close

Aboneaza-te

Scrie numele si adresa ta de email mai jos iar noi iti vom trimite mail de cate ori avem noutati pentru tine.
 

Participanti & ProiecteNesupusele. 100 de femei pentru 100 de ani de Romanie moderna| Organizator:
    De Basm. Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi
| Categorie:
    
| Problema de fond
    Demersul nostru a apărut în contextul subreprezentării în societatea românească a modelelor feminine puternice, active, performante, implicate nu doar în sfera domestică, ci și în viața cetății în diverse domenii, din diferite perioade istorice până în contemporaneitate. Tradițional Istoria consemnează și elogiază personalitatea și contribuția unor figuri de stat sau a unor eroi în majoritate bărbați, aceeași situație constatând-se în toate domeniile culturale/artistice și socio-politice.


| Scopul proiectului
    În contextul celebrării Centenarului, ne-am propus să aducem în atenția publicului larg, în special a copiilor și (pre)adolescenților, o abordare și un conținut originale, dincolo de un simplu eveniment festiv, printr-un produs cultural cu valoare creativă, educativă, artistică și morală: revizitarea istoriei naționale prin poveștile unor femei care au avut un rol de netăgăduit în domeniul lor de activitate și astfel la consolidarea națiunii moderne.

Nesupusele. 100 de femei pentru 100 de ani de Romanie moderna Nesupusele. 100 de femei pentru 100 de ani de Romanie moderna Nesupusele. 100 de femei pentru 100 de ani de Romanie moderna

| Aria geografica
    București și alte 10 orașe și localități din țară : Brașov, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Jimbolia-Timiș, Vânătorii Mici-Giurgiu, Ghermănești-Ilfov, Constanța și Piatra-Neamț

| Rezumat
    Nesupusele este un proiect de educaţie alternativă având ca teme transversale: diversitatea culturală, dezvoltarea valorilor patriotismului şi ale spiritului civic, respectul pentru istoria privată, cea de zi cu zi, nu doar pentru cea publică a unei ţări. Este un proiect care pune în valoare elite, dar care, în acelaşi timp, transformă biografii “obişnuite” în biografii demne de a fi povestite. Proiectul a contribuit la o schimbare de paradigmă în sensul echilibrării de gen, adresându-se unui public țintă în formare și cu nevoi intense de modele pozitive (copiii de 8 ani+, pre și chiar adolescenți): constituirea unui corpus de texte prezentate într-o formă atractivă și contemporană (carte cu scurte povestiri însoțite de ilustrații originale și platformă online) despre personalități feminine de excepție din România.

Proiectul a avut ca principale rezultate :
- CARTEA NESUPUSELE – 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă (volumul I)
volum colectiv : autoare Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan Laura Grunberg și Cristina Andone, ilustrații Sorina Vazelina, Szabo Zelmira, Maria Surducan, Ileana Surducan, Cristina Radu, Anabella Orosz, Kürti Andrea, Keszeg Agnes, Oana Ispir, Livia Coloji, Maria Brudașcă, Cristina Barsony

Cartea a fost distribuită gratuit partenerilor și colaboratorilor, dar mai ales structurilor ce activează în domeniul socio-cultural pentru a ajunge în biblioteci în țară, la un public cât mai larg și divers, cu un foscus pe categoriile defavorisate socio-economic și cultural.

- PLATFORMA ONLINE WWW.NESUPUSELE.RO ;

- 22 de ATELIERE EDUCATIVE pentru copii 8-12 ani în București și în alte 10 orașe și localități din țară : Brașov, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Jimbolia-Timiș, Vânătorii Mici, Ghermănești-Ilfov, Constanța și Piatra-Neamț


| Date beneficiari
     Astfel, estimăm că un număr de peste 2.000 de beneficiari direcți, copii și adulți din București și din țară au putut avea acces la carte prin atelierele susținute în proiect și prin expoziția deschisă la București, iar prin distribuția în bibliotecile unde aceasta a intrat în fondul de consultare publică, alți peste 3.000 de beneficiari vor avea acces în continuare pe termen mediu și lung. Estimăm așadar un număr de minimum 5.000 de beneficiari direcți, copii 8 ani+ și adulți au putut și vor avea acces la cartea NESUPUSELE, proiectul îndeplinindu-și cu succes și chiar depășind obiectivele fixate în aplicația inițială.

| Date beneficiari
    Copii și (pre)adolescenți. Biblioteci. Activisti in educatie.

| Activitati
    Proiectul a adus în prim planul copiilor și mai ales a (pre)adolescenților, categoria care generează pe termen mediu și mai lung schimbarea și care are cea mai mare nevoie de modele de viață, poveștile unor personalități feminine fascinante și inspirante spuse într-un mod creativ, atrăgător și adaptat vârstei lor; prin atelierele organizate în jurul cărții poveștile, valorile și informațiile transmise au fost de-construite activ și cu participare publicului-țintă prin jocuri de rol artistic și literar, prin reinterpretarea sub forme diverse de exprimare creativă (teatru, arte vizuale, scriere creativă, etc.).

Concret, proiectul s-a materializat prin 4 tipuri de rezultate ce s-au completat reciproc și au declinat valorile și conceptul proiectului:
Cartea NESUPUSELE, publicată într-un tiraj de 500 de exemplare cu distribuție gratuită
Platforma online NESUPUSELE.RO
Atelierele educative interactive pentru copii 8-12 ani
Expoziția NESUPUSELE
| Rezultatele proiectului
    500 de exemplare distribuite gratuit - peste 300 de exemplare au ajuns în biblioteci publice din toată țara, iar restul au fost distribuite partenerilor în proiect, către operatori din domeniul soco-cultural și în massmedia.

La ateliere au participat grupuri între 15-300 de copii, numărul total de copii participanți la toate atelierele ajungând la minimum 1000 copii.
| Bugetul
    120000

| Parteneri
    Radio România Cultural Scena9 HotSpot cultural Scoala9 HotSpot educațional ELLE Romania Roata Mare DaDeCe EstiPovești SuperEroi printre noi sANA – Societatea de analize feministe RomanoButiq-Muzeul culturii rome Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România-ANBPR și rețeaua EduCaB România Biblioteca Metropolitană Incubator social EstiPovesti Agenția Împreună Asociația in cap SOS Satele copiilor Fundația comunitara Magic Camp SuperEroi printre noi Fundația Motivation Romania – persoane cu dizabilitati fizice ICR strainatate + Chisinau Muzeul Național al Literaturii Române București Muzeul Municipiului București – Casa Storck Centrul de Teatru Educațional REPLICA București REACTOR de creație și experiment Cluj-Napoca Teatrul pentru copii și tineret GONG Sibiu Teatrul Tineretului Piatra-Neamt Biblioteca Antim Ivireanu Râmnicu-Vâlcea Biblioteca Gheorghe Barițiu Brașov Biblioteca ID Roman Constanța Asociația RomanoButiq / Muzeul culturii Rome

| Website proiect
    www.nesupusele.ro

Copyright © Gala Societatii Civile si Millenium People 2010 - 2020
Site dezvoltat de Netvibes & BORŢUN•OLTEANU D/G/TAL