close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Simte Arta la Drum



| Organizator:
    Asociatia pentru Dezvoltare Urbana
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Datele statistice arata ca in prezent in Romania sunt 110.206 de persoane cu dizabilitati vizuale. Acestia in momentul de fata au acces limitat la cultura, din cauza faptului ca oferta culturala nu este adaptata nevoilor lor. Proiectul vizeaza rezolvarea problemei legata de nivelul scazut de participare la cultura a persoanelor cu dizabilitati prin stimularea interesului acestora. De asemenea, copii cu deficiente de vedere au foarte putine materiale didactice si nimic despre pictura si tablouri, astfel noi am mers la scolile speciale cu transpunerile in basorelief dupa 4 tablouri romanesti representative, imbunatatind oferta pedagogica destinata acestor copii.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului consta in crearea unui produs cultural intinerant care deschide un nou public, persoanele cu deficiente de vedere, pentru “tablouri”, pentru mesajul artistilor.
Obiectivul proiectului este facilitarea accesului persoanelor cu deficiente de vedere si mai ales a copiilor din cele 6 scoli speciale din Romania la educatia culturala prin reproduceri/transpuneri in basorelief dupa 4 tablouri romanesti representative, astfel imbunatatind oferta pedagogica destinata copiilor cu deficiente de vedere si accesul la cultura a persoanelor cu deficiente de vedere.


Simte Arta la Drum Simte Arta la Drum Simte Arta la Drum

| Aria geografica
    5 orase: Bucuresti, Buzau, Cluj-Napoca, Targu Frumos, Timisoara

| Rezumat
    Simte Arta la Drum este un proiect initiat de catre Asociatia pentru Dezvoltare Urbana si finantat de AFCN si cu sprijinul Fundatiei Orange, in care copiii cu disabilitati vizuale descopera pictura si tablourile prin reproducerile tactile. Proiectul s-a desfasurat timp de doua luni la nivel national, in 6 scoli: Centrul Scolar Nr. 1 “Regina Elisabeta” Bucuresti, Scoala Speciala pentru Deficienti de Vedere Bucuresti, Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca, Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Buzau, Liceul Special “Moldova” Targu Frumos, Liceul Teoretic ‘Iris’ Timisoara.
Nevoia principala identificata de proiect a fost lipsa materialelor didactice si despre pictura in scolile pentru persoanele cu disabilitati vizuale si resursele limitate despre cultura.
Prin intermediul unor transpuneri tactile dupa 4 tablouri „Pe Valea Oltului” de Carol Popp de Szathmary, „Drumul mare” de Ioan Andreescu, „Fata padurarului” de Nicolae Tonitza si „Arlechin cu maimuta” de Corneliu Baba si a cataloagelor explicative in Braille, copiii cu deficiente de vedere din scolile partenere au descoperit si invatat despre aceste tablouri si despre pictorii care le-au realizat. Prin aceste cataloage, copiii au avut si vor avea contact in continuare cu tablourile si cu povestile lor, pe care pana acum nu au avut ocazia sa le cunoasca.
Obiectivul vizat de proiect a fost facilitarea accesului persoanelor cu deficiente de vedere si mai ales a copiilor din cele 6 scoli speciale din Romania la educatia culturala prin reproduceri in basorelief dupa 4 tablouri romanesti representative, imbunatatind oferta pedagogica destinata copiilor cu deficiente de vedere si accesul la cultura a persoanelor cu deficiente de vedere, iar activitatile derulate au fost strans legate de acest obiectiv.


| Date beneficiari
    Contributia beneficiarilor la implementarea proiectului a constat in participarea copiilor la lectiile realizate de profesorii din scolile pentru copii cu dizabilitati de vedere cu ajutorul transpunerilor tactile 3 D si acordarea unui feedback. Deschiderea profesorilor de a invata cum sa foloseasca indrumarul oferit de noi pentru folosirea reproducerilor in cadrul lectiilor sustinute de ei. Primirea unui feedback din partea profesorilor, astfel incat sa imbunatatim proiectul.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatele obtinute de proiect sunt:
- crearea unui produs cultural intinerant si versatil
- crearea unor transpuneri tactile 3D dupa 4 tablouri ale unor pictori romani: „Pe Valea Oltului” de Carol Popp de Szathmary, „Drumul mare” de Ioan Andreescu, „Fata padurarului” de Nicolae Tonitza si „Arlechin” de Corneliu Baba;
- realizarea a 40 de cataloage ce contin cate o transpunere si explicatii in Braille despre tablou si autor;
- 250 de beneficiari directi ai proiectului
- 6 scoli pentru persoanele cu disabilitati de vedere implicate in proiect
- crearea unui indrumar destinat profesorilor, despre folosirea cataloagelor si a
transpunerilor
- punerea la dispozitia scolilor a materialelor pedagogice adaptate copiilor cu dizabilitati de vedere, pentru a stimula interesul pentru cultura.
Beneficiile proiectului au fost in special pentru copii nevazatori care au avut contact cu tablouri si cu povestile lor pe care pana acum nu au avut ocazia sa le cunoasca. Reproducerile i-au ajutat sa isi faca o idee completa, alaturi de explicatiile in Braille, despre unele dintre cele mai reprezentative tablouri ale muzeelor partenere si, in acelasi timp, sa ii cunoasca pe creatorii lor, pe pictori. I-am ajutat pe profesori sa explice si sa exemplifice mai usor copiilor, astfel incat sa le deschida interesul pentru arta, pictura.
Schimbarile generate sunt pe termen mediu cu impact asupra interesului pentru pictura, dar si pe termen lung, prin dezvoltarea interesului persoanelor cu dizabilitati pentru pictura si realizarea de noi transpuneri, adica crearea unei cereri.


| Bugetul proiectului (in RON)
    18850

| Parteneri
    Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul de Arta din Timisoara, Asociatia Nevazatorilor din Romania (ANR), Centrul Scolar Nr. 1 “Regina Elisabeta” Bucuresti, Scoala Speciala pentru Deficienti de Vedere Bucuresti, Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca, Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Buzau, Liceul Special “Moldova” Targu Frumos, Liceul Teoretic ‘Iris’ Timisoara

| Website-ul proiectului
    http://simteartaladrum.wordpress.com/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes