close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Hai la Olimpiada!



| Organizator:
    Fundatia eMAG
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Am hotarat sa demaram proiectul „Hai la Olimpiada!” cand am observat discrepanta dintre realizarile exceptionale ale echipelor de olimpici romani la matematica, informatica si fizica si atentia pe care le-o acorda opinia publica. Stirile se concentrau pe procentul de copii care au picat la bac, fara a lua in seama faptul ca, de exemplu, lotul national de fizica se clasifica in mod constant printre primele 5 la nivel mondial.
Am realizat ca exista in societate nevoia de modele realiste, care promoveaza valori autentice - efortul sustinut, educatia, excelenta intr-un domeniu.


| Scopul proiectului
    Ne-am propus ca (1) sa aducem copiii olimpici si profesorii care i-au pregatit la lumina, ca pe modelele care ar trebui sa fie, (2) sa transformam concursurile importante de matematica, fizica si informatica in evenimente la care orice elev si-ar dori sa ajunga, (3) sa facilitam pregatirea copiilor care doresc sa devina mai buni la matematica, fizica si informatica.

Hai la Olimpiada! Hai la Olimpiada! Hai la Olimpiada!

| Aria geografica
    Bucuresti, Satu Mare, Timisoara, Brasov

| Rezumat
    Ideea s-a nascut dupa ce am observat, cu alarmare, atentia pe care opinia publica o acorda falselor modele, in locul persoanelor care au realizari intr-adevar exceptionale.
Am aflat ca romanii au in mod regulat rezultate de top 5 la olimpiadele internationale de matematica, informatica si fizica si obtin mereu medalii. Opinia publica, insa, nu era suficient de informata de aceste rezultate.
Prin programul „Hai la Olimpiada!” ne-am propus sa scoatem la lumina si sa incurajam performanta.
In 2013, am sprijinit competitiile majore de matematica, informatica si fizica, inclusiv olimpiadele nationale, in a caror organizare ne-am implicat. Le-am transformat in experiente pe care orice elev si le-ar dori: am asigurat premii, cazare in conditii bune, festivitati de premiere si petreceri dupa competitii. Ne-am propus sa ii facem pe copii sa simta ca fac parte dintr-o comunitate de elita.
Am sustinut participarea echipei de romani la concursul ACM ICPC (cel mai important si dificil concurs de programare din lume) si le-am asigurat aparitia in presa, promovandu-i asa cum merita, ca pe modele de performanta.
In august, am organizat gala „Intalnire cu Olimpicii”, pentru a-i premia din nou pe olimpicii internationali si profesorii lor si a informa opinia publica privitor la importanta rezultatelor lor.
In toamna, am demarat in Bucuresti centre de pregatire gratuita la matematica si fizica. Ne-am extins aria de interes de la copiii olimpici, la cei care pur si simplu doresc sa afle mai mult fata de ceea ce invata la scoala.
Cel mai important rezultat din 2013 a fost, in opinia noastra, faptul ca aparitiile olimpicilor in presa au crescut exponential, comparativ cu anii precedenti. Am reusit sa aducem la cunostinta publicului faptul ca in Romania se face performanta.


| Date beneficiari
    Beneficiarii nu au fost implicati in implementarea proiectului. Ceea ce ne-au putut oferi a fost cooperarea in cardul demersurilor media: interviuri, intalniri cu presa etc. (Pentru un olimpic international, sa-si faca timp sa participe la o emisiune este la fel de dificil ca pentru o vedeta :)

| Rezultatele proiectului
    1. Aparitiile in presa legate de olimpici (majoritatea, articole inspirate din cele de pe blogul Fundatiei sau chiar preluate direct) au atins in 2013 cote extrem de mari, comparativ cu anii precedenti, cand se gaseau cate 2-3 articole, in perioada Olimpiadelor Internationale. Opinia publica a inceput sa afle despre existenta celor care fac performanta in domeniile matematicii, informaticii si fizicii si sa ii aprecieze asa cum merita.

2. Am constatat cu incantare ca, dupa eforturile noastre din 2013 de a caza participantii la Olimpiada Nationala de Matematica intr-un hotel civilizat si nu in camine de liceu, anul acesta, atat olimpicii la matematica, cat si cei la fizica vor fi cazati de catre Inspectorat la hotel. Este un gest minor de apreciere, dar foarte important ca semnificatie - autoritatile au inteles semnalul de alarma pe care l-am tras si, mai mult, au actionat in consecinta. Asta ne face sa credem ca eforturile noastre nu sunt in zadar.
3. Membrii grupului-tinta(in general, copiii premiati) au avut satisfactia de a observa ca eforturile lor sunt rasplatite si recunoscute. Asta este de natura sa ii incurajeze pe ei sa-si concinue drumul si pe cei mai mici decat ei, sa faca eforturi pentru a ajunge acolo.


| Bugetul proiectului (in RON)
    495874,76

| Parteneri
    Conversion, Conviv Media, eMAG, Flanco, NOD, Servskills, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti

| Website-ul proiectului
    http://www.fundatiaemag.ro/proiecte/programul-hai-la-olimpiada/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes