close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Harta Reciclarii



| Organizator:
    ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Proiectul reprezinta relansarea programului Harta Reciclarii, initiat in 2011.Principalele probleme identificate atunci,inca sunt valabile(lipsa educatiei de mediu in scoli, rata mica de reciclare),desi au fost facute unele progrese.Tehnologia in 2011 era limitata, am putut adauga puncte de colectare doar pentru 4 orase ale tarii, cu mari eforturi in teren si cu imposibilitatea de a face update-uri constant.
In ultimii ani am remarcat un interes crescut al populatiei din mediul urban pentru reciclare. Primeam solicitari din intreaga tara pentru a oferi informatii despre ce se recicleaza si cum, unde se pot duce deseurile reciclabile, asa ca am cautat fonduri si am relansat hartareciclarii.ro cu o tehnologie noua (de implicare a publicului pentru a actualiza informatiile din teren) si o componenta educationala si de comunicare sustinuta.


| Scopul proiectului
    Scopul:aducerea de informatii utile persoanelor interesate despre ce&unde sa recicleze,reducerea&reutilizarea deseurilor.
Obiective depasite:
1.Relansarea noii versiuni a Hartareciclarii.ro,cu o grafica noua,functionalitati noi(utilizatorii adauga&modifica informatii),un continut educational substantial,cu minim 7000 de puncte de colectare din toata tara.
2.Participarea la min.20 de evenimente mari,pentru a discuta cu participantii despre necesitatea coleclarii selective si informarea lor privind Hartareciclarii.ro.
3.Sustinerea de sesiuni educationale despre reciclare in min.20 de scoli.


Harta Reciclarii Harta Reciclarii Harta Reciclarii

| Aria geografica
    National

| Rezumat
    Proiectul Harta Reciclarii 2019 face parte din programul Harta Reciclarii.Componenta de baza a proiectului este hartareciclarii.ro(progressive webapp) pe care am relansat-o in mai 2019. Pe aceasta platforma aducem persoanelor fizice,gratuit,informatii despre ce,cum si unde sa recicleze,iar comunitatea are un rol activ(crowd sourcing),oricine poate adauga noi puncte de colectare selectiva sau ofera feedback. Pe Harta erau disponibile 7800 de puncte de colectare, la finalul anului. Proiectul a avut si o componenta offline de constientizare si educatie a tinerilor, in care am implicat voluntari, pentru a vorbi despre reciclare la diferite evenimente cu public mare (ex:Untold, Neversea, Street Delivery, Maratonul International Bucuresti s.a.).
Am creat acest proiect deoarece in Romania rata de reciclare este mult sub limita asumata: se recicleaza doar 11% din deseurile municipale(Eurostat 2018),iar minimul asumat in UE este de 50%.In curricula obligatorie scolara nu exista inca o materie despre problemele actuale de mediu si solutiile de integrat in viata zi cu zi. De aceea,scopul Hartii Reciclarii este ca populatia Romaniei sa stie de ce si cum sa reduca deseurile prin prevenirea generarii lor, prin reutilizarea obiectelor si reciclare, e motivata si face toate demersurile in directia aceasta.(participam la SDG 12,pct. 5)
Rezultate principale:
1. Pe hartareciclarii.ro:130.000 utilizatori unici; 51 articole educationale ce explica care deseuri se colecteaza separat si regulile de reciclare corecte, solutii pentru reduce&reutilizare;
2. Educatie si constientizare offline: am participat la 31 de evenimente in toata tara, unde am vorbit cu peste 27.000 oameni;am demarat cursuri in scolile din mai multe orase la care au participat peste 15.500 de elevi(din 37 de scoli).


| Date beneficiari
    130.000 de utilizatori unici site, 372 voluntari

| Date beneficiari
    15.500 elevi au participat la sesiuni educationale si am vb cu 27.000 participanti la evenimente, cu sprijinul voluntarilor

| Activitati
    Activitati O1:
-Trimiterea de scrisori la peste 150 de autoritati locale din toata tara(primarii,consilii jud,agentia pt.prot. mediului)pt.a obtine informatii despre punctele de colectare selectiva.Prelucrarea informatiilor si completarea lor in baza de date a Hartii.
-Research informatii educationale,scrierede articole informative,cu detalii substantiale despre reducere,reutilizare,reciclare.O mare parte dintre aceste articole au fost create de asociatia Ecoteca, prin Programul UrbanWins(partener al proiectului).
-Lucru cu developer IT&UX designer,noi functionalitati pt progressive webapp-ul Hartareciclarii.ro
-Lansare Hartii in cadrul evenimentului Semimaraton Bucuresti(am colectat materialele reciclabile si am vb cu participantii&insotitorii),comunicat de presa,campanie la metrou,promovare online.
Activitati O2:
-Am recrutat voluntari din Bucuresti,Cluj-Napoca,Constanta,Craiova,Sibiu,Iasi.I-am pregatit si ne-au insotit la 31 de evenimente mari din aceste jud. pt a vb cu participantii despre reciclare si Hartareciclarii.ro.Am recrutat si coordonatori locali(au ajutat cu logistica,recrutarea si organizarea voluntarilor).
Activitati O3:
-Am conceput sesiunea educationala non-formala“Introducere in Reducere-Reutilizare-Reciclare si Harta Reciclarii”pt a fi sustinuta la clasa(50min.).
-Am semnat parteneriate cu scolile in care s-a tinut sesiunea.
-Am pregatit si recrutat noi voluntari pt sustinerea sesiunilor(liceeni,studenti,angajati in mediul corporate la profesori implicat


| Rezultatele proiectului
    Efectele sesiunilor edu.se vad in timp si dureaza pt a fi cuantificate. Amintim mai jos un prim impact al acestora.
814 liceeni au raspuns unui chestionar la final, pe telefonul mobil. Intrebati cat de mult i-a motivat sesiunea sa reutilizeze&recicleze,67% au raspuns “foarte mult”,iar 17% au mentionat ca deja fac asta.
In cazul elevilor de la clasele mai mici,am primit feedback-ul pozitiv al profesorilor.Un ex:“Am fost impresionati de activitatile ecologice propuse de organizatia dvs. Am hotarat sa realizam aceste activitati in cadrul Scolii Altfel.”
Toate sesiunile educationale au atins si subiectul Hartareciclarii.ro,a fost prezentata pe scurt utilitatea platformei si cum o pot utiliza elevii si parintii lor.
Am putut monitoriza cantitatile colectate de 9 scoli din Bucuresti,unde am tinut sesiuni edu.in perioada spt.-dec2019.Au strans in total aproape 2tone de hartie,doze aluminiu,plastic.
Campaniile de comunicare online&offline au dus la o creste a constientizarii publicului, care s-a tradus si in numarul de utilizatori unici(persoane interesate de reciclare si campaniile educationale)ai platformei in 2019: 130.000unici. Dintre acestia, 298 dintre utilizatori au contribuit activ cu informatii despre punctele de colectare separate, ei au adaugat 800 de puncte de colectare.
Platforma dezvoltata in acest proiect(info.educationale si punctele de colectare selectiva),isi vor produce efectele si in viitor, platforma nu s-a inchis la finalul anului 2019, ci continua sa contribui la constientizarea celor interesati de reducerea impactului negative asupra mediului.


| Bugetul
    449065

| Parteneri
    Coca Cola HBC Romania, Programul NoPlanetB de sustinere cu fonduri UE, Ministerul Mediului, Ecoteca si UrbanWins

| Website proiect
    www.hartareciclarii.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes