close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Volunteering For ALL



| Organizator:
    Fundatia CHANCE FOR LIFE
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Chance For Life foloseste de foarte multi ani metoda teatrului forum ca instrument de schimbare a prejudecatilor, de a creste toleranta oamenilor si de a ii idemna spre auto-reflexie pe cei care sunt actori in astfel de piese. Astfel,am pornit de la nevoia persoanelor cu dizabilitati de a putea fi parte la un proiect indiferent de problemele pe care le au. Sansa sa lucreze intr-un proiect comun a tinerilor cu dizabilitati , dar si fara si atribuirea unor responsabilitati comune am incercat sa favorizam cunoasterea directa dintre acestia in scopul cresterii tolerantei. De asemenea am centrat temele spectacolelor pe nevoile comunitatilor in fata carora am jucat spectacolele in scopul gasirii impreuna cu acestia a unor solutii reale de a gestiona situatiile de discriminare cu care se confrunta.

| Scopul proiectului
    Scopul acestui proiect a fost lupta impotria discriminarii prin folosirea metodei teatrului social.Tinand cont de provenienta voluntarilor implicati in proiect, acesta a avut si un puternic caracter intercultural de cunoastere si intelegere a alor culturi, in special pentru voluntarii olanezi care au inteles care sunt problemele si dificultatile comunitatilor din Romania. Am dorit sa oferim oamenilor care au venit la piesele de teatru un model de comportament pentru a sti cum sa inlocuiasca discriminarea cu toleranta atunci cand se vor confrunta si in viata reala de astfel de situatii

Volunteering For ALL Volunteering For ALL Volunteering For ALL

| Aria geografica
    Brasov, Sibiu

| Rezumat
    Unul dintre obiectivele proiectului a fost oferirea posibilitatii unui grup de 20 de tineri din Olanda sa cunoasca Romania si sa interactioneze cu tineri romani de aceeasi varsta, pentru a vedea problemele, modul de viata si cultura de aici. Prin intermediul teatrului social, voluntarii au fost implicati activ in problemele comunitatii din Sibiu si Brasov si au invatat cate ceva despre metodele prin care ei pot lupta cu discriminarea. Principalul obiectiv a fost realizarea unor spectacole de teatru forum, care au avut ca scop cresterea nivelului de toleranta atat al publicului, cat si al actorilor. Principalul rezultat al proiectului a fost incurajarea tinerilor cu dizabilitati care au participat la proiect in vederea diminuarii diferentelor dintre ei si tinerii normali, prin oferirea posibilitatii de a performa in aceste piese de teatru social si de a isi demonstra talentul, in ciuda dizabilitatilor fizice. Pentru publicul care a asistat la aceste spectacole, faptul ca pe scena au urcat actori in scaun cu rotile sau cu dizabilitati fizice vizibile, si faptul ca acestia si-au demonstrat competentele actoricesti au ajutat la demontarea prejudecatilor despre persoanele cu anumite dizabilitati, si poate chiar de schimbare a mentalitatii. Prin metoda teatrului social, voluntarii au incurajat publicul sa ia atitudine, sa gaseasca solutii reale la probleme precum discriminarea in scoala a elevilor care provin din familii sarace, a persoanelor cu dizabilitati sau a diferitelor grupuri etnice etc.

| Date beneficiari
    Cu 3 luni inainte de venire,voluntarii olandezi au desfasurat activitati de fund-raising in Olanda, printre care un concert caritabil si o cursa a persoanelor cu handicap. Pe langa asta, s-a pastrat legatura intre lideri si participanti,si au completat formulare,chestionare premergatoare proiectului.Ajunsi in Romania,voluntarii au lucrat cate 8 ore pe zi doua saptamani pentru realizarea pieselor de teatru. Acestia s-au documentat despre tema, au ales personajele, au construit rolurile, s-au ocupat de décor si scena, luand in serios piesele si reprezentatiile lor.O sarcina permanenta pentru voluntarii fara dizabilitati a fost sa ii supravegheze si ajute in tot ce inseamna activitatile zilnice ale persoanelor cu handicap.Ei au participat si s-au implicat activ si in trainingul predeparture si o evaluare de grup ce a avut loc in Olanda.

| Rezultatele proiectului
    In urma proiectului, grupul tinta a fost educat sa actioneze impotriva discriminarii si in spiritul tolerantei, si-a dezvoltat abilitati de comunicare interculturala, a inteles cat de daunatoare este discriminarea si cum aceasta poate distruge vietile persoanelor opresate. Un grup de 30 de persoane a invatat cum sa utilizeze metoda teatrului social ca instrument de educatie non-formala. Pentru publicul prezent la spectacole, performanta unor actori cu dizabilitati fizice a insemnat o adevarata lectie de viata care i-a facut sa reflecte asupra calitatii vietii si posibilitatea autodepasirii propriei conditii. Rezultatul cuantificabil al pieselor de teatru a fost interventia spectatorilor din public la fiecare dintre cele 12 spectacole, si cu siguranta si cei care nu au avut curajul sa intre pe scena au invatat ceva din participarea lor la acest eveniment. Atat voluntarii romani cat si cei olandezi si-au imbunatatit nivelul limbii engleze si si al abilitatilor sociale, si-au valorificat abilitatile si au fost intr-un continuu proces de dezvoltare persoanala si introspectie in cele doua saptamani. De asemnea pentru multi dintre ei acest stagiu a fost primul de voluntariat international, in care au avut ocazia sa descopere cum este privit si ce inseamna voluntariatul in Romania. Doi dintre voluntarii olandezi intentioneaza sa revina in Romania, proiectul pentru unul dintre ei fiind deja scris si in asteptarea deciziei finantatorului. Scopul si obiectivele au fost atinse tinandu-ne de planul de activitati si proiectul initial.

| Bugetul proiectului (in RON)
    78679

| Parteneri
    Biblioteca judeteana Astra-Sibiu, Biblioteca judeteana George Baritiu

| Website-ul proiectului
    http://roemenie-juli2011.reismee.nl/ http://roemenieoktober.reismee.nl/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes