close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Tinere Talente



| Organizator:
    Fundatia Regală Margareta a Romaniei
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    In ciuda talentului lor extraordinar, multi tineri artisti din Romania nu au posibilitatea de a evolua datorita unor posibilitatilor materiale limitate. Tinerii artisti din familii modeste,desi urmeaza cu rezultate remarcabile o institutie de invatamant cu profil artistic, se confrunta cu dificultati in a-si asigura materialele de creatie sau instrumentele muzicale, nu au fonduri pentru a participa la cursuri de perfectionare, concursuri sau pentru o expozitie. Astfel, ei nu au sanse reale de a-si dezvolta potentialul, iar Romania pierde anual talente care altfel ar fi putut fi ambasadorii sai culturali.
Am dezvoltat, alaturi de burse, mentorate si masterclassuri gratuite - latura practica si motivationala care lipseste educatiei din scoala. Evenimentele pun in valoare tinerii si le ofera experienta interactiunii cu publicul larg.


| Scopul proiectului
    Scopul este de a crea oportunitati egale si sanse de afirmare pentru tinerii artisti romani din familii cu posibilitati materiale reduse, prin sprijinirea si promovarea talentului lor.
Obiectivele proiectului constau in: 1.sprijin financiar prin bursa in valoare de 2,000 euro, 2.dezvoltarea artistica prin programul de mentorat si masterclassuri 3. promovarea operei la evenimentele Fundatiei si ale partenerilor (Concertul Regal de la Ateneul Roman, Stagiunea Tinere Talente, Gala Tinere Talente),4. dezvoltarea Orchestrei Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei


Tinere Talente Tinere Talente Tinere Talente

| Aria geografica
    Cluj Napoca, Iasi, Constanta, Oradea

| Rezumat
    Proiectul Tinere Talente 2015 vine in sprijinul artistilor romani cu potential, tineri din familii modeste, din intreaga tara. In cadrul proiectului au fost sprijiniti un numar de 114 tineri artisti, carora li s-au oferit burse, un program complex de mentorat sim asterclass-uri, precum si oportunitati de expunere a operelor in cadrul unor consursuri de elita sau evenimente publice.

In 2015, bursele Tinere Talente au fost oferite unui numar de 34 de tineri artisti din familii modeste, 17 muzicieni si 17 artisti plastici, elevi si studenti la licee si universitati cu profil artistic, cu varsta intre 14 - 24 de ani, din intreaga tara. Selectia a fost realizata de un prestigios juriu de specialitate si pe baza criteriului social. Fiecare tanar din cei 34 alesi a primit o bursa in valoare de 2.000 de euro pentru dezvoltarea sa artistica. Experienta a dovedit ca acesti tineri au nevoie, pe langa suportul financiar, si de indrumare si de oportunitati de a se promova, iar interactiunea cu personalitati de cultura sau cu publicul influenteaza viitoarea lor cariera.

In acest sens, Fundatia a organizat 11 intalniri de mentorat si o tabara de creatie, 2 masterclassuri de orchestra (condus de dirijorul Tiberiu Soare, violonistul Rafael Butaru si percutionistul Alexandru Anastasiu), precum si 1 masterclass de voce (condus de tenorul Vasile Moldoveanu). Bursierii au participat la 15 concursuri nationale si internationale, 40 de recitaluri si concerte, 21 de expozitii individuale si de grup.

In plus, Orchestra Fundatiei a oferit posibilitatea tinerilor muzicieni de a lua contact cu repertoriul abordat la nivelul unei orchestre profesioniste. In 2015, Orchestra Fundatiei a sustinut 2 concerte pe scena Ateneului Roman.


| Date beneficiari
    Publicul tinta al programului Tinere Talente sunt elevii si studentii universitatilor de arta si muzica din Romania, tineri care provin din familii cu venituri reduse. In anul 2015, beneficiari directi au fost 114 tineri: 34 de tineri artisti talentati din familii cu venituri mici, cu varsta cuprinsa intre 14 si 24 de ani, elevi sau studenti ai scolilor, liceelor si universitatilor cu profil muzical si artistic din Romania.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti ai programului national Tinere Talente sunt toti aceia care participa la evenimentele organizate in cadrul programului Tinere Talente: expozitiile bursierilor de la arte plastice si recitalurile si concertele bursierilor de la muzica, dar si publicul care urmareste emisiuni radio si TV in care sunt promovate creatiile tinerilor. Beneficiarii indirecti ai programului fac parte din medii sociale diverse, din toate categoriile de varsta, sunt iubitori de muzica si de arta, artisti profesionisti sau amatori, batrani si copii din centre sociale, etc. Evenimentele publice televizate au avut in jur de 20.000 spectatori In anul 2015 au fost organizate 12 evenimente in care tinerii au fost promovati in fata a 23.000 persoane (20.000 spectatori TV ) si 3.000 public direct.

| Activitati
    1. Realizarea selectiei bursierilor in doua etape:
- analiza dosarelor alicantilor din punct de vedere social si al elegibilitatii;
- selectia Juriului de specialitate pe baza aptitudinilor artistice.
2. Realizarea planului individual de dezvoltare artistica, pe baza caruia fiecare bursier va primi finantarea necesara atingerii obiectivelor sale, in limita a 2,000 de euro.
3. Planificarea si organizarea intalnirilor de mentorat, a Masterclassurilor si a stagiilor de repetitie ale Orchestrei. Mentorii programului Tinere Talente sunt valorosi muzicieni romani sau oameni de cultura, precum Tiberiu Soare dirijor, Rafael Butaru concert–maestru, Oana Pellea actrita, Mircia Dumitrescu artist vizual,Vasile Moldoveanu tenor samd.
4. Tabara de creatie interdisciplinara
5. Organizarea Stagiunii Tinere Talente, si a numeroase evenimente muzicale. Intre acestea Concertul Regal, cu participarea bursierilor Tinere Talente in Orchestra Fundatiei si pe scena Ateneului Roman - 1 tenor, 3 soprane si 1 mezzosoprana au intepretat arii de opera in deschiderea evenimentului transmis la TV si radio, impreuna cu cunoscutul tenor Teodor Ilincăi.
6. Organizarea expozitiilor pentru promovarea bursierilor artisti plastici la Ateneul Roman, Galeria ARTOTECA, etc
7. Gala de absolvire Tinere Talente - un spectacol de muzica clasica si expozitie ce marcheaza finalul proiectului.


| Rezultatele proiectului
    - 34 de tineri artisti au primit Bursa Tinere Talente in valoare de pana la 2000 euro, care le-a permis beneficiarilor sa isi achizitioneze materiale de lucru, instrumente muzicale, participarea la concursuri nationale si internationale, cursuri de pregatire.
- 34 de tineri artisti au avut oportunitati de cunoastere, de dezvoltare profesionala, de a stabili relatii cu oameni de cultura, relatii cu posibili finantatori. Arta si talentul lor a fost promovat si facut cunoscut in diverse medii sociale si culturale. Membrii Orchestrei Fundatiei au avut posibilitatea sa ia contact cu stilul de lucru si repertoriul abordat la nivelul unei orchestre profesioniste, prin interactiunea cu muzicieni deja consacrati si sutinerea a doua concerte in fata publicului avizat. Dezvoltarea la nivel personal prin cresterea increderii in fortele proprii , interactiuni cu persoane din medii diverse, stimularea lucrului in echipa, respectul fata de arta si munca celorlati colegi ai lor sunt cateva din beneficiile si efecte pe termen lung .
- 34 de tineri artisti bursieri au sustinut 40 concerte si recitaluri, au expus lucrarile in 21 expozitii individuale si de grup , promovandu-si arta si talentul, traind experiente profesionale si de viata pe care altfel nu ar fi avut ocazia sa le cunoasca.


| Bugetul
    569990

| Parteneri
    Parteneri: BRD Groupe Societe Generale, Fundatia Vodafone Romania, Dacia Institutii: UNMB, Ateneul Roman, Teatrul National Bucuresti, Biblioteca Metropolitana Sponsori: Rompetrol, Kaufland, SofMedica, Kaufland, Șantierul Naval Damen Galaţi, Kultho, ISS Facility Services, Class Living, Residence Hotels, SEGES, Benclinov, RR Media, Dentons, Deutek, Roche, DentalMed, Hotel Siqua, Fundaţia Policlinicilor Sociale Regina Maria, Star Storage.

| Website proiect
    www.tineretalente.org





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes