close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Camera Obscură



| Organizator:
    Asociatia pentru Dezvoltare Urbana
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Nevăzătorii formează o comunitate aproape invizibilă. Au mobilitate scăzută și cei mai mulți sunt dependenți de o altă persoană. Nu le cunoaștem problemele și nici soluțiile care le-ar îmbunătăți viețile.
99% dintre văzători nu știu că nevăzătorii folosesc smartphone-ul. Pentru că sunt dependenți de ei, îl folosesc mai bine decât 99% dintre văzători.
Smartphone-ul are tehnologie asistivă care transformă textul în voce și vocea în text (Voice over, Siri, Cortana)
Proiectul nostru, prin camera obscură - lipsa temporară a informației vizuale, a prezentat publicului soluția, smartphone-ul și cum este folosit de nevăzători.
Doar 2% dintre nevăzători sunt angajați, restul trăiesc din pensie, iar smartphone-ul este în continuare scump, de aici nevoia decontării acestuia de către stat.


| Scopul proiectului
    Am desfășurat o campanie de awareness pentru a demonstra importanța tehnologiilor asistive în viața nevăzătorilor. În paralel am făcut lobby pe lângă CNAS pentru introducerea smartphone-ului pe listele de decontare pentru persoanele cu deficiențe.
Am realizat toate acestea online, dar și offline, prin strângerea de semnături în cadrul petiției, prin evenimente în piețe și parcuri, prin concursuri pe social media, prin interacțiunea directă dintre nevăzători și persoane văzătoare.
Am strâns astfel o comunitate mare de oameni dornici să știe mai multe și să se implice în acest proiect.


Camera Obscură Camera Obscură Camera Obscură

| Aria geografica
    București, Cluj, Timișoara, Arad

| Rezumat
    Prin proiectul “Pășește în Camera Obscură” am vrut să arătăm persoanelor văzătoare care i-au trecut pragul cum este lumea oamenilor cu dizabilități de vedere și cât de importantă este tehnologia pentru ei. Am construit o căsuță fără lumină, în care oamenii experimentau pentru câteva minute ce înseamnă lipsa informației vizuală, într-un spațiu real. Puteau să înțeleagă beneficiile pe care tehnologia existentă pe smartphone le aduce nevăzătorilor. Pentru ca beneficiile să ajungă la cât mai mulți nevăzători, Asociația pentru Dezvoltare Urbană a lansat o petiție, care solicită Min. Muncii și Justiției Sociale, Min. Sănătății și CNAS introducerea smartphone-ului pe lista subvențiilor pentru sprijinirea persoanelor nevăzătoare. Petiția a strâns peste 3300 de semnături. În cadrul evenimentelor din București, Cluj, Timișoara și Arad, am atras atenția asupra problemelor și soluțiilor pe care le au nevăzătorii, iar 2.000 de oameni s-au “împiedicat” la propriu din cauza lipsei vederii în camera obscură și au interacționat cu persoane nevăzătoare. Oamenii au ieșit din zona de confort și au înțeles că nevăzători sunt dependenți de smartphone (tehnologie asistivă).
Pentru a ajunge la cât mai multe persoane văzătoare am demarat o campanie pe Facebook, prin paginile Imagini Tactile și Tehnologia Equal, care a strâns 1.880 de like-uri noi pe pagina proiectului și a ajuns la aproximativ 35.000 de persoane din mediul online. Iar pentru a ajunge la cât mai mulți nevăzători, ne-am asociat cu 4 filiale ale Asociației Nevăzătorilor din România: București, Cluj, Arad, Timișoara. Proiectul face parte din demersul Asociației pentru Dezvoltare Urbană de lobby, prin pagina Tehnologia Equal și de advocacy prin iphone.procivic.ro,pentru facilitarea accesului la tehnologie a persoanelor nevăzătoare


| Date beneficiari
    În cadrul evenimentelor peste 2.000 de oameni au ajuns la căsuța noastră, amplasată în piețe și parcuri. Oameni în drum spre serviciu sau spre școală, veniți la plimbare în parc și-au rupt câteva minute pentru a afla despre proiectul nostru și despre nevoile persoanelor cu deficiențe de vedere.

| Date beneficiari
    Pe rețelele de socializare am avut peste 100 de răspunsuri la concursurile care aveau ca premiu Buff-uri, iar postările noastre au ajuns la peste 35.000 de persoane din afara comunității.

| Activitati
    Proiectul “Pășește în camera obscură” a fost planificat în detaliu, atât în ceea ce privește partea logistică, cât și comunicarea online.
Am construit căsuța fără geamuri și am pictat-o cu ajutorul pictorului Laurențiu Dimișcă, a voluntarilor și a oamenilor din parc.
Am creat petiția online și am promovat-o pe social media și în interacțiunea cu oamenii în cele 4 orașe în care am organizat campania: București, Arad, Timișoara și Cluj.
Evenimentele au durat câte 4 zile / 10 ore pe zi, în fiecare oraș în locuri foarte centrale și aglomerate.
Cei care ne-au vizitat la căsuță au stat de vorbă cu nevăzători, au încercat să folosească smartphone-ul așa cum îl utilizează persoanele cu deficiențe de vedere, s-au orientat cu bățul nevăzătorilor, am realizat împreună desene tactile și curse cu obstacole.
Tot cu scopul conștientizării problemelor persoanelor nevăzătoare am creat Buff-uri cu desene sugestive, realizate tot de pictorul Laurențiu Dimișcă, care au putut fi câștigate de participanții la acest proiect.


| Rezultatele proiectului
    Beneficiarii direcți ai proiectului sunt cele peste 99.328 persoane cu deficiențe de vedere, dintre care doar 2.707 sunt încadrate în muncă (2,72%).
Ne-am asociat cu 4 filiale ale Asociației Nevăzătorilor din România: București, Cluj, Arad șI Timișoara, iar ei au aflat astfel despre proiectul nostru și despre cum îi poate ajuta smartphone-ul în viața de zi cu zi. Unii dintre nevăzători nici măcar nu sunt conștienți cât de mult le schimbă în bine viața un smartphone, pentru că nu își permit un astfel de dispozitiv.
Prin strângerea a peste 3.300 de semnături pentru petiția care solicită Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate introducerea Smartphone-ului pe lista subvențiilor pentru sprijinirea persoanelor nevăzătoare am făcut un pas important în accesul mai facil al persoanelor cu deficiențe de vedere la tehnologii asistive.
Pentru că demersurile noastre nu au dus la soluționarea legală a petiției de către autorități, am găsit o alternativă prin care să ajutăm, în special copiii nevăzători. Am strâns iPhone-uri second hand (8 bucăți) de la prieteni și oameni care au încredere în ceea ce facem și urmează să le donăm copiilor din școli speciale. Detalii aici: http//iphone.procivic.ro.


| Bugetul
    70000

| Parteneri
    Asociaţia Nevăzătorilor din România, Filialele ANVR și Școlile de nevăzători din CJ, TM, AR. Pictorul Laurențiu Dimiscă

| Website proiect
    https://tehnologiaequal.procivic.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes