close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Vreau să muncesc



| Organizator:
    
| Categorie:
    Incluziune socială
| Problema de fond
    Ieșirea din sărăcie necesită o intervenție integrată, dat fiind cumulul de probleme cu care persoanele afectate se confruntă. Persoanele care au fost afectate pe termen lung de sărăcie extremă sunt dependente de veniturile sociale sau sunt lăsate la marginea societății. Beneficiarii serviciilor AFF se confruntă cu un cumul de probleme: șomaj pe termen lung, delicvență, adicții, probleme de sănătate, analfabetism, datorii, violență domestică sau trafic de persoane.

Ateliere Fără Frontiere reintegrează din 2008 astfel de persoane vulnerabile în societate, oferind sprijinul necesar pentru a-și recupera stima de sine și capacitatea de a avea încredere în propriile lor abilități.

În 2021 am lansat „Vreau să muncesc”: un proiect reinsert prin care vrem să implicăm direct mediul privat în transformarea persoanelor vulnerabile în angajați.


| Scopul proiectului
    Ateliere Fără Frontiere s-a dedicat incluziunii persoanelor vulnerabile apte de muncă care se confruntă cu numeroase probleme socio-educaționale și care au nevoie de sprijin în vederea stabilizării emoționale și a dobândirii abilităților de lucru.

Astfel, am creat mecanisme de activare pe piața muncii a persoanelor apte de muncă prin intermediul și în relaționare cu partenerii sociali, dar și cu angajatorii care au nevoie de forță de muncă.

Prin această colaborare cu zona de business încercăm să asigurăm o continuitate dezvoltării lor după ce părăsesc programul de inserție.


Vreau să muncesc Vreau să muncesc Vreau să muncesc

| Aria geografica
    București/ jud.Dâmbovița

| Rezumat
    Ateliere Fără Frontiere(AFF) este o întreprindere inserție socio-profesională care își propune să ofere oportunitatea de (re)integrare persoanelor vulnerabile care sunt cel mai adesea ignorate, marginalizate sau abandonate de societate.

Proiectul oferă suportul necesar persoanelor vulnerabile care se confruntă cu multiple dificultăți educaționale, sociale, emoționale, de sănătate care cumulate ajung să constituie un obstacol major în pregătirea, adaptabilitatea și dorința de a accesa un loc de muncă.

Printre angajații noștri se numără persoane cu probleme de dependență, mame singure care au supraviețuit abuzului domestic sau tineri care nu au avut niciodată un loc de muncă. Ceea ce au toți în comun este că sunt în mare parte evitați de către angajatori deoarece sunt percepuți ca periculoși, instabili sau nesiguri.

Ajutăm oamenii cărora li s-a pus „eticheta” de „ne-angajabili” să-și ia viața în propriile mâini. Odată ajunși la AFF, aceștia nu mai sunt beneficiari de ajutoare sociale într-un mod pasiv și dependent. Din beneficiari pasivi, ei devin cetățeni activi, contribuabili, independenți, sprijin pentru familie.

Din 2008, peste 100 de persoane vulnerabile au reușit să acceseze direct un loc de muncă pe piața liberă datorită programului reinsert ce le oferă un istoric profesional, asistența și suportul pentru abilități de muncă.

În 2021, am inaugurat „Vreau să muncesc”, un proiect în cadrul reinsert prin care încercăm să ajungem la companiile private cu două scopuri principale:
1) susținerea financiară a programului reinsert pentru numărul de persoane vulnerabile angajate din cadrul programului de inserție
2) colaborarea între angajatori și AFF pentru a asigura o tranziție cât mai lină a colegilor noștri de la programul de inserție la piața liberă a muncii


| Date beneficiari direcţi
    37 de persoane vulnerabile angajate din momentul lansării proiectului „Vreau să muncesc”

| Date beneficiari
    -

| Activitati
    Programul de inserție profesională constă într-un contract de muncă de doi ani în timpul căruia angajatul trece prin trei etape de formare, toate bazate pe abordare personalizată și o metodologie unică în România, bazată pe trei etape principale: adaptare, stabilizare și profesionalizare.

La finalul celor doi ani, beneficiarul primește consiliere din partea echipei AFF pentru a găsi oportunitățile de angajare care se potrivesc cel mai bine pentru el sau ea.

Cu acest scop în minte, ne propunem să lucrăm cu mediul privat pentru a împreună înțelege mai bine ce înseamnă vulnerabilitate și să putem adapta împreună modelul programului de inserție în companiile private pentru a forma o piața liberă a muncii care nu mai stigmatizează persoanele vulnerabile.

Astfel, am lansat campania „Vreau să muncesc”: https://www.atelierefarafrontiere.ro/muncesc. Prin intermediul ei, fiecare companie are șansă să devină responsabilă de parcursul profesional al unui angajat Ateliere Fără Frontiere și să sprijine reintegrarea sa în societate.

În prima etapă de la sfârșitul lui 2021, peste 500 de companii au fost contractate direct pentru a face parte din program.

Mai mult, pentru a transforma piața profesională din România într-un mediu mai incluziv, încercăm să colaborăm cu angajatorii de pe piața muncii atât prin persoanele responsabile pentru strategiile de resurse umane din companii, cât și cu managerii și șefii de echipă.


| Rezultatele proiectului
    37 de angajați vulnerabili au intrat în programul de reintegrare socio-profesională de la începutul campaniei „Vreau să muncesc”. Printre ei se află și doi tineri ucrainieni ce lucrează la recondiționarea calculatoarelor și o altă persoană refugiată în urma războiului este înscrisă în program în cadrul fermei bio&co.

În acest moment, programul de reintegrare socio-profesională are 15 parteneri din mediul privat, 10 dintre aceștia fiind parteneri noi, atrași de programul reinsert în urma campaniei „Vreau să muncesc” prin care sute de companii au fost contacte direct.

Dincolo de stabilitatea financiară prin care aceste colaborări ne permit să creștem capacitatea atelierelor de muncă, dezvoltarea relațiilor cu mediul privat a diversificat și pregătirea propriu-zisă a beneficiarilor: „Vreau să muncesc” a adus o serie de întâlniri fizice și online între partenerii și angajații AFF, dar și vizite la sediile companiilor prin care angajați iau contact direct cu potențiali viitori colegi.

Prin aceste întâlniri, beneficiarii noștri iau contact direct cu potențialii lor angajatori și pot astfel să se adapteze mai ușor la trecerea către un nou mediu socio-profesional, dar află și informații vitale pentru căutarea unui loc de muncă: scrierea unui CV, pregătirea pentru interviu, etc.

În ultimele 12 luni, 9 angajați au încheiat cu succes programul de inserție socio-profesională, având la terminarea celor 2 ani de inserție acces la un loc de muncă sau o formare profesională care asigură la finalul absolvirii stabilitatea de care au nevoie pentru a se reintegra complet în societate.


| Bugetul
    420,091

| Parteneri
    Ateliere Fără Frontiere

| Website proiect
    https://www.atelierefarafrontiere.ro/muncesc





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes