close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Redirectioneaza.ro



| Organizator:
    Asociația Code for Romania - Codează pentru România
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Pornind de la aproape 5 milioane de angajati din Romania (2017) si de la salariul mediu brut de 4162 lei am ajuns la concluzia ca anual aproximativ 26.349.622 lei ar putea fi redirectionati catre sectorul ONG, care are o mare nevoie de finatare. Dupa discutii cu parteneri ONG am hotarat sa facem tot posibilul sa ne apropiem de aceasta cifră.

In acelasi timp, utilizatorului principal, cetateanului care redirectioneaza acest impozit, i-am oferit o experienta similara cu cea pe care o are zi de in interactiunea cu restul serviciilor pe care le utilizeaza. Intr-un spatiu digitalizat (tranzactii online, cumparaturi online, retele sociale etc) a fost esential sa digitalizam si sa aducem la acelasi standard de simplitate a utilizarii procesul de redirectionare pentru a mentine omul in aceeasi zona de confort si familiaritate.


| Scopul proiectului
    Obiectivul principal e facilitarea completarii si colectarii de formulare 230. Acest fapt a generat o suita de obiective secundare:
- Centralizarea cat mai multor ONG-uri pe o platforma comuna in care sa isi prezinte pe scurt activitatea
- Oferirea de optiuni cetatenilor care nu au luat inca o decizie cu privire la tinta redirectionarii;
- Un numar cat mai mare de formulare completate intr-un interval cat mai scurt;
- Facilitarea colectarii de formulare 230 pentru organizatii care nu ar fi avut capacitatea de a colecta din teritoriu;
- Promovarea ONG-urilor si a rezultatelor lor catre public


Redirectioneaza.ro Redirectioneaza.ro Redirectioneaza.ro

| Aria geografica
    National

| Rezumat
    Proiectul Redirecționeaza.ro pleaca de la nevoia de optimizare și simplificare a procesului de colectare pentru formularele de redirectionare a impozitului pe venit. An de an, fiecare roman poate redirectiona un procent de 2 sau 3,5% spre o organizatie caritabila pe care o sustine. Dar din cauza procesului greoi și lipsei informatiilor centralizate despre ONG-urile pe care le-ar putea sustine multi romani aleg sa nu redirectioneze acest procent.

In acelasi timp ONG-urile au o capacitate limitata de colectare, si multe dintre ele depind de voluntari care trebuie sa petreaca ore in sir pe strada pentru a aduna formularele, au putine resurse pentru a dezvolta o solutie tehnica proprie, iar acoperirea lor de obicei se rezuma la aria geografica restransa a orasului/localitatii in care activeaza, fara a putea colecta formulare de la cetateni din alte regiuni.

Redirectioneaza.ro rezolva aceste probleme. Prima prin simplificarea completarii formularului via website și a doua prin centralizarea tuturor ONG-urilor participante pe o singură platforma, de unde un potential sustinator poate alege organizatia favorita.

Rezultatele pentru anul 2018 au fost:
- 542 de ONG-uri inscrise in platforma,
- 2808 formulare completate in platforma. Numarul exact de formulare generate de proiect ar putea fi insa mult mai mare gratie optiunii oferite utilizatorului de a descarca un formular precompletat cu datele unui ONG si de a le distribui mai departe
- 16.000+ afisari ale site-ului in 45 de zile de activitate

În anul 2019 am continuat efortul de popularizare a Redirectioneaza.ro, si am dublat rezultatele de pe 2018 in jumatate din timp. Un numar de peste 1000 de ONG-uri si-au reluat activitatea pe platforma imediat ce formularul pe 2019 a fost emis de autoritatile competente.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt cele 542 de ONGuri care au participat la campania de colectare a impozitului pe venit pe anul 2018. Anul acesta avem 1034 ONGuri inscrise pe platforma.

| Date beneficiari
    Publicul larg care acum are un singur loc de unde se poate informa cu privire la activitatea organizatiilor non-profit pentru a decide mai usor catre cine sa redirectioneze, respectiv beneficiarii ONG-urilor din platforma.

| Activitati
    Dupa o etapa initiala de cercetare care a inclus descoperirea modului in care ONG-urile isi desfasoara campaniile de colectare a formularului 230 am cartografiat cele mai frecvente probleme care apar in acest proces. Ele sunt, asa cum am mentionat:
- Lipsa de resurse umane care sa fie trimise in teren pentru informarea cetatenilor si colectarea formularelor
- Lipsa capacitatii tehnice si a resurselor specializate care sa le ofere o solutie digitala personalizata
- Lipsa capacitatii si a resurselor de comunicare online catre publicul larg.

Dupa acesta identificare, am analizat care sunt cele mai simple si eficiente moduri de ”traducere” a formularului din analog in digital si cat din procesul de colectare si depunere poate fi digitalizat conform legii. Am identificat cele mai dificile momente din completarea formularului si le-am simplificat. (Exemplu - Pentru a evita posibilitatea unei erori umane de introducere gresita a datelor financiare, formularele fiecarui ONG sunt precompletate cu datele acestora, pentru a economisi timp si evita greseli)

Acestui formular eficientizat i-am adaugat date despre ONG pentru a ajuta cetateanul sa se decida mai repede cui vrea sa redirectioneze un procent din impozitul pe venit si i-am oferit si optiunea de a ramane in contact cu ONG-ul dupa depunerea formularului.

Proiectul a fost lansat pe 10.04.2018. În 45 de zile, alaturi de Patria Bank am atras peste 500 de ONG-uri in platforma si s-au completat peste 3000 de formulare.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele pentru anul 2018 au fost:
- 542 de ONG-uri inscrise in platforma,
- 2808 formulare completate in platforma. Numarul exact de formulare generate de proiect ar putea fi insa mult mai mare gratie optiunii oferite utilizatorului de a descarca un formular precompletat cu datele unui ONG si de a le distribui mai departe
- 16.000+ afisari ale site-ului in 45 de zile de activitate

O estimare a fondurilor stranse de ONG-uri prin platforma (excluzand formularele personalizate care au fost descarcate si date mai departe sau completate offline), realizat la nivelul salariului minim pe economie este de peste 72.000 lei doar in anul 2018. In acelasi timp, feedback-ul primit din partea ONG-urilor a fost unul extrem de pozitiv, multi confirmandu-ne ca au reusit cu ajutorul acestei platforme sa atinga o audienta la care nu ar fi avut altfel acces in nicio alta forma. De exemplu, ONG-uri care activeaza in urban mic si care acum au putut sa colecteze formulare de la cetateni din alte judete ale tarii fara sa fie nevoie sa se deplaseze acolo si fara niciun cost suplimentar.



| Bugetul
    98918

| Parteneri
    Patria Bank

| Website proiect
    https://redirectioneaza.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes