close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Centrul Comunitar Generatii



| Organizator:
    Fundatia Regală Margareta a Romaniei
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Ca urmare a saraciei, situatie in care se afla multe familii din sectorul 6 (familii monoparentale, victime ale violentei in familie, copii in plasament familial), fenomenul de abandon scolar in randul copiilor si tinerilor este des intalnit. Copiii lasati singuri, nesupravegheati se confrunta cu un risc crescut de delincventa juvenila, absenteism sau abandon scolar. Unii dintre ei dezvolta comportamente antisociale, sunt timizi si sensibili, altii opun rezistenta oricui vrea sa-i ajute, sau manifesta agresivitate, nervozitate accentuata, au probleme de integrare sau devin depresivi. Si numarul persoanelor varstnice singure este ridicat. Centrul asigura asistenta sociala si sprijin educational copiilor si tinerilor ce provin din familii nevoiase, intr-o maniera practica, inovativa, eficienta, bazandu-se pe solidaritatea intergenerationala

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este prevenirea abandonului scolar prin servicii educationale si de asistenta sociala pentru copiii din medii defavorizate, cu implicarea voluntarilor varstnici.
Obiective:
1.Integrarea socio-educationala a 59 de copii proveniti din familii sarace.
2.Stimularea solidaritatii si a interactiunii intre generatii prin 11 activitati intergenerationale.
3.Incurajarea imbatranirii active a 40 de vastnici (65-87 de ani).


Centrul Comunitar Generatii Centrul Comunitar Generatii Centrul Comunitar Generatii

| Aria geografica
    Bucuresti, Sector 6

| Rezumat
    Centrul Comunitar Generatii se adreseze intr-o maniera holistica, intergeneratională, problemelor care apar in randul copiilor din familii sarace (familii monoparentale, victime ale violentei in familie, copii in plasament familial, familii cu membri toxico-dependenti sau lipsiti de libertate etc). Proiectul se adreseaza si varstnicilor pensionati si singuri. Ne indreptam catre copii pentru a-i ajuta sa nu perpetueze cercul vicios "saracie-lacune scolare-comportamente antisociale" si catre varstnicii singuri si izolati pentru a-i ajuta sa isi regaseasca un scop in viata.Ca urmare a saraciei, situatie in care se afla multe familii din sectorul 6 al capitalei, fenomenul de abandon scolar in randul copiilor si tinerilor este des intalnit. Copiii lasati singuri, nesupravegheati se confrunta cu un risc crescut de delincventa juvenila, absenteism sau abandon scolar. Unii dintre ei dezvolta comportamente antisociale, sunt timizi si sensibili altii opun rezistenta oricui vrea sa-i ajute sau manifesta agresivitate, nervozitate accentuata, au probleme de integrare sau devin depresivi. De asemenea, numarul persoanelor varstnice singure este ridicat. Centrul asigura asistenta sociala si sprijin educational copiilor si tinerilor ce provin din familii in situatii de risc, intr-o maniera practica, inovativa, eficienta, bazandu-se pe solidaritatea intergenerationala.O echipa formata dintr-un coordonator, un psiholog, un asistent social si 82 de voluntari asigura: suport educational (meditatii,sprijin in efectuarea temelor scolare,cursuri de limbi straine); servicii de socializare, recreative si de petrecere a timpului liber; consiliere individuala si de grup; consiliere vocationala; indrumare parentala;sprijin alimentar prin servirea unei mese calde pe zi;imbracaminte si incaltaminte.

| Date beneficiari
    Beneficiari directi: - 59 de copii proveniti din familii defavorizate; - 40 de persoane varstnice ce se confrunta cu singuratatea si/sau abandonul familiei.

| Date beneficiari
    -2500 de membri ai comunitatii (parinti, pensionari, parteneri sociali, profesori etc.) participanti la activitatile centrului.

| Activitati
    1.Identificarea si selectionarea copiilor, evaluarea potentialului educational. Rezultatul urmarit la finalul perioadei in care un beneficiar a primit acest serviciu este iesirea din criza si dezvoltare personala.2.Sprijin educational -meditatii si sprijin in efectuarea temelor scolare, cursuri de limbi straine.Rezultatul urmarit la finalul perioadei in care un beneficiar a primit acest serviciu este cresterea performantelor scolare, dezvoltarea unor deprinderi pentru o viata sanatoasa, principalul efect vizat fiind acela al prevenirii oricaror situatii de excluziune sociala. 3.Activitati vocationale, de socializare, recreative si petrecere a timpului liber: Participantii (copii si varstnici) au posibilitatea sa opteze in functie de preferinte pentru activitati precum: club de lectura, clubul de fabule, clubul de bune maniere, clubul de comunicare, clubul de educatie fizica si sport, clubul de engleza, confectionare de obiecte decorative, pictura, teatru, dans, activitati de socializare (sah, scrabble, rummy, monopoly).4.Consiliere psihologica individuala si de grup: se adreseaza atat copiilor, persoanelor varstnice cat si familiilor acestora. Scopul acestui demers este acela de a oferi beneficiarilor sprijin in luarea unor decizii importante, in gasirea unor solutii alternative in situatii dificile si de a rezolva o situatie de criza. 5.Suport alimentar consta in asigurarea unei mese calde. Activitatile se desfasoara zilnic de luni pana vineri intre orele 9:00-17:00

| Rezultatele proiectului
    Desfasurarea proiectului a condus spre urmatoarele rezultate:
- Diminuarea riscului de abandon/esec scolar pentru 59 de copiii ce provin din medii defavorizate;
- Formarea de abilitati de invatare si recuperare a lacunelor scolare in randula 59 de copiilor ce provin din medii defavorizate;
- Cresterea capacitatii de adaptare si integrare socio-scolara pentru 59 de copiii ce provin din medii defavorizate;
- Reducerea comportamentelor si atitudinilor negative in randul a 59 de copii si formarea unor comportamente normale;
- Diminuarea sentimentul marginalizarii si excluderii pentru 50 de copii care provin din familii defavorizate;
- Recuperarea carentelor alimentare si remedierea problemelor de sanatate in randul a 59 de copii care primesc o masa calda zilnic.
- Cresterea nivelului de scolarizare si imbunatatirea abilitatilor de relationare pentru 59 de copii si 40 de varstnici.

De asemenea, rezultatele deosebite pe care Centrul Generatii le-a obtinut in cei 12 ani au avut un impact foarte mare asupra Fundatiei si a contribuit in special in:
• crearea unui plus de imagine Fundatiei
• consolidarea increderii acordate Fundatiei ca un catalizator de schimbare a mentalitatii si abordarii in organizatiile neguvernamentale
• consolidarea increderii acordate Fundatiei de catre sponsori, parteneri, donatori individuali, institutii de stat si organizatii neguvernamentale
• mentinerea unei bune reputatii in randul ONG-urilor.


| Bugetul
    668745

| Parteneri
    1. Colegiul UCECOM “Spiru Haret”; 2. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, sector 6 Bucuresti; 3. Politia Sectorului 6- Sectia 20, Bucuresti; 4. Scoala Nr. 168 Bucuresti; 5. Asociatia MiniArtShow by Ioana Ginghina.

| Website proiect
    https://centrulgeneratii.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes