close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Permis pentru viitor, editia 2016-17



| Organizator:
    Fundatia Pentru Comunitate
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Accesul la formare si la un loc de munca reprezinta o componenta esentiala a tranzitiei spre statusul de adult si implicit a integrarii sociale a tineretului. Conform unei anchete furnizate de Institutul National de Statistica, 19% dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 15-34 ani nu sunt cuprinsi in educatia formala, nici nu lucreaza, peste doua treimi dintre acestia fiind femei. Programul a fost conceput pentru a contribui la formarea profesionala a tinerilor care provin din medii dezavantajate si pentru a facilita angajarea lor, integrarea lor pe piata muncii. Detinerea permisului este o cerinta sau reprezinta un avantaj in cazul multor locuri de munca, dar detinerea acestuia poate constitui o profesie in sine: conform datelor ANOFM/2017, a sasea cea mai cautata profesie este aceea de sofer autocamion si camion de mare tonaj.

| Scopul programului
    Prin programul Permis pentru viitor sunt finantate cheltuielile necesare obtinerii permisului de conducere, scoala de soferi si taxele adiacente, pentru tineri din medii defavorizate, pentru care existenta permisului este o conditie sau un avantaj in obtinerea unui loc de munca, ori este un instrument benefic in indeplinirea atributiilor de serviciu in cazul celor care sunt deja incadrati in activitate. Finantarea se poate solicita pentru categoriile B, C sau D (incluzand tractoare agricole sau forestiere, troleibuze si tramvaie) de catre tineri cu varsta cuprinse intre 17 si 25 de ani.

Permis pentru viitor, editia 2016-17 Permis pentru viitor, editia 2016-17 Permis pentru viitor, editia 2016-17

| Aria geografica
    Localitati din urmatoarele judete: București, Bacau, Bihor, Calarasi, Cluj, Covasna, Dambovita, Galati, Gorj, Hunedoara, Harghita, Iasi, Ilfov, Mures, Neamt, Satu Mare, Suceava, Vrancea.

| Rezumat
    Printre tinerii care pornesc in viata exista un segment socio-economic vulnerabil, cel al tinerilor dezavantajati, spre excemplu cei care provin din familii cu venituri reduse, familii destramate sau copiii care au fost institutionalizati. Acestia au fost privati de sustinere temeinica in dezvoltarea profesionala. In mod similar, tinerii care locuiesc in zone rurale au posibilitati foarte limitate pentru angajare sau realizare pe plan profesional. MOL si Fundatia Pentru Comunitate au in vedere acest segment social deosebit de precar, cu risc crescut pentru excluziune sociala, si prin Program faciliteaza accesul lor la formare si integrare pe piata muncii. Pana in prezent ,70 de tineri care provin dintr-un mediu socio-economic defavorizat au primit sustinere pentru obtinerea permisului de conducere (5 tineri pentru categoria C, 53 tineri pentru categoria B si 2 tineri pentru utilaje industriale). Pana in februarie 2018, 39 dintre ei au sustinut examenul cu success, multi isi continua cursurile teoretice sau practice la scoala de soferi.

| Date beneficiari
    Cele doua editii ale Programului au avut in total 70 de beneficiari, dintre care 40 de tineri au fost beneficiarii editiei 2016-17. 37 de tineri au solicitat finantare pentru categoria B, doi pentru tractoare agricole, o persoana pentru categoria C (tir). In prezent 13 dintre ei detin permisul, restul isi continua studiile sau se afla in diferite etape ale examenelor de la politie. Beneficiarii directi ai programului sunt tinerii care obtin finantare pentru a urma scoala de soferi si in acest fel obtin independenta si autonomie personala. In unele cazuri beneficiarii au deja un loc de munca si in aceste situatii si angajatorul este un beneficiar direct, intrucat angajatul poate indeplini mai eficient sarcinile de la serviciu.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti sunt parintii si apartinatorii, angajatorii, respectiv microcomunitatile in care beneficiarii pot desfasura activitati constructive si mai complexe. In multe cazuri, beneficiarii care au fost sprijiniti de familie sau de alti apartinatori, au putut sa faca un pas important spre a-si obtine independenta financiara prin abilitatile nou dobandite.

| Activitati
    Programul este structurat sub forma unui concurs de proiecte, derulat de Fundatia Pentru Comunitate si finantat de MOL Romania. Anuntul de lansare a programului este publicat anual, in luna noiembrie sau decembrie. La concursul de proiecte sunt invitati tineri cu varsta cuprinsa intre 17-25 ani. Perioada de depunere a dosarelor este de o luna de la lansare. Dosarele complete sunt evaluate de specialisti in educatie si asistenti sociali; punctajul se acorda in functie de scrisoarea de motivatie personala si obiectivele prezentate, de recomandari si de situatia sociala. In procesul evaluarii dosarelor, solicitantii pot fi contactati telefonic in vederea obtinerii unor informatii suplimentare. Lista castigatorilor este aprobata de Comitetul Director al Fundatiei Pentru Comunitate.
MOL Romania, in calitate de sponsor al programului Permis pentru viitor, are rolul de a aproba activitatile si obiectivele anuale ale programului, precum si de stabilire a obiectivelor si criteriilor de selectie pentru proiecte, fara a se implica in procesul de jurizare, insa face eforturi pentru a promova proiectele respective si rezultatele lor, pentru a le face mai vizibile si mai atractive in randul comunitatilor si publicului si pentru a favoriza atragerea de noi participanti. Comunicarea programului are loc in doua etape in fiecare an, respectiv la lansarea programului si atunci cand sunt anuntate proiectele castigatoare.


| Rezultatele programului
    Pana in prezent, 70 de tineri care provin dintr-un mediu socio-economic defavorizat au primit sustinere pentru obtinerea permisului de conducere (beneficiarii editiei 1 si 2 a programului). Prin program au fost ajutati tineri care provin dintr-un mediu socio-economic dezavantajat sa faca un pas in formarea lor profesionala si sa obtina astfel o sansa in plus la gasirea unui loc de munca. Din editia 2016-17, pana in prezent 14 tineri au incheiat cu succes cursurile scolii de soferi. Doi dintre tinerii care au depus solicitare pentru tractoare agricole ne-au semnalat ca au locuri de munca asigurate: in localitatea Rascruci, judetul Cluj, exista centre agricole care au nevoie de personal calificat pentru acest tip de munca. Tanara Roxana Ghinet din judetul Iasi a promovat cu succes examenul pentru categoria B, automobil adaptat. Ea fiind dependenta de scaunul cu rotile, prin obtinerea permisului de conducere a beneficiat de o crestere semnificativa in calitatea vietii. Acum ea are sansa la o viata mai independenta: poate sa mearga singura la serviciu si poate sa isi faca singura cumparaturile. Povestea tanarului Claudiu Ciobanica, care a obtinut permisul la prima editie a programului, si a fost promovat in cadrul tipografiei unde a lucrat, este reprezentativa pentru acesti tineri: Claudiu […] este „dovada vie ca daca se pune putin suflet, cel putin o parte dintre tinerii care sunt in sistemul de protectie a copilului pot fi integrati socio-profesional” – (Sorin Torop, colaborator in cadrul DGASPC Targu Jiu).

| Buget
    75000

| Parteneri
    Programul este derulat de catre Fundatia Pentru Comunitate, finantatorul MOL Romania asigurand fondurile necesare.

| Website program
    http://pentrucomunitate.ro/web/index.php?option=com_content&view=article&id=587&Itemid=124&lang=ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes