close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Minute de zbor pentru ore de viata



| Organizator:
    
| Categorie:
    Sănătate
| Problema de fond
    Cand pandemia a blocat la sol toate zborurile de linie in martie 2020, prima realitate care ne-a lovit a fost: copiii cu afectiuni grave pe care i-am trimis noi la operatii in strainatate, nu se mai pot intoarce in tara. Si am realizat pe 27 martie primul zbor medical pe ruta Milano – Bucuresti, cu o ambulanta aeriana inchiriata din Germania pentru a aduce acasa un baietel de 7 luni, operat pe cord, intubat si ventilat mecanic.
De abia dupa urmatoarele zboruri am realizat ca lucrurile sunt mult mai grave de atat si ca ridicarea restrictiilor si redeschiderea zborurilor de linie nu au rezolvat o lipsa acuta din lantul salvarii de vieti: pacientii cu afeciuni grave care sunt obligati sa plece din tara pentru ca boala de care sufera nu poate fi tratata in Romania au nevoie de transport medical aerian de urgenta


| Scopul proiectului
    Principalul obiectiv a fost cresterea, in 20 de luni a sanselor la viata pentru cel putin 200 de pacienti care necesitau transport medical de urgenta in afara tarii pentru ca afectiunea de care sufereau nu putea fi tratata in Romania.
Obiective specifice:
1. Crearea de parteneriate spitale de specialitate din tara si strainatate pentru identificarea pacientilor cu afectiuni grave
2. Realizarea transportului aerian catre destinatii din Europa pentru toti pacientii cu recomandare de zbor medical
3. Identificarea de bune practici si comunicarea rezultatelor



Minute de zbor pentru ore de viata Minute de zbor pentru ore de viata Minute de zbor pentru ore de viata

| Aria geografica
    Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi, Cluj, Targu Mures, Timisoara

| Rezumat
    Un raport al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pe anul 2020 arata ca, in fiecare zi, 2 romani afla ca boala de care sufera nu poate fi tratata in tara, si ca, pentru a-si salva viata trebuie sa gaseasca o clinica din Europa, pregatita sa ii trateze. In cazul in care clinica spune da, toate costurile pentru interventiile efectuate aici pot fi decontate integral de statul roman, prin formularul E112. Dar decontarea nu include si costul transportului. Pentru majoritatea pacientilor ca ei, transportul inseamna – terapie intensiva montata in avion. Si costul este pe masura – 25 -30.000 euro sau chiar mai mult.
De aceea, in mare, pentru familiile celor care lupta pentru viata lucrurile se traduc asa: nu poti fi tratat in tara, dar poti fi tratat in afara, chiar fara sa platesti. Dar nu ai cu ce sa ajungi!
De aceea, Minute de zbor pentru ore de viata a insemnat – sa ai cu ce sa ajungi!
Si am organizat 82 de zboruri medicale – incepand cu primele zile de pandemie si pana in decembrie anul trecut (continuam, am ajuns la 120, dar vorbim la anu’). Am ridicat avionul pentru 215 copii (cel mai mic avea 3 zile) si 10 adulti si am zburat in 9 tari. Am incheiat parteneriate cu spitale de copii din tara si din Europa si am gandit si implementat proceduri comune. Am transportat pe tot cei care ne-au solicitat ajutorul in ciudat eforturilor financiare uriase si a tuturor obstacolelor cu care a venit acest proiect. Nu stim niciodata cat timp avem pana la urmatoarea interventie, nu stim cat timp avem sa fim pregatiti si sa putem acgita de fiecare data sume care ajung chiar la peste 100.000 euro pe saptamana. De aceea, am comunicat continuu si am creat o comunitate care ne sustine.
Si intr-o zi vom spune si – am luat un avion.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii directi ai proiectului sunt toti pacientii cu afectiuni medicale grave care necesita transport medical de urgenta in afara tarii pentru ca boala de care sufera nu poate fi tratata in Romania. Cei mai vulnerabili, in acest sens, sunt copiii nou nascuti cu malformatii congenitale grave pentru care interventiile medicale trebuie sa se faca maxim in primele doua saptamani de viata. In perioada mentionata am transportat 215 copii (peste 80% nou nascuti) si 10 adulti.

| Date beneficiari
    - 215 familii ale copiilor transportati - 13 spitale de copii din tara - 45 de medici si rezidenti care au insotit zborurile

| Activitati
    Primele zboruri efectuate in 2020 au avut loc in perioada in care zborurile de linie erau inca supuse restrictiilor si fiecare actiune era limitata si conditionata de noi reguli. Dupa doua zboruri in care am adus acasa 3 copii si familiile lor, ramasi in Italia, zborul al treilea a fost o premiera, fiind primul zbor medical realizat in stare de urgenta catre un spital din afara tarii (Palermo) pentru un copil in varsta de 1 an care suferise deja un transplant de ficat. Zborurile 5 si 6 au fost, insa, mai speciale pentru ca a trebuit sa aducem de la Roma pe Ionut si Paul pentru a muri acasa. Pentru Ionut, care era in stare critica, aterizarea la Cluj a avut loc in mai putin de 24 de ore de la momentul la care mama ne-a facut facut solicitarea. Ionut a murit la cateva ore, dupa a ajuns in tara.
Pe parcursul perioadei mentionate am efectuat 82 de zboruri medicale pentru 215 copii (peste 80%, nou nascuti) si 10 adulti. Dupa lunile in care restrictiile de zbor s-au ridicat am inteles ca trebuie sa fim si mai aproape de pacienti. Am realizat parteneriate cu cele mai importante spitale de copii din tara – Blondie e aici – pentru a fi siguri ca identificam toti pacientii care au nevoie sa fie transportati. Am creat proceduri comune pentru toate centrele medicale tinand cont de specificul cazurilor. Am creat parteneriate cu centre medicale din afara tarii pentru a inlesni acceptarea cazurilor in clinica. Si credem, ca am pus pe agenda tarii necesitatea transportului medical aerian.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a reprezentat singura optiune la viata pentru peste 200 de copii si adulti cu afectiuni grave care, in lipsa acesteia, ar fi murit. Avand deja certitudinea ca tratamentul, interventia chirurgicala sau transplantul nu pot fi efectuate in tara, transportul medical a facut diferenta.
Rezultate cantitative:
- 82 de zboruri medicale organizate in 21 luni (aproximativ 1/saptamana)
- 215 copii transportati (din care peste 80% nou nascuti)
- 10 adulti transportati
- 25 de destinatii medicale din 9 tari
- 13 parteneriate cu spitale de copii din tara
- 45 de medici si rezidenti instruiti in cadrul zborurilor
Rezultate calitative:
crearea unui program coerent de transport medical aerian pentru copiii si adultii cu afectiuni grave


| Bugetul
    9430000

| Parteneri
    Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Marie Curie”, TAROM

| Website proiect
    www.asociatia-blondie.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes