close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Eco-cluburile ASCENDENT



| Organizator:
    Asociatia Centrul de Studii si Programe pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale Comunitare ASCENDENT
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Spatiile verzi de pe malurile Argesului aflate in zona podului de pe DN5 Bucuresti-Giurgiu (pod aflat in imediata apropiere a comunelor 1 Decembrie, Copaceni si Adunatii Copaceni) desi devin din ce in ce mai murdare, sunt tot mai aglomerate in timpul verii si in fiecare week-end. Malurile Argesului sunt pline de gunoaie, resturi menajere si resturi de la gratarele zecilor de bucuresteni si ale cetetenilor din jud. Ilfov si Giurgiu veniti "la iarba verde si aer curat".
Padurea ce margineste comunele Copaceni, 1 Decembrie si Jilava, precum si raul Sabar (ce trece pe langa comuna Jilava) a devenit un loc de depozitat gunoiul, mai ales in zona DN 5 si a drumurilor comunale.
In plus, in curtea scolii generale din comuna 1 Decembrie nu este amenajat nici un spatiu verde (parculet) sau un loc de joaca pentru copii.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a urmarit infiintarea a 2 cluburi de educatie ecologica in doua scoli din mediul rural (in scolile din Jilava si 1 Decembrie) pentru 100 copii de varsta scolara (7-14 ani) care locuiesc in comunele 1 Decembrie, Jilava, Copaceni si Adunatii Copaceni.
Acest proiect a urmarit realizarea a 2 mari actiuni de ecologizare a zonelor verzi degradate aflate in zona DN5 (malurile raului Arges si padurea din comuna 1 Decembrie /Jilava) si amenajarea unui spatiu verde, prin implicarea a 200 voluntari (copii) care locuiesc in comunele 1 Decembrie, Jilava, Copaceni si Adunatii Copaceni.


Eco-cluburile ASCENDENT Eco-cluburile ASCENDENT Eco-cluburile ASCENDENT

| Aria geografica
    Judetul Ilfov (localitatile Jilava, 1 Decembrie, Copaceni) si judetul Giurgiu (localitatea Adunatii Copaceni)

| Rezumat
    Prin proiectul “Eco-cluburile ASCENDENT” s-a urmarit crearea a 2 cluburi de educatie ecologica pentru copii de varsta scolara (7-14 ani) in cadrul scolilor generale din localitatile 1 Decembrie si Jilava, jud. Ilfov.
Proiectul si-a propus sa imbine obiectivul general al Asociatiei ASCENDENT, acela de a sprijini formarea si dezvoltarea armonioasa a copiilor si tinerilor proveniti din familii defavorizate cu o nevoie resimtita la nivelul intregii comunitati, indiferent de varsta sau mediul de provenienta: respectul pentru mediul inconjurator si responsabilitatea pentru modul in care folosim resursele naturale.
Proiectul a avut ca obiectiv deprinderea unor notiuni esentiale de educatie ecologica precum poluare, reciclare, folosirea responsabila a resurselor etc si formarea unor comportamente de protejare a mediului inconjurator.
Activitatile au fost structurate in doua categorii: in prima parte a proiectului s-a urmarit formarea unor cunostinte de educatie ecologica adaptate nivelului de intelegere al copiilor prin intermediul animatiei socio-educative (pictura, jocuri, afise, expozitii cu obiecte din materiale reciclate, etc.), iar a doua parte a proiectului a presupus aplicarea practica a acestor conostinte in cadrul unor activitati outdoor de ecologizare si amenajarea de spatii verzi.
Peste 200 copii au participat la activitati de educatie ecologica in cadrul Eco-cluburilor si au fost implicati in 3 mari actiuni de ecologizare alaturi de alti voluntari ai Asociatiei ASCENDENT din comunele 1 Decembrie, Jilava, Adunatii Copaceni si Copaceni.


| Date beneficiari
    Acest proiect a fost “deschizator de drumuri”. Pana in prezent in comunele vizate nu a mai fost derulat un proiect de educatie ecologica/ protectia mediului destinat copiilor scolari de o asemenea amploare. Cei peste 200 copii si voluntari implicati in proiect au fost atat cei care au propus si realizat actiunile de ecologizare dar sunt si beneficiarii directi ai acestor actiuni.
Motivarea beneficiarilor a constat si in incercarea de a identifica in permanenta modalitati cat mai creative si originale de a transpune obiectivele proiectului in activitati. De asemenea, expunerea obiectelor realizate de copii in cadrul scolilor partenere (de exemplu o floare uriasa facuta din PET-uri) si responsabilizarea acestora pentru diseminarea mesajului in randul colegilor si a intregii comunitatii a reprezentat o modalitate eficienta de a-i implica.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele principale ale proiectului:
- a fost ecologizata o zona de agrement de peste 25000 mp situata pe malul raului Arges, in comuna Adunatii Copaceni;
- a fost ecologizata o portiune din padurea ce margineste drumul national DN5 si uneste comunele Jilava si 1 Decembrie
- au fost stransi peste 150 saci de gunoi de pe malul raului Arges si din padurea Jilava.
- a fost curatat spatiul verde din fata scolii 1 Decembrie si amenajat un stand mare cu jardiniere si ghivece cu flori;
- peste 100 de copii au participat la activitatile educationale organizate in cadrul celor 2 Eco-cluburi;
- peste 100 de voluntari (tineri din Bucuresti, elevi ai scolilor 1 Decembrie si Jilava, profesori, membri ai comunitatii) au fost implicati in actiunile de ecologizare out-door;
- voluntarii au realizat in proiect peste 1000 ore de voluntariat
- a fost realizata o gama foarte larga de activitati pe tema ecologiei (ateliere interactive, ateliere de creatie, activitati de pictura, realizarea de afise, concursuri, jocuri in aer liber, actiuni de ecologizare, etc) utilizandu-se metode de educatie non-formala pentru a furniza informatiile intr-un mod cat mai adaptat nivelului de intelegere al copiilor;


| Bugetul proiectului (in RON)
    9500

| Parteneri
    Fundatia Alexandrion Group – finantator proiect, Scoala Generala Nr. 1, Jilava – partener, Scoala Generala Nr. 1, 1 Decembrie – partener, Primaria Adunatii Copaceni - a ridicat si transportat gunoiul, Asociatia ASCENDENT - organizatia care a coordonat, cofinantat si implementat proiectul.

| Website-ul proiectului
    www.ascendent.org.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes