close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Arta combinata, patrimoniu cultural, mostenire regasita



| Organizator:
    Asociația Cultural Social Economică Christiana
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Deoarece in orasul Piatra-Neamt exista un interes crescut in randul elevilor de a se implica in activitati extrascolare, dar poate nu toti au acces la servicii de acest gen, cu titlu gratuit, organizatia noastra a venit in sprijinul lor cu ajutorul acestui proiect. Fie ca au fost tineri care au mai fost implicati in acest gen de activitate sau nu, acum au avut ocazia sa experimenteze impreuna si sa dramatizeze 4 basme roamanesti, aplicand totodata si tehnici teatrale diferite. Grupul tinta a fost eterogen ca varsta si provenienta (rural/urban), la activitati fiind implicati un numar de peste 60 de elevi care au conceput si desenat decoruri, costume, scenarii, cantece, dansuri, modul in care sa fie amplasate luminile, scena.


| Scopul proiectului
    Proiectul are ca obiectiv, reîntoarcerea la valorile tradiționale ale artei autohnone prin pregătirea tinerei generații în ateliere de creere a păpușilor, cu implicarea specialiștilor locali dar și din zone învecinate.
1. Facilitarea accesului la cultura prin accesul gratuit al spectatorilor.
2. Dezvoltarea profesionala a micilor artistilor implicati
3. Explorarea artei ca mod concret de a exprima situatii de viata ale unei comunitati


Arta combinata, patrimoniu cultural, mostenire regasita Arta combinata, patrimoniu cultural, mostenire regasita Arta combinata, patrimoniu cultural, mostenire regasita

| Aria geografica
    Piatra-Neamț

| Rezumat
    Scopul proiectului

Acest proiect are ca scop realizarea unui eveniment teatral de calitate care să diversifice oferta culturală a orașului şi care să incite publicul, iar, ca revers, prin invitarea unor artişti sau teoreticieni din afara graniţelor orașului, proiectul va contribui la promovarea culturii locale şi dincolo de spaţiul geografic propriu.
De asemenea, pe termen lung, scopul este acela al consolidării identităţii teatrului de păpuși în oferta culturală locală în scopul educării publicului întru aprecierea acestei arte atât de fragile, dar şi atât de vii.

Obiectivele urmărite de proiect

Proiectul are ca obiectiv, reîntoarcerea la valorile tradiționale ale artei autohnone prin pregătirea tinerei generații în ateliere de creere a păpușilor, cu implicarea specialiștilor locali dar și din zone învecinate.
Promovarea în cadrul unui festival al teatrului de păpuși a bogăției de talente locale autohtone, iar secţiunea dedicată comediei să ţină cât mai aproape publicul de teatru, oferindu-i produsele culturale pe care le doreşte şi le caută cu precădere, însă neabdicând de la calitate şi valoare.
1. Facilitarea accesului la cultura prin accesul gratuit al spectatorilor la toate evenimentele proiectului.
2. Dezvoltarea profesionala a micilor artistilor implicati, coordonatorilor si sprijinirea cercetarii in sensul dezvoltarii unei metode proprii de arta activa/educativ creativa.
3. Explorarea artei ca mod concret de a exprima situatii de viata ale unei comunitati, esentiala fiind functia educativa a actului artistic.



| Date beneficiari
    Beneficiarii directi - elevii- 60, profesorii din scolile/ cluburile de copii implicate in proiect- 10 - publicul - locuitori ai orasului 500 - autoritatile locale/institutii care vor sa sprijine proiectul -2

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti - Autoritati locale si nationale care sunt interesate de rezultetele proeictului - agentii comerciali locali

| Activitati
    1. Prospectie Documentare.
2. Scrierea textului si repetitii.
3. Traininguri asigurate de experti in cadrul atelierelor de confectionare a papusilor, decorurilor și in cadrul sesiunilor de instruire pentru arta combinata, imbunatatirea abilitatilor de comunicare, etc.
4. Festivalul de teatru
5. Conferinta de presa cu prezentarea castigatorilor.
6. Miniturneu cu primii trei clasati in cadrul festivalului.
7. Prezentarea concluziilor intr-un film postat pe site-ul organizatiei.
Pe lângă faptul că organizațiile care vor lucra în parteneriat pentru implementarea proeictului vor dobândi experiență în abordarea parteneriatelor, au fost obținute și testate metode noi de lucru, posibilitatea de a iniția schimburi de informatii între partile implicate în proiect. De asemenea, proiectul propune și organizarea de circuite expoziționale cu păpuși confecționate de copii/tinerii din proiect și de asemenea cu demonstratii de confecționare a acestora în timpul vernisării. Prin cooptarea de meșteri și experți în domeniul artizanatului, dorim să păstram autenticitatea și specificul autohton, dar prin schimburile de experiență dorim să transmitem și comunităților unde vor fi organizate vernisajele, tradiția și valorile noastre naționale. Totodată, putem observa și/sau studia cum au abordat arta teatrului de păpuși în spațiul lor și ce trăsături comune leagă această artă comunitățile implicate în proiect.


| Rezultatele proiectului
    - decoruri și păpuși pentru un număr de 4 basme romanesti: Richea uriasa (tehnici de lumini si umbre) - (https://youtu.be/TszpUVGOKg4), Ursul pacalit de vulpe, Punguta cu 2 bani, Zana Zorilor
- 4 echipe de artiști din cadrul scolilor si cluburilor din Piatra-Neamț
- diplome de recunoaștere a meritelor participanților la proiect
-un număr de 5 emisiuni în care s-a discutat despre proiect, obiectivele și rezultatele acestuia.
- o reprezentație la Sala Consiliului Județean Neamț cu ocazia Zilelor Orasului prin sustinerea Primariei municipiului Piatra Neamt, cu participarea a peste 350 de spectatori.
- 1 film care prezinta concluziile proiectului
Ca o continuitate a acestui proiect, scenetele au fost jucate și ulterior cu alte ocazii, în cadrul grădinițelor, scolilor sau pentru copii care se află temporar în convalescență, în unități spitalicești, cunoscându-se puterea terapeutică a artei (coordonatorii atelierelor de creație au calificare atestată ca lucrători în artă combinată – COR 513905).


| Bugetul
    8000

| Parteneri
    Asociatia Cultural Social Economică Christiana, Primăria Municipiului Piatra Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Asociația Eu cred Tașca, Colegiul Tehnic Ion Cartianu, Liceul Administrativ Tehnologic si Economic

| Website proiect
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes