close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Program MOL pentru sanatatea copiilor



| Organizator:
    Fundatia Pentru Comunitate
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    In Romania, alocarile bugetare pentru sanatate sunt 4.6% din PIB in 2017, fata de 10% media UE, iar proiectele destinate imbunatatirii sanatatii sunt reduse ca numar. Statisticile cu privire la copiii care traiesc cu dizabilitati sunt ingrijoratoare: la sfarsitul lunii septembrie 2017 in Romania erau inregistrati 62.629 copii cu dizabilitati si, in ciuda dezvoltarii domeniului medical, numarul acesta nu a scazut, ci a inregistrat o usoara crestere in ultimii ani. Calitatea vietii a copiilor care sufera de boli grave, de afectiuni grave sau permanentizate sau a copiilor cu dizabilitati este scazuta. Lipsa acuta a unor programe integrative, precum si accesul redus la terapii complementare in acest domeniu ne-au determinat sa tratam sectorul sanatatii mentale ca o prioritate.

| Scopul programului
    Scopul este finantarea pe termen lung a unor proiecte de terapii complementare care vizeaza cresterea calitatii vietii si reabilitarea psiho-sociala a copiilor cu dizabilitati, afectiuni cronice sau in curs de recuperare dupa afectiuni grave. Proiectele eligibile utilizeaza terapii prin trairi personale pozitive si terapie prin arta: instrumente vizuale, basme, ateliere de teatru, muzica, etc. Prin intermediul acestui program dorim sa ajutam copiii suferinzi sa devina vizibili in spatiul public, contribuind astfel la o viata traita in diversitate.

Program MOL pentru sanatatea copiilor Program MOL pentru sanatatea copiilor Program MOL pentru sanatatea copiilor

| Aria geografica
    Orase: Aiud, Bucuresti, Cluj Napoca, Gheorgheni, Iasi, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Piatra Neamt, Sanmartin, Satu Mare, Sibiu, Targu Mures, Timisoara. Judete: Alba, Bihor, Bucuresti, Cluj, Harghita, Iasi, Mures, Neamt, Satu Mare, Sibiu, Timis.

| Rezumat
    In Romania proiectele destinate interventiilor si terapiilor complementare din domeniul sanatatii mentale sunt reduse ca numar. Micro-comunitatile care lucreaza cu copii cu dizabilitati sau boli cronice se confrunta cu lipsa acuta de fonduri si nevoia reala de asistenta. Obiective vizate: finantarea unor proiecte de terapie emotionala si prin arta, avand ca scop imbunatatirea calitatii vietii si reabilitarea psiho-sociala a copiilor cu dizabilitati, afectiuni cronice sau in curs de recuperare dupa afectiuni grave. Pe parcursul implementarii acestui program am obtinut rezultate atat prin proiectele finantate, cat si prin contributia la conturarea identitatii ONG-urilor implicate, a voluntarilor si tuturor celor implicati in aceste activitati. Programul a contribuit la cresterea rezilientei si a calitatii vietii a peste 800 de copii cu dizabilitati si cu boli cronice. Prin asigurarea fondurilor necesare implementarii proiectelor ce vizeaza imbunatatirea sanatatii mentale am contribuit la activitatea de cercetare a specialistilor, de invatare a tehnicilor specifice terapiilor prin arta, celor asistate de animale, a terapiilor prin muzica. Consideram ca prin acest sprijin financiar am ajutat la elaborarea si implementarea unor terapii complementare care nu ar fi existat fara acest program. Intr-un orizont mai larg sprijinim nu doar proiectele individuale, ci si schimbarea perceptiei asupra sanatatii mentale si contribuim la alocarea atentiei pe care o merita.

| Date beneficiari
    Copiii cu dizabilitati sau cu afectiuni cronice, copiii in curs de recuperare dupa afectiuni grave sau cu afectiuni grave permanentizate (de exemplu, copiii care sufera de cancer, diabet, sunt deficienti de auz sau vedere, etc). Prin editia 2016-2017 a programului au fost finantate 19 proiecte, care au implicat peste 800 de beneficiari directi.

| Date beneficiari
    Organizatiile neguvernamentale participante care deruleaza proiectele finantate prin specialistii implicati in derularea proiectelor (medici, psihologi, psihopedagogi speciali, kinetoterapeuti, profesori, artisti, lucratori sociali), institutiile si societatile cu care ONG-urile au lucrat in parteneriat (spitale, scoli, teatre, consilii locale, primarii), copiii tipici (fara probleme de sanatate) care s-au implicat in diferite actiuni, parintii si familiile copiilor din grupurile tinta. Un alt beneficiu este ca, prin finantarile oferite s-a incurajat formarea profesionistilor in diferite tehnici complementare, care pana recent nu existau in Romania (terapia asistata de cai, hidroterapia, etc).

| Activitati
    Programul MOL pentru sanatatea copiilor este structurat sub forma unui concurs de proiecte, derulat de Fundatia Pentru Comunitate si finantat de MOL Romania. Anuntul de lansare a programului este publicat anual, toamna. La acest concurs de proiecte sunt invitate organizatiile non-profit care desfasoara activitati legate de scopul proiectului, respectiv organizatii nonguvernamentale sau religioase. Sunt finantate interventii individuale sau de grup, terapii emotionale: prin trairi personale pozitive, prin experiente si acumulari personale, respectiv terapii prin arta: prin instrumente vizuale, muzica, activitati de autoexprimare creativa. Proiectele eligibile sunt prezentate juriului de o echipa de specialisti. Pe langa verificarea fezabilitatii proiectului, in cadrul procesului de selectie, juriul acorda o importanta primordiala eticii profesionale si tehnicilor de interventie prezentate. Pentru ca aceste proiecte sa fie derulate conform scopului stabilit, este necesara angajarea unor profesionisti care cunosc tehnicile specifice, iar element distinctiv al programului este ca permite ca fondurile alocate sa fie folosite si pentru salarizarea profesionistilor implicati in derularea acestuia. Tehnicile profesionale prezentate in cadrul proiectelor sunt evaluate vis-a-vis de necesitatile grupului tinta si scopului urmarit, iar proiectele care promit eficienta si arata profesionalism au castig de cauza. Proiectele castigatoare vor fi derulate in decursul unui an.

| Rezultatele programului
    Peste 800 de copii au beneficiat de activitati diverse, avand ca scop cresterea rezilientei si a calitatii vietii. Ei au fost sustinuti in dobandirea unor abilitati pentru o viata mai independenta, in constientizarea resurselor interioare si in dezvoltarea lor personala. Copii cu dizabilitati au beneficiat de terapii asistate de animale (caini si cai) la Cluj, Timisoara, Aiud si Gheorgheni. Multi dintre micii beneficiari, lipsiti de sustinerea unei familii sau al unui mediu stimulant, au avut sansa de a iesi in afara institutiei sau a casei, imbunatatind capacitatile cognitive, abilitatile sociale si de comunicare. S-a organizat editia a II-a a Cupei MOL pentru sanatatea copiilor, eveniment unic in tara, cu ocazia caruia copiii cu cerinte educative speciale si-au aratat abilitatile si talentele in diferite probe de calarie. La Satu Mare s-a infiintat o gradina senzoriala, care sa raspunda nevoilor unor copii cu boli grave sau cu dizabilitati, privati de bucuria de a petrece timp in natura, creand astfel un spatiu de terapie multisenzoriala, cu stimuli optici, acustici, olfactivi, tactili si gustativi in mijlocul naturii. La Timisoara si Piatra Neamt copii cu autism au beneficiat de ateliere de terapie emotionala si terapie ocupationala. Copiii spitalizati au beneficiat de momente de destindere si joaca, fricile lor s-au atenuat prin activitatile derulate la Oradea. La Cluj copii cu deficiente multiple au beneficiat de acvaterapie, iar in urma terapiilor emotionale, o grupa de copii cu deficiente de vedere din Iasi au reusit sa acceseze resurse pana atunci necunoscute.

| Buget
    300000

| Parteneri
    Compania MOL Romania, Fundatia Pentru Comunitate

| Website program
    http://pentrucomunitate.ro/web/index.php?option=com_content&view=article&id=569&Itemid=123&lang=ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes