close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Biroul de Obiecte Pierdute sau Furate



| Organizator:
    Asociatia pentru Dezvoltare Urbana
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Povestea a inceput ca o nevoie personala, am dorit sa cumpar o camera video (1.000Euro) care avea o poveste dubioasa. Fiind un cumparator responsabil (istoric sanatos, sa nu fie furata), am vrut sa caut seria camerei sa vad a cui a fost. Din pacate nu exista nicio baza de date cu asa ceva. La Politie am aflat ca daca nu este un obiect de patrimoniu, nu au resursele necesare sa creeze un dosar si sa aloce un om. Mi-au recomandat totusi sa fac plangere, ca atunci cand au un reclamant sa le poata puna cap la cap. Asta, imaginati-va intr-un registru scris de mana.

Atunci am hotarat sa fac un site, o arhiva online unde cetatenii simpli sa isi publice si sa caute singuri seriile sau obiectele pierdute, indiferent de natura acestora. Am creat practic un serviciu digital national, un pas peste catalogul pe hartie al celor de la Politia Locala.


| Scopul proiectului
    Scopul a fost sa oferim o sansa celor care pierd obiecte mici, o cale, de a le recupera cat mai repede, sa umplem o nisa pe care Politia Romana nu o acopera.

Unul din obiectivele programului a fost sa contribuim la reducerea comertului cu obiecte furate. Secundar ne-am propus promovarea programului, incat lumea sa recurga la el pentru a isi gasi obiectele furate, pierdute sau gasite.

Responsabilitatea se cultiva si prin facilitare si incurajarea cumparatorilor sa nu cumpere produse furate, cautand intr-un index online de obiecte ale căror proprietari si-au afirmat proprietatea/apartenenta.


Biroul de Obiecte Pierdute sau Furate Biroul de Obiecte Pierdute sau Furate Biroul de Obiecte Pierdute sau Furate

| Aria geografica
    Toate judetele

| Rezumat
    Pentru ca traim într-o tranzitie continua ca societate, programul Biroul de Obiecte Pierdute sau Furate (BOPF) si-a propus sa puna bazele unui comportament social corect prin afirmarea a trei concepte:
- responsabilitatea personala (grija fata de bunurile proprii )
- proprietatea privata ( respectarea bunurilor celorlalti)
- descurajarea pietei negre (stoparea comertului cu obiecte furate/pierdute)

Asa am inceput sa permitem oricui a gasit sau a pierdut un obiect sa caute proprietarul sau sa isi afirme proprietatea facil. Doar cultivand simtul proprietatii si responsabilitate fata de aceasta, avem sansa sa ne dezvoltam coerent ca societate.

Politia Romana, si nu numai, nu poate aloca resurse pentru “maruntisuri”. Chiar daca anumite obiecte au o valoare sentimentala / practica, inestimabila pentru oameni (verighete, ochelari, animale, acte samd) din pacate numarul lor la nivel național este impresionant, mii zilnic, si asta face ca recuperare lor sa intre in atributul comunitatii.

Iar acest comportament intr-o era post totalitara, “responsabilitatea comuna fata de semeni”, trebuie cultivata.

BOPF si-a propus ca sa faciliteze gestul de a anunta sau a cauta. Asa ca a implementat o platforma gratuita unde cetatenii pot adauga fara costuri, anunturi de pierderi sau gasiri.
Seria, particularitatile unui obiect, il pot face astfel usor identificabil. In cativa pasi poti spune ca ai pierdut sau ca ai gasit un bun, astfel incat prin platforma BOPF acesta sa fie gasit într-o simpla cautare pe Google/Bing.

Publicul site-ului este stabil in ultimii 5 ani de activitate. Am publicat în jur de 4.000 de anunturi. Site-ul are in medie 400 vizualizari zilnic, 12.000 pe luna. Practic peste 750.000 în cei 5 ani de activitate in care am primit si zeci de mailuri de multumire


| Date beneficiari
    Orice cetatean care are acces la internet, conform INS 70,9% dintre Romanii din mediul urban.

| Date beneficiari
    Toți cetatenii care vor beneficia de exemplul semenilor, conofrm INS 55% din populatie locuieste in mediul urban.

| Activitati
    Am contactat Politia si am încercat sa ne parteneriem, dar ne-au refuzat spunand ca nu ne lasa sa le indexam siteul (au si ei o pagina cu obiectele de patrimoniu date dispărute), desi practic este Domeniu Public / Interes Public. Este ca si cand nu ne-ar lasa sa copiem imaginea cu un infractor cautat, pentru ca ei ar avea drepturi intelectuale pe fotografie. Asta a fost valabil la inceputul programului, poate acum lucrurile s-au schimbat.

Am creat propria baza de date online, unde simplu oricine poate publica un anunt de: gasire, pierdere sau furt, unde oricine isi poate afirma proprietatea.

Platforma foloseste o solutie gratuita - Wordpress, este intretinuta zilnic de voluntari, dintr-o aplicație de mobil. Efortul de a publica anunturi si a face un serviciu public este infim (aprobam anunturi in metrou, in autobuz).


| Rezultatele proiectului
    Beneficiul direct adus publicului tinta (persoanelor care nu se pot adresa politiei pentru nevoia lor si apeleaza la bunavointa semenilor) este usurinta prin care ei isi pot face auzita doleanta.

Un anunt online, gratuit, indexabil de motoarele de cautare (Google) in cateva minute. Practic facem vocea cetateanului si nevoia lui prezenta în mediul online.

Statistic sunt peste 750.000 de vizualizari ale anunturilor si peste 4.000 de anunturi publicate plus 2200 de prieteni pe Facebook

Programul este unul pe termen lung si în cei 5 ani am observat o creștere a calitatii anunturilor publicate, o crestere a detalierii anuntului: serie de fabricatie, IMEI, caracterizari, detalii diferentiatoare si observam ca în randul semenilor, acum dupa ani de prezenta, exista opțiune de a Publica pe Net a unui anunt.

BOFT isi doreste sa creeze un obicei de consum, un obicei de responsabilitate, un mic gest pe care cetatenii sa i-l faca. Sa publice ce au gasit pe site ca sa-l ajute pe cel care a pierdut.

La categoria efecte neintentionate putem trece faptul ca siteul a fost spart / hackuit de 3 ori. Sau ca zilnic avem persoane neautorizate care vor sa intre in modul Admin, ca au existat clone care incercau modele de business, dar nu le-a mers si ca am fost o sursa de inspiratie pentru competitori mai nisati http://pierdut.com/, http://www.pierdutsigasit.ro/, http://www.epierdut.ro/, http://pierderi-disparitii.ro/)


| Bugetul
    1350

| Parteneri
    Pe durata desfasurarii proiectului nu am avut niciun partener. Politia Romana foloseste serviciul, dar neoficial, din Google Search ajung la noi pe site (http://www.obiectepierdutesaufurate.ro/ ) si verifica informatile. Informatie confirmata de cativa agenti.

| Website proiect
    http://www.obiectepierdutesaufurate.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes