close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Casa Experimentelor



| Organizator:
    Asociatia pentru Formare
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Rezultatele obtinute de elevi la bacalaureat arata ca nivelul educatiei scade dramatic
in Romania, in vreme ce timpul petrecut de copii la jocuri pe computer/ telefoane smart
si in fata televizorului este din ce in ce mai mare. Una din principalele probleme ale educatiei stiintifice este realizarea unei punti de legatura intre continutul si strategiile de invatare si contextul in care trebuie sa se aplice aceasta invatare, ceea ce solicita o re-interpretare de zi cu zi a cunostintelor comune. La scoala, subiectele sunt tratate intr-o maniera teoretica si abstracta. De aceea multi elevi au tendinta de a reproduce doar continutul textelor scolare in scopul de a obtine note bune, fara a le intelege. Sunt create astfel "structuri de cunostinte inerte", care sunt inutile in afara mediului scolar.


| Scopul proiectului
    Obiectivul Casei Experimentelor este acela de a inspira copiii si tinerii pentru ca
acestia sa faca din stiinta, o parte din visele si aspiratiile lor viitoare. Casa
Experimentelor face acest lucru prin sprijinirea si imbogatirea sistemului de educatie
formala cu activitati experimentale placute, direct legate de subiecte cuprinse in
curriculum-ul Ministerului Educatiei.
Elevii raspund la intrebari sau indeplinesc sarcini direct legate de subiectul stiintific al expozitiei, fara a li se cere acest lucru, manati doar de curiozitatea si atractivitatea exponatelor.


Casa Experimentelor Casa Experimentelor Casa Experimentelor

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Casa Experimentelor este primul centru stiintific non-profit din Romania, infiintat la initiativa Asociatiei pentru Formare.
Este o expozitie permanenta de 100 de experimente cu scopul de a-i invata pe copii ce este stiinta in timp ce se joaca. Conceptele Casei Experimentelor© sunt “pune mana” si “incearca” si se bazeaza pe descoperirea legilor fizicii prin manevrarea exponatelor interactive.
Sunt organizate si Workshop-uri cu tema fixa din domeniile fizica, chimie si biologie.
Scopul nostru este de a contribui la cresterea nivelului educatiei in Romania.
Obiectivele noastre sunt:
• Cresterea interesului pentru stiinta si cultura la copii si tineri
• Intarirea capacitatii organizatiilor romanesti implicate in educatie
Misiunea noastra este:
• Cresterea si cultivarea talentelor si mintii tinerei generatii pentru stiinta
• Oferirea alternativei de a se juca in timp ce invata
• Intarirea parteneriatelor intre companii, autoritati locale, institutii publice si ONG-uri implicate in educatie.
In primele 6 luni din 2016, fiind sub auspiciile proiectului, vizitarea Casei Experimentelor si workshopurile derulate atunci au fost gratuite; beneficiarii acestor 6 luni fiind un numar de 40773 de vizitatori si un numar de peste 2000 de copii participanti la 160 de serii de workshop. Contributia proprie din acest proiect a fost colectata din donatiile vizitatorilor, dovedind astfel cat de util si necesar este Centrul Stiintific infiintat prin acest proiect. 62% dintre vizitatori au fost copii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani, sositi din 26 de judete ale tarii (55%): Arges, Bacau, Buzau, Brasov, Braila, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Valcea, Vrancea si Bucuresti


| Date beneficiari
    40773 vizitatori (proiect) 55382 (dupa finalizare proiect), 66% copii 3-17 ani, 3200 profesori, din 26 judete (62%) si Bucuresti (38%), 600 copii centre plasament, 300 persoane cu deficiente de auz si de vaz

| Date beneficiari
    Parintii copiilor care ne-au vizitat si familiile extinse, Romania prin introducerea pe harta Europeana a Centrelor Stiintifice

| Activitati
    Anul 2015 a fost dedicat realizarii efective a centrului stiintific: amenajarea spatiului, vizita de studiu la partenerul elvetian si transferul de know – how, intocmiea listei cu experimente pe baza informatiilor coletate in cadrul vizitei, realizarea celor 100 de experimente, workshop-ul cu partenerul elvetian privind amplasarea exponatelor in spatiul expozitional si a workshop-urilor preluate si dezvoltate in Casa Experimentelor, realizarea website-ului www.casaexperimentelor.ro si a paginii de facebook, conferinta de presa pentru lansarea website-ului, realizarea rezervarilor on-line, testarea exponatelor in avanpremiera de catre elevii scolilor partenere. In 2016 a avut loc deschiderea propriu-zisa si conferinta de presa pentru inaugurare si functionarea in perioada de implementare.
Au fost selectate urmatoarele domenii: optica, iluzii optice, acustica, electricitate, magnetism, fluide, unde, plasma, mecanica, matematica, biologie. Alaturi de profesori de fizica din scolile partenere am selectat acele teme pentru care partea practica usureaza procesul de invatare, fiind direct legate de subiecte cuprinse in curriculum-ul Ministerului Educatiei. Casa a devenit un loc in care profesori de fizica si de matematica isi aduna elevii in jurul unui exponat si le preda lectia de la clasa.
Vizualizarea unui fenomen atunci cand manavreaza un exponat ii determina pe vizitatori sa retina cu usurinta despre ce a fost vorba, in timp ce entuziasmul ii alearga de la un exponat la altul


| Rezultatele proiectului
    • Alternativa de a invata despre stiinta in timp ce se joaca este oferita
Casa Experimentelor sprijina si imbogateste sistemul de educatie formala cu activitati experimentale placute. Vizita la “Casa Experimentelor” imbogateste in mod semnificativ subiectele ce vor fi studiate si discutate in sala de clasa. Este un loc in care profesori de fizica si de matematica isi aduna elevii in jurul unui exponat si le preda lectia de la clasa. Vizualizarea unui fenomen atunci cand manavreaza un exponat ii determina pe vizitatori sa retina cu usurinta despre ce a fost vorba, in timp ce entuziasmul ii determina sa mearga de la un exponat la altul.
• Mintea si talentul tinerei generatii cultivate / formate
Tinand cont de faptul ca si dupa incheierea proiectului, activitatea Casei Experimentelor a continuat sa atraga numerosi vizitatori (peste 33.000) dintre care 70% sunt copii si ca anual revin grupuri scolare, putem spune ca suntem pe calea cea buna in formarea tinerei generatii. Casa Experimentelor a devenit nu numai un loc in care copiii invata despre stiinta jucandu-se, chiar si adultii redescopera cu placere teoria invatata in tinerete si sunt antrenati de la un exponat la altul de catre copiii lor. Aici taticii devin eroii ale caror cuvinte sunt sorbite cu atentie si nesat de catre copii atunci cand le sunt explicate. Copiii devin profesori in fata prietenilor oferind explicatii despre exponate. Marturie stau cele peste 500 de pagini de impresii completate de vizitatori, in care afirma dorinta de a reveni si importanta Casei Experimentelor in formarea copiilor.


| Bugetul
    1220000

| Parteneri
    Technorama Swiss Science Center, Scoala gimnaziala nr. 79, Liceul teoretic Dante Alighieri, Colegiul Tehnic Mircea cel Batran, Colegiul National Emil Racovita, Asociatia ADOR Copiii

| Website proiect
    www.casaexperimentelor.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes