close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Special Youth Development Program



| Organizator:
    Asociatia Centrul de Dezvoltare Personala si Combatere a Comportamentelor de Risc
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    In Romania sunt aproximativ 20.000 de copii institutionalizati in centre de plasament sau case de tip familial. Anual 2.500 parasesc centrul de plasament. Dintre acestia 10% se integreaza in societate, iar 90% ajung pe strazi sau in penitenciare.
Fiecare etapa de varsta solicita nevoi diferite de dezvoltare si de realizare a scopurilor specifice respectivei perioade de viata, iar copiii si tinerii au nevoie de oportunitati diverse de descoperire, exersare si dezvoltare a aptitudinilor, capacitaților personale si a competențelor sociale pentru a avea o viața de calitate. Aceste nevoi de dezvoltare apar cu atat mai mult în cazul copiilor si tinerilor din centrele de plasament si casele de tip familial, unde carente apar si din cauza lipsei parintilor.


| Scopul proiectului
    Proiectul Special Youth Development Program a avut ca scop dezvoltarea abilitatilor de viata ale beneficiarilor din cadrul centrelor de plasament in vederea imbunatatirii calitatii vietii acestora si facilitarea integrarii sociale.
Obiective:
1.Desfasurarea a 10 sedinte de consiliere de grup cu 50 de beneficiari din 3 case de tip familial, din judetul Alba.
2.Organizarea unui workshop pentru 20 de specialisti, angajati in cadrul caselor de tip familial din judetul Alba.
3.Realizarea unui ghid de activitati de dezvoltare a abilitatilor de viata ale beneficiarilor centrelor.


Special Youth Development Program Special Youth Development Program Special Youth Development Program

| Aria geografica
    localitatile Blaj si Manarade din judetul Alba.

| Rezumat
    Fiecare etapa de varsta solicita nevoi diferite de dezvoltare si de realizare a scopurilor specifice, iar copiii si tinerii au nevoie de oportunitati diverse de descoperire, exersare si dezvoltare a aptitudinilor pentru a avea o viața de calitate. Aceste nevoi apar mai pregnant în cazul beneficiarilor caselor de tip familial, unde carente apar si din cauza lipsei parintilor.
Proiectul Special Youth Development Program a avut ca scop dezvoltarea abilitatilor de viata ale beneficiarilor cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani din cadrul centrelor de plasament in vederea imbunatatirii calitatii vietii acestora si facilitarea integrarii sociale. Pentru a atinge acest scop ne-am propus: desfasurarea a 10 sedinte de consiliere de grup cu 50 de beneficiari din 3 case de tip familial, din judetul Alba, pe teme ce vizeaza dezvoltarea abilitatilor de viata; organizarea unui workshop pentru 20 de specialisti, angajati in cadrul caselor de tip familial si realizarea unui ghid de activitati de dezvoltare a abilitatilor de viata ale beneficiarilor centrelor, adresat specialistilor din domeniul social.
Activitatile cu beneficiarii copii si tineri au fost implementate in cadrul caselor de tip familial si au vizat dezvoltarea abilitatilor de lucru in echipa, de relationare eficienta, comunicare asertiva, stima de sine, controlul emotiilor, gestionarea conflictelor si stil de viata sanatos.
Workshopul pentru specialisti a avut ca scop dobandirea de cunostinte si abilitati de dezvoltare si implementare a unor programe eficiente de dezvoltare a abilitatilor de viata a beneficiarilor.
Printre rezultatele proiectului se regăsesc: implicarea a 50 de copii si tineri si a 20 de specialisti, desfasurarea a 50 de sedinte de consiliere; cresterea stimei de sine cu 2,58% fata de nivelul initial.


| Date beneficiari
    Grupul tinta este format din copii si tineri aflati in sistemul de stat de protectie a copilului in cadrul caselor de tip familial din judetul Alba, cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani. Beneficiarii fac parte din categoria persoanelor vulnerabile din cauza limitelor psihologice cauzate de abandon. Beneficiari directi sunt 50 de copii si tineri institutionalizati, cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani si 20 de specialisti in domeniul social, din judetul Alba (educatori, ergoterapeuti, asistenti sociali, psihologi etc).

| Date beneficiari
    Casele de tip familial, prin prevenirea comportamentelor de risc (535 beneficiari); unitatile scolare prin informarea elevilor implicati in proiect despre consecintele absenteismului scolar (aprox 1000 elevi); comunitatea prin facilitarea unei integrarii eficiente (aprox 30000 loc).

| Activitati
    1.Realizarea materialelor de promovare
2.Promovarea proiectului
3. Identificarea grupului tinta si crearea grupelor de lucru
A avut loc o intalnire cu un reprezentant al DGASPC Alba in vederea prezentarii proiectului, semnarii acordului de parteneriat si identificarii beneficiarilor.
4.Evaluarea initiala a beneficiarilor - chestionar
5.Desfasurarea sedintelor de consiliere de grup in cadrul caselor de tip familial.
S-au desfasurat 50 de sedinte de consiliere psihologica de grup, care au avut ca scop dezvoltarea unor abilitati de viata precum lucrul in echipa, relationare eficienta, comunicare asertiva, stima de sine, controlul emotiilor, gestionarea conflictelor si stil de viata sanatos. Sedintele s-au desfasurat in cadrul caselor de tip familial.
6.Workshop specialisti - Dezvoltarea abilitatilor de viata la copii si tineri
Workshopul cu angajatii din cadrul caselor de tip familial din judetul Alba va avea ca scop dobandirea de cunostinte si abilitati de dezvoltare si implementare a unor programe eficiente de dezvoltare a abilitatilor de viata ale beneficiarilor.
7.Premierea beneficiarilor
Fiecare beneficiar a primit un rucsac ergonomic echipat cu rechizite pentru scoala si diploma de participare in cadrul proiectului.
8.Evaluarea finala a beneficiarilor - chestionar
9.Promovarea activitatilor cu beneficiarii
10.Evaluarea proiectului: evaluarea beneficiarilor si analiza rezultatelor
11.Promovarea rezultatelor


| Rezultatele proiectului
    Printre rezultatele proiectului se regasesc: implicarea a 50 de copii si tineri si a 20 de specialisti, desfasurarea a 50 de sedinte de consiliere psihologica de grup; cresterea stimei de sine cu 2,58% fata de nivelul initial al acesteia, cea mai mare crestere fiind inregistrata la nivelul stimei de sine prospective, de 1,4%. Stima prospectiva vizeaza reprezentarile subiectului asupra sinelui asa cum va fi in viitor, perspectiva asupra viitorului.
La evaluarea initiala, 48% dintre beneficiari aveau o stima de sine prospectiva scazuta si 52% o stima de sine medie, iar la evaluarea finala 20% dintre beneficiari au ramas cu o stima de sine prospectiva scazuta si 80% aveau o stima de sine prospectiva medie.
In ceea ce priveste beneficiarii care au inregistrat o dezvoltare a stimei de sine totale, cresterea acesteia a fost de 7,14%.
Toti au prezentat, initial o stima de sine medie, iar in final, 6,67% dintre ei au prezentat o stima de sine ridicata.
Beneficiarii si-au dezvoltat abilitati precum lucrul in echipa, relationare eficienta, comunicare asertiva, stima de sine, controlul emotiilor, gestionarea conflictelor si stil de viata sanatos.


| Bugetul
    23549

| Parteneri
    DGASPC Alba

| Website proiect
    http://psihokit.ro/projects/sydp2.html (Momentan site-ul este in reorganizare)





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes