close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Incurajarea filantropiei prin deduceri fiscale pentru donatori



| Organizator:
    United Way Romania
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Resursele financiare pe care ONG-urile le aloca interventiei lor provin atat din surse publice cat si private sau fonduri externe. Daca in anul 2000 resursele private atrase de la cetateni si companii prin cotizatii, donatii si sponsorizari reprezentau 55,5%, acest procent a scazut la 41,7 in anul 2007. Cea mai mare scadere de 13,4% o reprezinta sumele provenite din donatii, in timp ce doar doar sponsorizarile au crescut cu 1%.
Cea mai notabila interventie a fost introducerea in 2003 in Codul fiscal a optiunii de a directiona 2% din impozitul datorat catre un ONG sau cult religios. Acest mecanism de alocare a resurselor publice a ajuns sa fie utilizat de peste 1,6 milioane de contribuabili in anul 2011, ceea ce a permis colectarea a 117 milioane lei.


| Scopul proiectului
    Scop: Crearea unui mediu legislativ favorabil donatorilor individuali pentru a incuraja comportamentul filantropic in Romania.
Obiective:
1. Crearea unei Coalitii pentru sprijinirea filantropiei individuale.
2. Elaborarea unei carti albe a filantropiei individuale si a unei propuneri de politica publica.
3. Punerea in dezbatere publica a propunerii prin activitati specifice de advocacy.


Incurajarea filantropiei prin deduceri fiscale pentru donatori Incurajarea filantropiei prin deduceri fiscale pentru donatori Incurajarea filantropiei prin deduceri fiscale pentru donatori

| Aria geografica
    Bucuresti, Constanta, Galati, Bacau, Iasi, Suceava, Mures, Cluj, Timis, Dolj, Olt, Gorj, Valcea

| Rezumat
    In aproape toate tarile europene, cetatenii sunt incurajati, prin diferite facilitati fiscale, sa sprijine organizatiile neguvernamentale cu donatii, sponsorizari sau voluntariat. Statul recunoaste astfel rolul esential al societatii civile in consolidarea democratiei, a respectarii drepturilor omului si a protejarii persoanelor dezavantajate.

Proiectul a constat in elaborarea unei carti albe si a unei propuneri de politica publica pentru incurajarea filantropiei prin deduceri fiscale acordate donatorilor, punerea ei in dezbatere publica si dialog cu autoritatile de profil.

In prima faza a proiectului United Way a invitat organizatii nationale cu experienta in filantropie si advocacy specific sa formeze o Coalitie al carei scop sa fie sprijinirea filantropiei. Alaturi de coalitie, a fost elaborata cartea alba a filantropiei individuale in Romania si a fost identificate mai multe mecanisme care ar avea impact pozitiv asupra comportamentului filantropic local.

Impreuna cu partenerii locali, United Way a organizat 29 de dezbateri publice la Bucuresti si in tara la care au participat organizatii neguvernamentale locale, parlamentari, donatori individuali si companii, autoritati locale, cetateni si presa. In plus, propunerea a fost inclusa in Carta Alba a Sectorului ONG si dechisa dezbaterii in procesul de consultare derulat de FDSC. Aproape 100 de organizatii din toata tara, ONG-uri si companii, si-au declarat sprijinul pentru propunere.

In urma consultarilor si sustinerii publice, Coalitia a intrat in dialog cu Ministerul de Finante si cu parlamentari pentru a discuta propunerea de politica publica prin care reprezenta interesele intregii comunitati. Dialogul continua si dupa incheierea propriu-zisa a proiectului.


| Date beneficiari
    Proiectul s-a desfasurat in parteneriat cu organizatii neguvernamentale din toata tara care au participat la dezbateri, au prezentat propriile bune practici de relationare cu comunitatea si donatorii, problemele pe care le intampina si ce au indentificat in timp ca fiind util pentru a-si putea indeplini misiunea mai bine.

| Rezultatele proiectului
    Proiectul a adus in dezbatere publica problematica deducerilor fiscale pentru donatori si a necesitatii mecanismelor de incurajare a spiritului filantropic si au creat o asteptare rezonabila in randul donatorilor si al ONG-urilor ca acest lucru sa se intample in viitorul apropiat.
In urma consultarilor si sustinerii publice, Coalitia a intrat in dialog cu Ministerul de Finante si cu parlamentari pentru a discuta propunerea de politica publica prin care reprezenta interesele intregii comunitati. Dialogul continua si dupa incheierea propriu-zisa a proiectului.
Cartea alba si propunerea de politica publica au inventariat solutii posibile si impactul lor asupra societatii iar dezbaterile publice din toata tara le-au dat posibilitatea ONG-urilor si actorilor sociali sa aiba o discutie deschisa despre rolul organizatiilor in comunitate, relevanta si credibilitatea lor, si au promovat modele de buna practica in transparenta a ONG-urilor locale.
Ne asteptam realist ca procesul de schimbare legislativa sa se concretizeze in urmatorii 2-3 ani.


| Bugetul proiectului (in RON)
    382404,20

| Parteneri
    Coalitia pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale: Asociatia pentru Relatii Comunitare, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Fundatia Soros, Fundatia Romano-Americana. Parteneri locali: CRONO Craiova, ARTI, Centrul Ratiu pentru Democratie, Salvati Copiii Iasi, Fundatia Bethany, CENTRAS Constanta

| Website-ul proiectului
    http://www.generozitate.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes