante rezultate obtinute pana la 31 decembrie 2015, contribuie la crearea unor modele functionale de sprijinire a persoanelor din grupuri vulnerabile in directia ocuparii si integrarii:
• 250 copii si tineri au participat la activitati de consiliere psihologica si suportiva, la activitati educative si ateliere de terapie ocupationala, generand astfel o multitudine de efecte pozitive in plan personal si social;
• 6 tineri au fost parte din programul de internship, un serviciu pe care il derulam in premiera in zona serviciilor sociale, alaturi de cel de job coaching, ajutand persoanele dependente de stat si de prestatii sociale sa devina persoane independente, care platesc taxe si impozite in comunitate;
• 35 persoane, cetateni romani si straini, copii si adulti, au accesat serviciul pentru migranti, replicat la Iasi, dupa modelul CARITAS Norvegia si integrat in strategia de dezvoltare a fundatiei pe urmatorii 5 ani.


| Argument
    Tudor a iesit recent din sistemul de protectie. Ca multi alti tineri, si el si-a pus intrebari de genul: „ce voi face cu viata mea?”, „cine ma angajeaza?”, „cum ma voi intretine?”. Fiind persoana cu dizabilitati, intrebarile isi gasesc si mai greu raspuns. Pornind de la ideea ca angajatul cu dizabilitati este o resursa, cu potential ce merita sa fie valorizat, proiectul a venit cu solutii originale la situatia lui Tudor - internship la intreprinderea sociala de insertie, Util Deco, oferindu-i prilejul sa invete tainele unei meserii. Ulterior, acesta a fost selectat pentru job coaching (asistenta pentru accesarea unui job), nu inainte de a-i fi testate abilitatile, pentru identificarea celui mai potrivit job. Tudor lucreaza acum, insa atat el, cat si angajatorul beneficiaza de „training intensiv” din partea expertilor ADV, pentru adaptarea la noua situatie. De ce este original proiectul? Tocmai pentru ca ofera un pachet complet de servicii – de la asistenta psiho-sociala si interventie in situatie de criza, pana la formare profesionala, angajare protejata si ocupare pe piata muncii, servicii ce raspund nevoiilor complexe ale copiilor si tinerilor vulnerabili. Mai mult, pentru acoperirea nevoilor de integrare si ocupare, proiectul ofera in premiera pe piata furnizorilor de servicii sociale, doua servicii inovative – internship si job coaching, ca alternative originale, pentru persoanele dependente de stat si prestatii sociale, care doresc sa-si castige autonomia.

| Bugetul
    744463,69

| Parteneri
    Organizatia Caritas Norvegia

| Website proiect
    https://www.facebook.com/IMPACTDIRECTADV/?fref=ts





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes