close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Proiect de voluntariat: PoveȘtiri de Cartier



| Organizator:
    
| Categorie:
    Proiecte și campanii de Voluntariat
| Problema de fond
    Proiectul a fost inițiat atât din dorința de a promova o mai mare implicare a persoanelor în comunitățile și grupurile din care fac parte, cât și din ideea de a descoperi povești de locuri, clădiri și oameni pe care alte contexte s-ar putea să nu le scoată în evidență deloc, dar care merită să fie cunoscute. Printre primii pași a fost mobilizarea tinerilor jurnaliști voluntari care făceau deja parte din diverse departamente în cadrul AIVImedia.hub, dar mai ales din redacția bucureșteană. Mai apoi, acești adolescenți au început să colaboreze pentru texte de promovare și de recrutare, pentru filmulețe interactive și pentru strategii de punere în aplicare a proiectului propriu-zis, toate astea fiind supervizate de doi coordonatori cu experiență în domeniu.


| Scopul proiectului
    - de a crește nivelul de implicare la nivel de comunitate locală;
- de a promova afaceri/inițiative/locuri care nu se bucură de o mare vizibilitate;
- de a schimba percepția publică potrivit căreia cartierele vizate nu ar fi decât „dormitoare” pentru studenți și angajați;
- de a cultiva un spirit de inițiativă la persoanele implicate;
- de a-i învăța pe tineri diverse modalități de documentare jurnalistică, conferindu-le experiență în domeniu.


Proiect de voluntariat: PoveȘtiri de Cartier Proiect de voluntariat: PoveȘtiri de Cartier Proiect de voluntariat: PoveȘtiri de Cartier

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    În februarie 2021, zece jurnaliști voluntari din București, din cartierele Berceni, Drumul Taberei și Militari au pornit într-o aventură documentară. Aceștia au dorit să scoată la iveală #PoveȘtiriDeCartier, cum am numit proiectul nostru editorial, să cunoască și să ducă mai departe fețe noi (sau vechi, cu o nouă poleială) din cartierele vizate. Ideea era de a-i îndemna și pe locuitorii din aceste cartiere să scrie la redacție și să-și spună poveștirile sub formă de interviuri/portrete care mai apoi au fost publicate într-un număr de revistă. Acestea variau de la afaceri de cartier, cafenele cu personalitate, teatre sau cinematografice istorice la persoane cunoscute, serii de graffitti sau parcuri bucureștene. Prin intermediul acestui demers, tinerii implicați nu doar că au ajuns să-și cunoască mai bine comunitățile și să documenteze inițiative de care poate nu auziseră până atunci, dar au câștigat multă experiență jurnalistică și au putut contribui la formarea primului număr al revistei PoveȘtiri de Cartier. De asemenea, au implicat activ alți oameni din comunitate, care au venit cu propriile materiale și idei.

| Date beneficiari direcţi
    Primii beneficiari direcți au fost chiar voluntarii noștri care, chiar dacă erau de origine din București sau locuiau de ceva vreme acolo, nu știau de existența unor afaceri locale ieșite din tipare. Totodată, patronii afacerilor au beneficiat de clienți noi atât prin cunoașterea voluntarilor, cât și prin publicitatea pe care au obținut-o prin prisma materialelor realizate ulterior. Alți beneficiari direcți ai proiectului au fost cititorii media.hub, datorită materialelor ce au fost postate atât în printul fizic, cât și pe platforma proiectului.

| Date beneficiari
    Toți cititorii platformei noastre și canalelor noastre de social media, toți cei care au ascultat sau citit despre acest proiect în presă, dar și cei și cele la care au ajuns ziarele tipărite. Estimăm numărul la în jur de 2-3000.

| Activitati
    După finalizarea campaniei de recrutare voluntari, am avut un număr de ședințe online pentru a stabili rolul fiecăruia și pentru a forma echipele de redactori/editori/ilustratori. Am identificat persoana responsabilă pentru social media, pe cea care putea să ajute cu fotografii pe teren și designerul care avea cunoștințe de InDesign pentru a putea pagina proiectele destinate printului.
Fiecare material a fost documentat pe teren. De exemplu, pentru Valea Cascadelor am ajuns la târg în format de 5, 2 redactori, 2 coordonatori și 1 fotograf. Pentru cafeneaua Pardon, a lucrat o redactoră cu o coordonatoare și un fotograf. Pentru Parcul Drumul Taberei s-a făcut inclusiv o anchetă printre rezidenții cartierului.
Fiecare material a fost editat în format draft de minim un coordonator, ulterior corectat și publicat online. Materialele în format adaptat pentru print au fost paginate și ilustrate, apoi printate în câte 50 de exemplare/cartier.


| Rezultatele proiectului
    Cunoașterea de inițiative noi
Înțelegerea mecanismului de funcționare din spatele acestora și modul în care acestea funcționează
Dezvoltarea adolescenților din comunitate prin scrisul/ilustrarea constantă de materiale
Dezvoltarea câmpului de oportunități recreative pentru tineri și familii
Demontarea a diferite mituri/stigme asupra anumitor cartiere
12 materiale publicate online, pe platforma media.hub https://mhub.aiviong.ro
3 ziare publicate în tiraj de câte 50 de exemplare și răspândite atât în cartierele vizate de proiect, cât și în anturajul voluntarilor


| Bugetul
    5000

| Parteneri
    Funky Citizens

| Website proiect
    https://mhub.aiviong.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2025
Site dezvoltat de Netvibes

-->