close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



BWay - de la elev la student



| Organizator:
    Bway - de la elev la student
| Categorie:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    Beneficiarii au fost elevi cu vârste cuprinse între 16-19 ani, din mediu rural și urban, la profilurile de matematică-informatică, științele naturii, științe sociale și filologie, care doresc să urmeze o facultate, însă sunt indeciși cu privire la opțiunea de studiu. Aceștia erau tineri ce își doreau să se documenteze despre posibilitățile de studiu după terminarea liceului și au simțit că informația primită la școală nu este suficientă pentru a face o decizie informată.

Am ajutat elevi ce căutau motivație, informații de actualitate și o manieră informală prin care ele să fie livrate. Elevii sunt interesați de modalitatea de admitere la facultate, modul de desfășurare al cursurilor, laboratoarelor și seminariilor și oportunități de aderare la organizații studențești.


| Scopul proiectului
    

BWay - de la elev la student BWay - de la elev la student BWay - de la elev la student

| Aria geografica
    Echipa de implementare a fost formată din 3 membri cu vârste de 22 ani.

| Rezumat
    Obiectivul nostru e să ajungem la tinerii ce se află în situația de a face decizii asupra carierei profesionale, pentru a-i ajuta să ia alegeri informate și pentru a le crește gradul de conștientizare cu privire la perspectivele de viitor și la ce presupun anii de studiu.

Lucrăm la un scop care ne influențează pe toți membrii societății. Ne-am propus și am reușit să conectăm elevi cu studenți și să facilităm tranziția de la școala la facultate, încurajând tinerii să își urmeze pasiunile, dar dându-le și oportunitatea să se documenteze foarte bine cu privire la acestea.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii din cadrul evenimentelor au fost aproximativ 600 de persoane participante la sesiunile live, precum și aproximativ 18.000 de vizualizări la videoclipurile postate pe pagina inițiativei. Reach-ul pe Facebook a fost de peste 500.000 de oameni.

La final de eveniment, elevii au plecat cu gândul că nu trebuie să se lase bătuți ușor, fiindcă munca le va fi răsplătită, s-au simțit mai încrezători față de facultate, s-au convins dacă specializarea la care se gândeau li se potrivește și au primit imboldul necesar pentru a continua să muncească. Și-au clarificat incertitudinile, au fost motivați în împlinirea obiectivelor, au văzut studenția dincolo de aparențe și și-au potolit emoțiile cu privire la admitere.

Toate lucrurile acestea nu le spunem noi, ci sunt păreri extrase din formularul de feedback care s-a completat în număr de 40 de ori, postate pe paginile inițiativei: „după discuție, m-am simțit mult mai încrezătoare legat de facultate și de cum va fi. Mă bucur să văd cum oamenii vorbesc cu atâta plăcere în legătură cu experiențele lor la facultatea aceasta. Sper să intru in 2021 la facultatea aceasta!”

Cât despre invitații din cadrul evenimentelor, în jur de 25 de persoane, aceștia au fost studenți ce au deprins în timpul sesiunilor abilități de vorbit în public, au gestionat foarte bine situațiile de stres și și-au dezvoltat capacitatea de sinteză, în condițiile în care au primit intervenții în conversație din partea unui public larg de elevi.

Impactul pe care proiectul îl aduce în comunitate este unul palpabil: eveniment cu eveniment, aflam de la participanți că știu cu ce ne ocupăm în cadrul Bway datorită faptului că proiectul le-a fost recomandat de prieteni, de foști participanți, de cadre didactice sau de către rude.


| Date beneficiari
    Într-o echipă implementatoare de proiect, formată din 3 persoane, un Project Manager, un Content Writer și un responsabil tehnic, am reușit în ultimii doi ani să organizăm un număr de 10 evenimente centrate pe nevoile elevilor.

Managerul de Proiect a fost responsabil cu coordonarea activităților din cadrul proiectului, stabilirea de relații de colaborare cu partenerii și finanțatorii, găsirea speakerilor pentru evenimente colaborarea cu aceștia, identificarea diferitelor surse de finanțare, precum și moderarea evenimentelor.

Content Writerul a organizat campanii de promovare a evenimentelor, a gestionat conturile de social media, a răspuns la întrebări din partea elevilor și părinților, a scris postări pentru blogul inițiativei. Mai mult, a contribuit la organizarea de evenimente live și podcasturi de la diferite facultăți, a realizat poze în timpul acestor evenimente, a distribuit pe paginile Bway și diverse oportunități pentru tineri.

Responsabilul tehnic s-a ocupat de crearea site-ului web, precum și de mentenanța acestuia, însă s-a ocupat și de procesul de editare al evenimentelor înregistrate, pentru ca acestea să poată fi promovate ulterior pe canalele de socializare.

Pe parcursul timpului, am avut 2 voluntari: un moderator în cadrul evenimentelor, precum și un graphic designer. Pentru diseminarea evenimentelor în rândul elevilor, avem 2 Ambasadori BWay.


| Activitati
    Activitățile desfășurate în cadrul proiectului au cuprins evenimente precum:
1. „Cum arată viața unui student la medicină?”
2. „Cum arată viața unui student la poli?”
3. „Cum arată viața unui student la mate-info UBB? ”
4. „Tips&Tricks Bac de 10 - mate-info”
5. „Tips&Tricks Bac de 10 - științele naturii”
6. „Tips&Tricks Bac de 10 - profil uman”
7. „Cum arată viața unui student la psihologie?”
8. „Cum arată viața unui student la ETTI?”
9. „Cum arată viața unui student la litere? ”

Pentru fiecare sesiune, am pornit câte un eveniment pe Facebook, unde am postat descrierile de prezentare ale speakerilor și postări prin care încurajăm tinerii să se înscrie. Accesul gratuit la sesiunile live interactive a fost realizat prin completarea unui formular, urmând ca aceia înscriși să primească linkul de conectare către Zoom în ziua evenimentului.

Pe perioada evenimentului, invitații s-au prezentat, au vorbit despre facultatea la care studiază, cum s-au pregătit și cum o fac în continuare, care au fost momentele de cumpănă și cum le-au depășit și care le sunt amintirile memorabile din viața de student. În continuare, participanții au fost îndemnați să pună întrebări atât pe chat, cât și intrând în conversație prin utilizarea microfonului.

Am făcut față volumului mare de întrebări răspunzând simultan atât pe chat, cât și verbal, iar cele două ore de discuții s-au prelungit ulterior, revenind cu un follow-up cu răspunsul la restul întrebărilor.

Am avut elevi care ne-au contactat și după finalizarea evenimentelor, pentru a ne spune că nu au putut participa, însă își doresc să afle despre ceea ce s-a discutat. Așa că ne-am mobilizat și am editat înregistrările evenimentelor și le-am postat, pentru a fi utile și altor tineri ce prezintă curiozitate față de mediul academic.


| Rezultatele proiectului
    Am aplicat la procesul de bugetare participativă pentru tinerii din Cluj-Napoca, ComOn Cluj, ediția 2020, precum și ediția 2021, primind 1700 lei/inițiativă, respectiv 3500 lei/inițiativă. Ulterior, am fost acceptați în primele 10 proiecte, din cele 165 de inițiative depuse, în cadrul Fondului de Inovare și Experiment Cluj-Napoca (FIX Cluj), ediția 2021-2022, prin intermediul căruia am fost finanțați cu o sumă de 3000 EUR.

| Bugetul
    Ioana Maria-Dragu, Business Consultant, NGO Cluj Startups, ioanadragu@yahoo.com

| Parteneri
    Echipa de proiect a adunat persoane care s-au identificat cu tipologie de licean indecis și care au depășit cu bine acest prag, iar azi studiază ceea ce își doresc, în domeniul care le aduce satisfacții. Exemplul concret e Project Managerul proiectului, care s-a înscris la Automatică de la UTCN, iar următoarea zi a sunat la secretariatul facultății pentru a-și schimba decizia. A făcut asta datorită lui Alexandru, un prieten care a pus-o în contact cu studenți de la ambele specializări, pentru a discuta deschis despre avantajele și dezavantajele de a urma un anume program de studiu.

Și chiar dacă o parte din noi a avut norocul de a întâlni persoanele potrivite, care să ne acorde câteva minute pentru a discuta despre viitorul lor, alții nu au fost atât de norocoși. Alți proaspăt absolvenți de liceu au fost nevoiți să se folosească doar de îndrumările părinților sau doar de înclinația pe care o au spre o anumită materie.

În perioada actuală, există o lipsă care se resimte acut prin numărul de persoane care abandonează anual învățământul universitar, și anume absența unei consilieri cu privire la cariera profesională, care să fie făcută la momentul potrivit, cu mult timp înainte de a fi pus în situația de a aplica la un anumit program de studiu.

Din păcate, peste treizeci la sută din studenți din studenții ce abandonează facultatea, o fac din cauza alegerii greșite a facultății și, implicit, a specializării. Aici am intervenit pentru a face o schimbare, venind în ajutorul elevilor care nu s-au hotărât încă cu privire la profesia pe care să o urmeze și punându-i în contact cu cei care au experimentat pe propria piele viața de student la o anumită facultate. Venind în sprijinul actualei generații de elevi, îi ajutăm să facă o tranziție mai ușoară spre mediul academic.


| Website proiect
    https://www.facebook.com/events/343216230092801?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes