close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Hai la Rudăria!



| Organizator:
    Asociatia Acasa in Banat
| Categorie:
    Artă și cultură
| Problema de fond
    Rudăria este o adevărată bijuterie a arhitecturii populare țărănești, însă nu era pusă în valoare așa cum trebuie. Turiștii vizitau doar 6-7 dintre cele 22 mori pentru că nu știau cum să ajungă la celelalte. Ei rămâneau o oră în zonă, apoi plecau spre alte obiective, iar acest tip de turism nu este nici ecologic, nici sustenabil pentru mediu și comunitate. Mai mult, morile amplasate in sat, păstrează autenticitatea construcțiilor și farmecul peisajului tipic pentru zona Almăjului.

| Scopul proiectului
    Protejăm cele 22 mori de apă din Rudăria (Eftimie Murgu, Caraș Severin) și reparăm câteva mori degradate
Îmbunătățim și amenajăm infrastructura turistică din jurul ansamblului de mori
Susținem comunitatea rurală pentru a se adapta unei economii bazate pe turism
Promovăm dezvoltarea economică sustenabilă a comunităților bazată pe valorificarea patrimoniului, orientată pe turism, gastronomie, tradiții și meșteșuguri;
Promovăm gastronomia sustenabilă, susținând producătorii de făină de grâu și de porumb;
Promovăm instalațiile ecologice;
Promovăm turistic morile de apă, Rudăria și produsele sale.


Hai la Rudăria! Hai la Rudăria! Hai la Rudăria!

| Aria geografica
    Caraș Severin

| Rezumat
    Cu cele 22 mori de apă, Rudăria (Eftimie Murgu) este o adevărată comoară a arhitecturii populare românești, un veritabil muzeu în aer liber, cu un potențial turistic extraordinar. Însă patrimoniul existent este slab valorificat și produce puțină valoare pentru comunitatea locală. Abordarea noastră este una integrată, începând de la repararea unor mori neglijate, continuând cu amenajarea traseului turistic de vizitare a morilor foarte puțin necunoscute din sat și terminând cu măcinarea făinii și punerea ei în valoare sub un brand propriu „produs la Rudăria”.

| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari direcți – sunt „rândașii”, oamenii care au „rând” la moară moștenit și care vor putea continua să folosească moara drept mijloc ecologic și ieftin de a măcina o făină de bună calitate, ce stă la baza economiei gospodărești. Fiecare moară are între 5-20 de rândași (familii), așadar estimăm că vor beneficia aproximativ 200 de familii.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecți – comunitatea locală, locuitorii din apropierea morilor de apă, micii producătorii din localitate, prin efectele pozitive create de morile de apă funcționale. Indirect vor beneficia cei 1600 de locuitori ai satului. Totodată, vor beneficia turiștii care vizitează Rudăria și care - estimat se ridică în momentul de față la circa 10.000 de persoane/an (dar numărul este în creștere).

| Activitati
    Proiectul a avut 3 etape în care a mobilizat voluntari punctual, timp de 2 zile de fiecare dată pentru amenajarea traseelor, reparații la morile de apă și amplasarea indicatoarelor turistice.
Ca și activități, prima etapă a fost cea de ecologizare a întregii zone (4 km, pe malul apei). La renovarea morilor de apă am făcut mici reparații, am schimbat inclusiv un învelitoarea unui acoperiș cu șindrilă, piesele din lemn din mori au fost tratate. Pentru a asigura debitului de apă potrivit, am făcut și curățarea canelolor de aducțiune a apei și am repornit apa pe un canal pentru a repune în funcțiune una dintre mori.
Am creat și am amenajat un traseu turistic de 6km, în sat. Am realizat un plan de traseu cu punctele cheie de informații, am identificat punctele nevralgice și construim trepte, alei, punți sau balustrade, băncuțe. Am conceput și confecționat indicatoarele și le-am amplasat de-a lungul traseului stabilit și am marcat traseul cu un simbol de roată de moară
Inaugurarea traseului, chiar la final, a avut tur ghidat la morile de apă, o demonstrație de măcinat, finalizat cu o degustare de produse locale.


| Rezultatele proiectului
    Activități și rezultate pe obiectiv:

Obiectivul 1: Repararea și protejarea celor 22 de mori de apă din Rudaria
Rezultate: Am reușit să facem lucrări de întreținere la toate cele 22 de mori de apă, am făcut lucrări de curățenie în jurul morilor, am restaurat un acoperiș prin metode tradiționale, am săpat un canal și am reparat un baraj, repornind astfel o moară abandonată.
Obiectivul 2: Îmbunătățirea infrastructurii turistice pentru cele 22 de mori de apă
Rezultate: Am lucrat la 6 km de traseu, am curățat vegetația acolo unde a fost nevoie, am colectat cantități uriașe de gunoi de plastic, am construit un pod mic de lemn și lucrări de întreținere pe podurile existente. Am instalat, de asemenea, stâlpi și indicatoare turistice. Poteca turistică a fost marcată cu un simbol unic al morii de apă, pictat la fiecare 40-50 m.
Obiectivul 3: Promovarea turismului și o dezvoltare mai durabilă a zonei
Rezultate: Am susținut protecția morilor de apă, sprijinirea comunității locale din Eftimie Murgu și dezvoltarea durabilă a zonei, bazată pe agricultură și turism ecologic. Am făcut o lansare oficială a traseului morii de apă din Rudaria.
Ca și efect, în 2021, Școala din Bozovici a scris și câștigat un proiect de realizare a unui treaseu turistic pentru biciclete, Hai la Rudăria pe bițiglă - pentru promovarea mersului pe bicicletă în zonă. De asemenea, în 2022, Primăria a decis pentru prima dată închiderea circulației auto pentru o zi, în zona morilor de apă din zona de sud a localității.


| Bugetul
    35000

| Parteneri
    Asociația Acasă în Banat, Fundația Orange, Primăria Eftimie Murgu

| Website proiect
    www.taramorilordeapa.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes