close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



PASAPORT CULTURAL



| Organizator:
    ASOCIAȚIA CULTURALĂ KRATIMA
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Proiectul „Pașaport cultural” a pornit în 2015, de la identificarea nevoii de a deschide tinerilor ferestre și porți spre actul cultural de calitate, care NU, NU ESTE „o realitate destinată unor elite”, ci o necesitate a unei societăți sănătoase.
STUDII ȘI CERCETĂRI
Prezenţa artei în școală este un factor de reușită. Un studiu publicat de compania canadiană de cercetări „Hill Strategies” demonstrează că educarea tinerilor prin artă ameliorează nu numai rezultatele școlare ale elevilor din mediile defavorizate, ci crește şi șansa lor de a reuși profesional ca adulți, formând cetățeni mai implicați în comunitatea lor.
Concluzia reiese şi dintr-o analiză efectuată de grupul „Recherche”, care a examinat în profunzime cinci studii realizate în ultimii ani în Anglia, Australia și SUA. Da, arta crește performanțele și scade abandonul școlar.


| Scopul proiectului
    - O bună cunoaștere a culturii locale și o mai bună conștientizare a identității locale;
- Dezvoltarea de noi categorii de public pentru actul cultural, susţinerea participării copiilor şi tinerilor la activităţi culturale;
- Creşterea consumului cultural în rândul tinerilor şi dezvoltarea unei educaţii pentru cultură;
- Dezvoltarea de noi conținuturi, adaptate publicului tânăr
- Promovarea regenerării urbane prin cultură;
- Încurajarea parteneriatului interdisciplinar, între instituții publice, instituții școlare și de învățământ superior și ONG-uri cu specific cultural


PASAPORT CULTURAL PASAPORT CULTURAL PASAPORT CULTURAL

| Aria geografica
    Timișoara/jud. Timiș, Oravița/jud. Caraș-Severin, Com. Fârdea/jud. Timiș

| Rezumat
    PAȘAPORT CULTURAL este un proiect de educație culturală, care își propune sensibilizarea publicului tânăr față de cultura de calitate. Edițiile 2018-2019 au extins proiectul către orașe și sate bănățene, fiind adaptate la nevoile categoriilor de public vizate: copiii și tinerii din învățământul preuniversitar și educatorii acestora.
Proiectul este conceput în jurul a două axe:
PASAPORT CULTURAL URBAN - seminarii de educație culturală destinate liceenilor, coordonate de Prof.univ.dr. Adriana Babeți. Tema pentru 2019 a fost „Made în Banat” și a adus o abordare interdisciplinară, pornind de la literatură, cu trecere prin celelalte „zone” culturale, de la arte vizuale, la literatură și gastronomie. Tot în cadrul acestei componente a proiectului a avut loc o vizită a copiilor implicați la Muzeul Presei de la Jimbolia, un simbol al multiculturalității din zona de Vest a României.
PAȘAPORT CULTURAL RURAL
În satul românesc de acum 100 de ani, kitchul nu exista, iar astăzi, el este întâlnit la tot pasul. De aceea, este extrem de importantă familiarizarea publicului tânăr cu repere ale culturii românești, pornind de la reperele fundamentale ale satului autentic. Astfel, PAȘAPORT CULTURAL RURAL a inclus întâlniri ale copiilor din satele izolate ale județului Timiș (Gladna Română, Gladna Montană și Zolt) cu artiști vizuali, actori, muzicieni, scriitori, în cadrul unor ateliere de reinterpretare a valorilor satului.
CÂTEVA CIFRE 2018-2019
1840 liceeni și 102 elevi = 1942 de participanți activi la proiect • 3260 elevi beneficiari direcți ai proiectului, prin itinerarea expoziției realizate în cadrul acestuia în Școala Gimnazială nr.19 și Școala Gimnazială nr.16 din Timișoara • 35 cadre didactice, 11 școli și licee implicate • 7 evenimente culturale • 2 activități de turism cultural


| Date beneficiari
    Copiii și tinerii din școlile și liceele implicate în proiect - 2500; Cadrele didactice care îi coordonează - 30; Artiștii implicați în proiect - 18.

| Date beneficiari
    Cca: 10.000 - Copii, tineri, educatori, părinți, bunici - toți cei care intră în contact cu acest proiect sau cu rezultatele lui, prin intermediul participanților direcți sau al metodelor de promovare a proiectului: internet, Facebook, emisiuni TV, înregistrări etc.

| Activitati
    Întreaga activitate în cadrul proiectului se bazează pe 4 piloni:
MINDMAPPING – organizarea unor ședințe repetate ale echipei de proiect, în vederea definirii etapelor proiectului și a unei bune organizări.

NETWORKING
În cadrul celor patru ediții de până acum, PAȘAPORT CULTURAL a încercat (și reușit!) realizarea, la Timișoara, unor „rețele” de tineri în jurul ideii de cultură. De la an la an, tinerii participanți la proiect au adus cu ei alți tineri, care ne transmit, de fiecare dată, că așteaptă cu nerăbdare ediția următoare. De doi ani încoace, refuzăm înscrieri la PAȘAPORT CULTURAL, din pricină că spațiile de desfășurare nu ne permit depășirea unui anumit număr de elevi, iar speakerii limitează, din motive obiective, participarea la seminarii.

VOLUNTARIAT
PAȘAPORT CULTURAL nu este doar un proiect care se realizează cu sprijinul voluntarilor, ci și unul care „fidelizează” voluntari pentru alte proiecte ale Asociației Culturale Kratima. Astfel, Festivalul internațional VOX MUNDI, eveniment de mare anvergură, este integral organizat cu voluntari identificați în cadrul PAȘAPORTULUI CULTURAL.

PROMOVARE
Promovarea proiectului PAȘAPORT CULTURAL vizează comunicarea și publicitatea făcută organizației, proiectului și diferitelor activități din cadrul acestuia, precum și a finanțatorilor.
În vederea realizării unei comunicări eficiente, se are în vedere desemnarea, în intern, a unui membru al echipei, responsabil al componentei PR a proiectului.


| Rezultatele proiectului
    - Simezele achiziționate în cadrul proiectului pentru școala din Gladna Română vor găzdui expoziții educative, furnizate constant de Asociația noastră.
- Atelierele din decembrie au fost „pretextul” unei școli de vară, ce urmează a fi organizată în iulie-august 2020, la inițiativa Parohiei ortodoxe Gladna Română.
- Biblioteca școlară din sat va fi de folos comunității mult timp de acum încolo.
- Cele 30 de panouri alcătuind expoziția proiectului și realizate sub coordonarea artistei Claudia Marta vor călători, în 2020, în 5 școli din Timiș și Arad, contribuind la promovarea proiectului.
- 54 de liceeni care s-au întâlnit cu universitari timișoreni în cadrul proiectului au avut, deja, parte de „vizite ghidate” la cursuri de filosofie, antropologie, literatură comparată ș.a., la Universitatea de Vest. Întâlnirile au fost prilejuite chiar de conferențiarii PAȘAPORT CULTURAL, pentru a le oferi tinerilor deschidere și către „zone” profesionale umaniste, mai puțin cunoscute.
- 62 de liceeni s-au înscris deja ca voluntari în cadrul Festivalului coral internațional VOX MUNDI, derulat de Asociația noastră.


| Bugetul
    131641

| Parteneri
    FUNDATIA ALBER, cASA DE CULTURA A MUNICIPIULUI Timisoara, Universitatea de Vest, Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului, Asociatia BANATIN, Asociația SOCART, Asociația TEATRU PENTRU TINE, Primaria Comunei Fardea

| Website proiect
    ---





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes