close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



InSide Out



| Organizator:
    The Duke of Edinburgh's International Award Romania
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Proiectul InSide Out este rezultatul interactiunii cu asemenea institutii si a cunoasterii impactului programului Award pe care l-a avut asupra acestei categorii vulnerabile. Award-ul, fiind derulat in peste 140 de tari, face parte dintr-o mare familie, iar livrarea lui catre tinerii din centre de reeducare si penitenciar a avut loc si in alte tari, avand acces la experientele si rezultatele acestora.
Nevoia pregnanta a tinerilor din centrele de reeducare este o relatie sanatoasa si bazata pe incredere cu adulti din interiorul si exteriorul institutiei, care sa fie cladita pe valori bine stabilite de la inceput. Nevoia de modele si de a fi implicati in activitati de voluntariat este majora, iar impactul acestor actiuni este de lunga durata.Programul Award a fost adus in centre de reeducare din Romania, oferind o metodologie demonstrata.


| Scopul proiectului
    Scopul:a contribui direct la dezvoltarea tinerilor din centre si penitenciare in vederea reintegrarii acestora,a diminuarii ratei de recidiva si a dezvoltarii lor personale.
Obiective:a face programul Award disponibil tinerilor din centre de reeducare si penitenciare,precum si celor care au iesit din sistem,cu scopul de a creste implicarea institutiilor de gen in programe voluntare.A implica 100 de tineri din centrele de reeducare si penitenciare in program,facilitand procesul de incluziune sociala,contribuind la gasirea unui loc de munca dupa eliberare si la scaderea ratei de recidiva.


InSide Out InSide Out InSide Out

| Aria geografica
    Targu Ocna, Buzias, Codlea si Ploiesti

| Rezumat
    Nevoi identificate: centrele de re-educare si penitenciarele dispun de programe de interventie recuperatorie care vizeaza dezvoltarea de competente in vederea formarii unui comportament responsabil si independent,care insa au o structura rigida,nu sunt bazate pe alegerea sau nevoia individuala a tanarului, relatia dintre persoana adulta si tanar este in principal formala. Programul Award a adus o noua perspectiva in lucrul cu tinerii din centre,implicand adultii si tinerii in mod voluntar, oferind posibilitatea alegerii activitatilor, continuarea acestora dupa eliberare, realizarea de activitati de formare profesionala si dezvoltare personala in centre si in aer liber, precum si dezvoltarea unei relatii sanatoase, bazate pe incredere, cu un adult din afara institutiei.
Activitati: formare de Lideri,Supraveghetori si Evaluatori din interiorul si din afara institutiilor implicate, prezentarea programului la peste 150 de tineri,inscrierea si mentorarea a 77de tineri privati de libertate,sprijinirea lor in realizarea activitatilor, organizarea de tabere in aer liber,anuale, oferirea de cursuri de prim ajutor,workshopuri de supravietuire,campare,formare de noi abilitati, recunoasterea tinerilor finalizatori,implicarea celor care au avut rezultate in evenimente din afara centrelor,oferirea de sprijin si mentorare si dupa eliberarea tanarului.
Rezultate: licentierea a 4 institutii ca Unitati Award,formarea a 41 de noi lideri Award pentru derularea programului în centrele de reeducare și penitenciare,inscrierea și mentorarea a 77de tineri din sistem la nivelul de Bronz,implicarea a 57 de voluntari,participarea la 4evenimente pe tema reeducarii,prezentarea rezutatelor la un eveniment internațional pentru susținerea tinerilor vulnerabili,desfasurarea a 3 tabere de vara.


| Date beneficiari
    77 de tineri din sistemul de reeducare si penitenciar si 41 de adulti care au lucrat direct cu tinerii, formati ca Lideri Award

| Date beneficiari
    57 de voluntari implicati in derularea activitatilor proiectului, direct cu tinerii, 40 de angajati ai centrelor de reeducare si penitenciare.

| Activitati
    Ducele de Edinburgh,Kurt Hahn, educationalist german, şi Lordul John Hunt au realizat ca dezvoltarea tinerilor era deficitara in anumite domenii importante si au creat un program care sa reprezinte ”un set de abilitati in arta de a fi independent”.
Award-ul este structurat in patru sectiuni, la fiecare dintre cele 3 niveluri: Bronz, Argint si Aur. Astfel, tinerii din proiectul InSide Out care s-au inscris la nivelul de Bronz au ales si parcurs activitati, pe o perioada de 6 luni, din sectiunile: Abilitati Personale, Activitati Fizice si Voluntariat, sectiunea de Aventura parcurgand-o in taberele de vara, organizate si derulate cu persoane abilitate tehnic, in domeniul outdoor. Fiecare tanar a avut un Lider Award,un adult voluntar format, care i-a oferit ghid, consultanta, sprijin, l-a ajutat sa isi seteze obiective la fiecare activitate si sa le atinga.
Ca activitati din cadrul proiectului amintim: formarea adultilor ca Lideri,Supraveghetori si Evaluatori din interiorul si din afara institutiilor implicate, prezentarea programului la peste 150 de tineri,inscrierea si mentorarea a 77de tineri privati de libertate,sprijinirea lor in realizarea activitatilor, organizarea de tabere in aer liber , oferirea de cursuri de prim ajutor,workshopuri de supravietuire,campare,formare de noi abilitati, recunoasterea tinerilor finalizatori,implicarea celor care au avut rezultate in evenimente din afara centrelor,oferirea de sprijin si mentorare si dupa eliberarea tanarului.


| Rezultatele proiectului
    Beneficii:
- Implicarea societatii civile: formarea de lideri si de supraveghetori Award pentru sprijinirea tinerilor din centrele de reeducare si penitenciare,in parcurgerea nivelului ales.
- Susținerea tinerilor in procesul de reintegrare: continuarea programului Award si in localitatile de domiciliu după parasirea sistemului
- Implicarea tinerilor in propriul proces de dezvoltare: posibilitatea de alegere a obiectivelor și a activitatilor
- Tinerii au avut control asupra ritmului propriu pe tot parcursul programului Award.
- Imbunatatirea relatiilor sociale: crearea unor relatii sociale cu persoane noi, altele decat angajatii sistemului de reeducare.
- Formarea de abilitati tehnice- parcurgerea secţiunii de Aventura ce a constat in instruirea in domenii precum: primul ajutor, orientare in natura cu harta si busola,supravietuire in natura,echipament si campare,protejarea mediului si o calatorie de grup.
- Recunoastere internationala: recunoasterea publica a progreselor şi a reusitelor personale din timpul participarii,in comunitati exterioare centrelor de reeducare.
- Imbunatatirea calitatii vieții prin: continuitate scolara, reintegrare în campul muncii, dobandirea carnetului de sofer.
- Implicare sociala: impartasirea experientei personale la evenimente publice, nationale si internationale.
Unul din beneficiarii directi ai proiectului, marturiseste: “Ca dealer, nu vindeam doar droguri, ci si propria libertate. Dupa doi ani de reabilitare, sunt oameni care ma privesc ca pe un om cinstit, integru, cu un loc de munca stabil, asa cum sunt de fapt."


| Bugetul
    126000

| Parteneri
    Administratia Nationala a Penitenciarelor, Centrul Educativ Targu Ocna, Centrul Educativ Buzias, Penitenciarul Codlea, Penitenciarul Ploiesti, Palatul National al Copiilor din Bucuresti, Initiativa Tinerilor pentru Modernizarea Romaniei,filiala Brasov, Asociația Generația Schimbarii, Comanesti, Asociatia Be Great din Bacău, Club Montan Carpamont, Brasov, CET Dr. Gheorghe Iacomi, Piatra Neamt

| Website proiect
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes