close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Programul "inCerc" de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei



| Organizator:
    Asociatia Medicover
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Programul a fost implementat pentru prima oara in Polonia, in 2013, de catre Fundatia Medicover, sub denumirea „PoZdro!”. In Romania, programul urmeaza aceeasi metodologie, dezvoltata in colaborare cu cercetatori de la Universitatea din Gdansk. Studiul Epidemiologic National PREDATORR, desfasurat in perioada 2011-2014, a aratat o crestere galopanta a prevalentei diabetului zaharat de tip 2 in Romania.
De asemenea, desi in tara noastra inca se lucreaza la o lege a preventiei diabetului, nu exista niciun studiu cu focus asupra persoanelor la risc de dezvoltare DZ din randul populatiei tinere si/sau al copiilor si ne mandrim ca Programul "inCerc" este cea mai ampla initiativa care sa redea statistic realitatea existenta si care sa ajute direct copiii la risc si familiile acestora sa iasa din aceasta zona de risc de dezvoltare a DZ de tip 2.


| Scopul proiectului
    In fiecare oras din Program, se realizeaza o evaluare a 3 generatii consecutive de copii de clasa a V-a. In perioada inscrisa in competitie, am continuat evaluarea generatiei 2 in Ploiesti si generatiei 1 in Cluj-Napoca.
De asemenea, am extins invitatia de a participa la consiliere, pentru copiii identificati cu risc de dezvoltare diabet zaharat de tip 2 si bolile civilizatiei. Consilierea dureaza 18 luni, astfel ca in Ploiesti am avut o prima generatie de copii care au incheiat toate cele 6 sesiuni de consiliere.


Programul "inCerc" de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei Programul "inCerc" de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei Programul "inCerc" de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei

| Aria geografica
    Ploiesti, Cluj-Napoca

| Rezumat
    In lume s-a ajuns la o epidemie de diabet, putand vorbi inclusiv despre o epidemie de obezitate. Odata aparuta, obezitatea nu poate fi controlata, istoria ei naturala fiind una de crestere de la un an la altul. Organizatia Mondiala a Sanatatii semnala ca majoritatea tarilor europene au un grad ridicat de obezitate, peste 20%. Insa, in prezent, procentele sunt mult mai mari, iar in Romania realitatea reflecta acest lucru - peste 35% din copiii evaluati de Asociatia Medicover sunt supraponderali sau obezi! Din pacate, copiii supraponderali sau obezi de azi vor fi adultii supraponderali sau obezi de maine si poti preveni un astfel de fenomen dacă poti interveni.
In Romania, exista mai multe zone cu o prevalenta mare a diabetului zaharat, iar cele doua orase alese pentru implementarea "inCerc" fac parte din aceste zone. In aceste doua orase, Ploiesti si Cluj-Napoca, pe parcursul perioadei inscrise in competitie, reprezentantii Asociatiei Medicover, alaturi de partenerii sai, au evaluat gratuit 3.670 de copii de 10-12 ani cu privire la riscul dezvoltarii diabetului zaharat de tip 2, oferindu-le celor 1.108 de copii (30,19%!!!) identificati cu acest risc posibilitatea de a beneficia de consiliere personalizata de medicina generala, nutritie, activitate fizica, psihologie. Spre sfarsitul perioadei inscrise in competitie, in Ploiesti, primul oras de implementare, Programul s-a finalizat pentru o prima generatie de copii cu progrese semnificative: peste 70% dintre acestia au inregistrat scaderi ale indicelui de masa corporala, imbunatatindu-si astfel masa musculara si pierzand din tesutul adipos in exces, ceea ce doveste ca eforturile pot duce la succes!
Programul este sustinut exclusiv din fondurile Asociatiei Medicover, atat partea de evaluare, cat si cea de consiliere.


| Date beneficiari
    Copiii de clasa a V-a din Ploiesti si Cluj-Napoca evaluati si invitati la consilierea de preventie DZ2: aproximativ 12.000 persoane per total program.

| Date beneficiari
    Copiii de clasa a V-a din Ploiesti si Cluj-Napoca ce au fost evaluati, dar neincadrati la categoria de risc, familiile acestora. De asemenea, familiile extinse ale copiilor invitati la consiliere de preventie DZ2, dar si prieteni apropiati ai familiei, colegi de clasa si prieteni ai copiilor respectivi etc.

| Activitati
    In fiecare oras dintre cele 2 in care se desfasoara Programul - Ploiesti si Cluj-Napoca - exista echipe de evaluare si consiliere a copiilor. Evaluarea, ce are loc in scoala, este realizata de o echipa formata din asistenta medicala si operator si consta intr-un test de efort minim, menit sa identifice eficienta cardio-respiratorie, in cadrul acestei evaluari realizandu-se si masurarea tensiunii arteriale, a acuitatii vizuale, a masei si compozitiei corporale, precum si a posturii corporale. Rezultatele evaluarii le sunt transmise parintilor ori tutorilor, iar scolile, Inspectoratul Scolar Judetean si Primaria orasului respectiv primesc rapoarte statistice.
In urma rezultatelor, copiii incadrati la risc de dezvoltare DZ2 si bolile civilizatiei sunt invitati sa ia parte la cea de-a doua etapa a Programului, consilierea personalizata, realizata pe parcursul a 18 luni, alaturi de specialisti de medicina generala, nutritie, activitate fizica, psihologie. Sedintele de consiliere sunt plasate la un interval certificat de specialisti pentru a permite realizarea de schimbari cuantificabile pentru targetul de stil de viata ordonat si echilibrat, pentru concretizarea preventiei.
In perioada 2018-2019, am evaluat peste 3.670 de copii in ambele orase, aproximativ 1.108 (30,19%!!!) dintre acestia fiind invitati sa ia parte la sedintele de consiiere.


| Rezultatele proiectului
    In ambele orase in care se desfasoara Programul, Ploiesti si Cluj-Napoca, pe parcursul perioadei inscrise in competitie, 3 din 10 copii cu varsta cuprinsa intre 10 si 12 ani au fost identificati cu risc de dezvoltare DZ2 si bolile civilizatiei. Cu toate acestea, au fost observate scaderi la nivelul procentajelor defalcate de copii identificati cu obezitate si suprapondere, precum si cu tensiune arteriala crescuta, in ambele orase, de la o generatie la alta, fapt care ne-a demonstrat eficienta consilierii personalizate, din cea de-a doua etapa a Programului si faptul ca tot ce facem impreuna cu beneficiarii directi poate avea replica si la nivelul beneficiarilor indirecti (de ex: orice schimbari alimentare pot fi replicate si imbratisate si de catre beneficiarii indirecti, in acest fel ajungandu-se la o scadere de risc per total oras).
Prima generatie de absolventi ai Programului "inCerc" de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei, din municipiul Ploiesti, a inregistrat progrese semnificative, ca urmare a sedintelor de consiliere personalizata pentru preventia DZ2 si bolilor conexe, asa-numitele boli ale epocii moderne, la copii.
Mai precis, aproximativ 70% dintre copiii care au finalizat cele 6 sedinte de consiliere personalizata - de medicina generala, nutritie, activitate fizica, psihologie - au inregistrat scaderi in indicele de masa corporala, imbunatatindu-si astfel masa musculara si pierzand din tesutul adipos in exces, dovedindu-se ca modalitatea de abordare "inCerc" si eforturile depuse impreuna duc intotdeauna la succes..


| Bugetul
    2000000

| Parteneri
    Medicover, Synevo, Primaria Municipiului Ploiesti, Inspectoratul Scolar Judetean Prahova, Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii. Programul este sprijinit de Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Sanatatii.

| Website proiect
    www.in-cerc.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes