close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Dreptate pentru Dinte!



| Organizator:
    Asociatia Carusel
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    In data de 4 martie 2014, D.D, zis „Dinte”, in varsta de 26 de ani, a decedat in garajele Sectiei 10 Politie din Bucuresti. Un raport alternativ al APADOR-CH, realizat cu sprjinul Carusel, arata ca în cazul decesului lui „Dinte” au fost încălcate atât art. 3 al Convenției europene a Drepturilor Omului - Nimeni nu poate fi supus torturii ori tratamentelor inumane ori degradante cât și art. 2 al Convenției - Dreptul la viață, articol care consacră și obligația pozitivă a statului de a proteja acest drept. Intarzierea cu 3 zile a publicarii comunicatului DGPMB privind decesul lui “Dinte” este, in opinia APADOR-CH, un indiciu ca s-a incercat musamalizarea cazului. Dupa denuntul penal facut de APADOR-CH, s-a inceput anchetarea politistului abuzator pentru lovituri cauzatoare de moarte, in acest moment existand un proces penal pe rol.

| Scopul proiectului
    Scop: Promovarea respectarii drepturilor omului in sectiile de politie prin monitorizarea cazurilor de abuz si prin sesizarea acestora. O1: Sesizarea cazurilor de abuz asupra persoanelor vulnerabile din sectiile de politie prin formarea a 15 persoane din organizatiile membre RHRN in vederea documentarii, sesizarii si monitorizarii abuzurilor, cat si prin documentarea a minim 5 cazuri de abuz asupra persoanelor vulnerabile in sectiile de politie si sesizarea a cel putin 3 dintre acestea. O2: Formularea de politici pentru imbunatatirea practicilor IGPR. O3 Promovarea activitatilor proiectului.

Dreptate pentru Dinte! Dreptate pentru Dinte! Dreptate pentru Dinte!

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Scopul proiectului „Dreptate pentru „Dinte!” este acela de a promova drepturile omului in sectile de politie. Acest proiect s-a desfasurat in Bucuresti pe o perioada de 10 luni. Pentru a reduce incidenta abuzurilor din partea politiei, 15 membri din reteaua RHRN au fost formati in ceea ce priveste documentarea, raportarea si monitorizarea abuzurilor din sectile de politie. Proiectul a presupus investigarea a cel putin 5 cazuri in care persoanele vulnerabile au fost victime ale abuzurilor, urmand sa denuntam cel putin 3 dintre acestea. Consideram ca atunci cand ofiterii de politie sunt prinsi in urma comiterii unor abuzuri, si colegii lor sunt descurajati in ceea ce priveste practicarea acestor actiuni. In final ne-am propus sa elaboram un set de recomandari pentru a imbunatati practicile Inspectoratului General de Politie din Romania si pentru a reduce abuzurile impotriva persoanelor vulnerabile. Promovarea proiectului a fost planificata a fi realizata in randul a 1,500 de persoane vulnerabile; totodata raportul va fi disponibil in mediul online si la televizor tocmai pentru deveni vizibil in randul a 2 milioane de persoane din populatia generala.

| Date beneficiari
    - 15 persoane care activeaza in randul organizatiilor membre RHRN;

| Date beneficiari
    -1.500 persoane apartinand unor grupuri vulnereabile: persoane care consuma droguri, persoane care practica sexul comercial, persoane care traiesc pe strada si/ sau persoane care traiesc cu HIV.

| Activitati
    A1. Formarea a 15 persoane din organizatiile membre RHRN, inclusiv Carusel, pentru documentarea, sesizarea si monitorizarea abuzurilor din sectiile de politie. Activitatea a contribuit la dezvoltarea capacitatii organizatiilor membre RHRN, inclusiv Carusel, de a participa la monitorizarea practicilor abuzive ale reprezentantilor politiei. A2: Documentarea 5 cazuri de abuz din sectiile de politie asupra persoanelor vulnerabile si sesizarea catre IGPR/Parchet a 3 dintre acestea. Pentru fiecare sesizare a cazurilor de abuz s-a lansa un comunicat de presa, in incercarea de a atrage atentia mass-mediei asupra abuzurilor din sectiile de politie si pentru a ingreuna incercarile de musamalizare ale cazurilor de abuz. A3. Monitorizarea anchetelor legate de cazurile sesizate. Activitatea a constat in monitorizarea anchetelor legate de cazuri de abuzurile sesizate. Monitorizarea evolutiei anchetelor s-a realiza prin solicitarea de informatii Inspectoratului General al Politiei Romane/Parchetului. Solicitarile au fost constituite in cereri, formulate in temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public. A4. Elaborarea unui raport final de activitate si prezentarea recomandarilor catre IGPR. Cu ajutorul rapoartelor alternative realizate pentru cazurile de abuz documentate, cat si pe baza monitorizarii anchetelor legate de cazurile sesizate, s-a realizat un raport final de activitate al proiectului. Raportul a inclus un set de recomandari pentru IGPR.

| Rezultatele proiectului
    15 persoane din cadrul organizatiilor membre RHRN, inclusiv Carusel, formatepentru documentarea, sesizarea si monitorizarea abuzurilor din sectiile de politie. G.D. a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5 (nr. dosar: 2876/P/2015) in luna martie 2015, impotriva politistului de la Sectia 17 Politie Bucuresti, pentru agresiune, lovire si supunere la tratament inuman si degradant. Plangerea a fost formulata de catre avocat, in numele persoanei. Persoana vatamata a fost audiata la sectia de politie, in prezenta avocatului ales, pe data de 26.05.2015; de asemenea au fost audiati si martorii propusi de parte (Ana Mohr si Marian Ursan), pe data de 06.07.2015. Dosarul este in curs de cercetare. A.C. a depus o plangere la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti (nr. dosar: 499/P/2015), in luna iulie 2015, impotriva celor patru jandarmi din cadrul batalionului II al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, pentru abuz in serviciu. Persoana vatamata a fost audiata la Parchetul Militar, in prezenta avocatului ales (05.08.2015). Dosarul este in curs de cercetare. Asociatia Carusel a sesizat Directia Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, respectiv Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane si Ministerul Afacerilor Interne. Institutiile mai sus mentionate ne-au comunicat ulterior ca solicitarile organizatiei au fost inaintate unitatilor de parchet competente. IGPR, respectiv la IGJR si MAI, echipa de proiect a lansat si cate un comunicat de presa pentru a atrage atentia mass-media.

| Bugetul
    71294

| Parteneri
    RHRN - Romanian Harm Reduction Network

| Website proiect
     http://carusel.org/blog/comunicat-de-presa-lansarea-raportului-privind-documentarea-abuzurilor-fortelor-de-ordine/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes