close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Tabara YUPPI - Recreere terapeutica pentru copiii cu boli cronice



| Organizator:
    Asociația de Mișcare de Tabăra Yuppi
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Daca un copil este diagnosticat cu o boala cronica, toata familia va resimti efectele acestui fapt, concretizate prin ingrijorare, deprimare, pierderea vointei. Pentru un copil acceptarea bolii cronice este extrem de dificil. Va stii doar ca este bolnav si ca, din acest motiv, trebuie sa renunte la multe lucruri in cursul vietii sale.
In Romania sunt inregistrati cca. 3.000 minori cu diabet, iar numarul pacientilor minori diagnosticati cu boli canceroase este de 400-500 anual. Tabara Yuppi ofera mediul sigur din punct de vedere fizic si psihic in care participantii pot uita de grijile cotidiene si pot zambi liberi – iar in timp ce-si reamintesc cum e sa zambesti fara griji, invata ca boala este doar o „cutie”. Sa oferim Zambetul Vindecator – acesta este misiunea Taberelor Yuppi!


| Scopul proiectului
    Obiectiv general:
imbunatatirea calitatii vietii copiilor care sufera de boli cronice si a familiilor lor pe termen lung folosind metoda recreerii terapeutice.
Obiective specifice:
• Organizarea taberelor de vara folosind metoda de recreere terapeutica
• Recrutarea copiilor si in acest sens colaborare cu medici curanti din toata tara
• Recrutarea si instruirea voluntarilor asupra folosirii metodei de recreeere terapeutica in mod adecvat.
• Organizarea grupurilor de parinti cu scopul de a inlargi spectrumul serviciilor sociale bazata de nevoile familiilor care confrunta cu boli cronice.


Tabara YUPPI - Recreere terapeutica pentru copiii cu boli cronice Tabara YUPPI - Recreere terapeutica pentru copiii cu boli cronice Tabara YUPPI - Recreere terapeutica pentru copiii cu boli cronice

| Aria geografica
    Judete: MS, BH, CJ, HR, CV, IS, BC, SB, BV, SM, CT, BN, SJ

| Rezumat
    In vara anului 2015 asociatia, impreuna cu partenerul strategic Fundatia Bator Tabor a organizat trei tabere bilingve in aceeasi vara: doua pentru copii cu diabet insulino-dependent impartite pe categorii de varsta (tabara adolescentilor - 13-17 ani si tabara copiilor mici - 7-12 ani), precum si tabara pentru adolescenti cu boli oncologice (cancer) si AJI (artrita juvenila). Adaptandu-ne nevoilor copiilor participanti, toate activitatile din tabara s-au desfasurat atat in limba romana, cat si maghiara prin traducere in timp real.
Succesul recreerii terapeutice rezida in faptul ca beneficiarii participa la programe si exercitii prin care au posibilitatea sa-si descopere propriile abilitati si talente (in nici un caz limitarile), astfel sa-si imbunatateasca increderea in sine. Aceste experiente au un efect benefic asupra stabilizarii simptomele fizice.
In conformitate cu aceasta metoda, programul taberei a fost conceput astfel incat sa fie intens, antrenant dar si distractiv.

Motivatie: Intr-o familie iubitoare, daca copilul sufera de o boala grava, viata obisnuita a familiei se schimba definitiv. Stresul, frica, durerea devin centrul vietii in familie. In aceasta situatie dezvoltarea psihica si fizica a copilului se opreste. Prin Tabara Yuppi dorim sa reintroducem in centrul atentiei relatiile interpersonale si sa intarim increderea lor in sine, forta de a merge mai departe si de a construi o alta viata cat mai normala si completa in noile circumstante.


| Date beneficiari
    48 copii tratati cu diabet zaharat tip 1; 48 adolescenti tratati cu diabet zaharat tip 1, 28 adolescenti tratati cu cancer sau artrita juvenila

| Date beneficiari
    familiile tuturor copiilor si adolescentilor participante in tabara; aprox. 150 voluntari insotitori si medicali

| Activitati
    Tabara: metoda recreerii terapeutice utilizate in cele 7 zile in tabara ofera participantilor un maxim de beneficii, contribuind la intarirea increderii in sine, atat de necesara gestionarii unei boli cronice. Senzatiile de succes, interrelationarea cu alti copii cu aceeasi conditie medicala, participarea la activitati inaccesibile in viata cotidiana (echitatie,canotaj, tir cu arcul, fotografie, catarat, etc.) – depasirea limitelor percepute, toate acestea contribuie la insanatosirea psihologica si la stabilizarea simptomelor.

Recrutarea si selectia copiilor participanti (ianuarie – august 2015) cu implicarea medicilor curanti din judetele: MS, BH, CJ, HR, CV, IS, BC, SB, BV, SM, CT, BN, SJ. Selectia se realizeaza bazate de informatii medicale si psihosociale.
Recrutarea si selectia voluntarilor (februarie-mai) se realizeaza pe nivel national si international. Toti aplicanti sunt intervievati unde este masurata motivatia lor personala, afinitatiilor si abilitatilor in derularea programelor de recreere terapeutica pentru copii cu boli cronice. Voluntarii sunt instruiti inaintea taberelor.


| Rezultatele proiectului
    Rezultate cvantitative:
• 250 de copii cu diabet, boli oncologice si AJI participante din taberele noastre din 2011
• Parintii fiecarui copii au 7 zile la dispozitie pentru recreere, intarirea relatiei de cuplu si intarirea relatiei cu fratii si surorile ramase acasa
• Cca. 270 de voluntari, incluzand si echipa medicala implicata in derularea activitatilor din 2011
• In cadrul unei tabere de 7 zile se deruleaza 69 activitati terapeutice: cate 8 activitati de terapie prin experiente prin lucru manual, tiraj cu arcul, canotaj, catarat; cate 4 activitati de terapie prin experiente prin teatru, muzica, fotografie; 9 jocuri mare de terapie prin experiente care implica toti participantii deodata.
• Pana acum a fost organizate 9 tabere a cate 7 zile pentru copii si cate 10 zile pentru voluntari, 5 sesiuni de instruire a voluntarilor

Rezultate calitative:
• imbunatatirea imaginii si a increderii de sine a copiilor tratati cu cancer, diabet si AJI
• cresterea gradului de integrare si adaptare sociala a tinerilor cu boli cronice
• imbunatatirea calitatii de viata a tinerilor participanti
Lui Csilla, o tanara adulta, i s-a scos radiusul din antebratul stang ca o consecinta a bolii. Nu poate sa faca rotirea mainii astfel incat palma mainii sa se uite pe lateral. La tiraj cu arcul n-a putut sa traga cu arcul pe verticala ci numai pe orizontala. Chiar daca tirajul orizontala este mult mai greu, ea a invatat cu ajutorul voluntarului responsabil pentru tiraj cu arcul. Csilla era extrem de multumitoare pentru ca pana in acel moment niciodata nu s-a gandit ca are putea sa incerce altfel.


| Bugetul
    351752,36

| Parteneri
    Partener strategic: Fundatia Bator Tabor, a Serius Fun Camp, Ungaria Organizatii implicate: spitale din toata tara, medici diabetologi din spitale judetene din 13 judete, si medici de oncopediatrie

| Website proiect
    www.yuppicamp.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes