close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Romania Centenara



| Organizator:
    romania-centenara.ro
| Categorie:
    Inițiative Cetățenești
| Problema de fond
    Existența unei povești de familie petrecute in cel de-al doilea război mondial m-a sensibilizat în raport de orice altă poveste a oricărui alt veteran de razboi cunoscut de mine. Prin prisma profesiei mele, cea de regizor film, am acumulat, in timp, o multime de istorii ale acestor actanți ai istoriei nationale. Am mai constatat nerecunoașterea publica a unor merite pe care le au, o recunoaștere care a existat sporadic, in mica masura. Astfel, am decis sa provocam un omagiu public pentru ei. In afara convingerii personale ca amintirile lor, ce pot fi evocate si impartasite la aceste evenimente, constituie, de fapt, elemente de patrimoniu cultural incomensurabil, am gandit ca o intalnire este generatoare de retorici educationale, pentru ca Centenarul nu trebuie sa fie exclusiv o evocare a trecutului, caci el priveşte prezentul si viitorul.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost cel de a crea o retea sociala bazata pe voluntariat si formarea de relații intracomunitare între exponenți ai unei generații și alta. Prin acest experiment am urmărit două tipuri de reacție: cea emoționala și cea socială (ca nivel de angajament). Desfasurata de bunăvoie, fără vreo constrângere, in cadrul experimentului, voluntariatul s-a propagat din motive ce țin fie de resorturile personale și emoționale fie, cel instituțional datorat crizei de idei circumscrise unei macro-activități instituționale coerente și/sau deficitului cronic de proiecte și resurse bugetare.

Romania Centenara Romania Centenara Romania Centenara

| Aria geografica
    35 judete

| Rezumat
    In anul 2018 am realizat filmul documentar (“Pe eroi sa nu ii cautati în mormant”) despre istoria Romaniei din ultima suta de ani. Ulterior am decis sa demaram un proiect prin care sa aflatam raspunsuri privitoare la un tip de acțiune voluntara motivata de emotie si daca exista potential pentru indivizi, in societatea contemporana, sa se aglutineze in jurul unei actiuni centrate pe o idee, fără beneficii materiale. Asa s-a nascut proiectul numit “Romania Centenara”, ce a constat într-un eveniment organizat de Ziua Eroilor, 17 mai 2018. S-a desfășurat sincron în 174 de comunități din România și 4 în Republica Moldova, adresandu-se în egală măsură institutiilor culturale și administratiilor locale.
S-a urmarit performanța civica si comunitară, difuzarea filmului fiind condiționata de invitarea membrilor comunității care au participat direct la facerea istoriei (veterani de razboi, foști deținuți politic) și a elevilor, studenților, profesorilor). S-a urmărit generarea de evenimente locale prin care să fie testate intențiile de respect față de actanții amintiti. Documentarul a fost însoțit de elementele necesare desfășurării unui eveniment: afiș editabil, diplome pentru invitati, create de noi.
Ipoteza a fost cea potrivit careia, in contextul în care autoritățile marchează orice eveniment într-o manieră festivistă și prin activități redundante oare, dacă un prilej creat fără ingerințe ideologice și imixtiuni politice, fie el construit în cheie identitară, are șanse mai mari să fie multiplicat de un public numeros?
S-a creat o scrisoare-cadru, trimisa catre 2450 destinatari, autoselectandu-se 178. Recomandarea a fost ca la eveniment sa fie prezenti cat mai multi tineri pentru ca invitatii sa interactioneze direct, pentru transferul de experienta.


| Date beneficiari
    Veterani de razboi, fosti detinuti politic, elevi, studenti, profesori implicati, reprezentanti ai institutiilor locale (administrative si culturale). Nu se cunoaste numarul exact al celor implicati deoarece evenimentul a fost preluat si “de la unii la altii”, fara mail direct cu coordonatele evenimentului de la echipa centrala, insa la o medie de 100 participanti la un singur eveniment (majoritatea au avut intre 150 si 200 de invitati) estimam 17800 de beneficiari directi.

| Date beneficiari
    Familiile elevilor si studentilor, alti profesori si angajati ai institutiilor partenere, mass-media, alti veterani de razboi si fosti detinuti politic, familiile acestora, public spectator, telespectator, cetateni din comunitatile in care au avut loc evenimentele, studenti si/sau masteranzi antropologie. Nu poate fi apreciat corect ci doar estimat numarul beneficiarilor, presupunem ca se ridica la 50 000 (s-a adaugat rating si share la audienta pe intervalul orar de difuzare a stirilor).

| Activitati
    Dupa scrierea scenariului si realizarea filmarilor, documentarul a fost finalizat. Imediat s-a nascut ideea de a crea acest eveniment (activare sociala, happening), s-a stabilit cine se alatura pentru a forma echipa. Am creat o scrisoare motivanta ce continea invitatia de a crea un eveniment local similar cu cel din Bucuresti si a fost trimisa catre 2450 de institutii. S-a achizitionat spatiu hosting, nume domeniu, s-a realizat platforma online ce a sustinut informational toata activitatea echipei (a purtat titlul proiectului: Romania Centenara), urmata de realizarea paginii de facebook, unde s-au facut anunturi, s-au emis comunicate de presa, s-au distribuit cele 7 teasere ale filmului și evenimentului, s-a mentinut legatura cu beneficiarii si actantii locali (institutii partenere) ai microevenimentelor, s-au mediatizat aparitiile în presa si desfasurarea celor 178 de evenimente. S-a realizat modelul grafic pentru diplomele și afișele ce au mediatizat outdoor evenimentele locale (transmise în format editabil pentru a putea susține și siglele partenerilor locali). Au fost trimise invitatii (presa, reprezentanti institutii, veterani) si evenimentul s-a produs sincron in 178 localitati. Dupa aceasta data, pana la sfarsitul anului au mai avut loc numeroase alte evenimente la care am fost invitata de catre institutii care au aflat mai tarziu. Proiectul s-a finalizat cu realizarea unui studiu antropologic prezentat si pus la dispozitia Facultatea de Sociologie, Univ. Bucuresti.

| Rezultatele proiectului
    - Marele castig rezida in faptul ca, pentru moment, beneficiarii au functionat ca un sistem networking, au invatat si au capatat incredere ca pot genera, la randul lor, alte evenimente independente in cadrul carora se pot manifesta/comunica.
- Realizarea acestui proiect a generat experienta deoarece imediat am initiat si manageriat inca un proiect cu aceeasi tematica, numit „Lectii de istorie intr-o suta de ani”, cofinanțat de AFCN, care a presupus filmari ale veteranilor de razboi si realizarea singurei platforme digitale din Romania in care eroii sunt publicati prin intermediul unor interviuri audio-video dupa un ghid de întrebări realizat după principii academice (Fac. Sociologie si Fac. Istorie, Univ. Bucuresti). Proiectul reprezinta un demers de mare însemnătate culturală, patrimonială și academică. Filmarile vor sluji cercetătorilor din domeniile istorie, sociologie, antropologie.
- Invitatia de a prezenta si relua evenimentul, din partea prof. dr. Ioan Aurel POP, rector Univ. Babeş-Bolyai, pres. Academia Romana
- Realizarea unui raport de cercetare antropologica prezentat si pus la dispozitia Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Univ. Bucuresti
- Beneficiarii directi, elevii, au constientizat importanta cunoasterii actelor istorice fundamentale prin transfer direct de la actanti principali.
- Reluarea evenimentului in festivaluri de film - „Caravana Centenarului filmului romanesc”.
- Invitatii emisiuni, conferinte (DIGITAL CULTURE CONFERENCE) pe tema importantei valorizarii si digitizarii elementelor de patrimoniu national.
- Raport de cercetare antropolog


| Bugetul
    10000

| Parteneri
    Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, Inspectorate Scolare (Vrancea, Calarasi), Universitatea Babes Bolyai – Cluj, Muzeul Oraşului Oradea, Muzeul de Istorie Suceava, Asociatia Sfanta Maria Cristian, Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi, Consiliul Judetean Arad si Vaslui, etc.

| Website proiect
    www.romania-centenara.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes