close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Cimitirul Bellu - Muzeu în aer liber



| Organizator:
    Asociația ,,Călător prin România''
| Categorie:
    Artă și cultură
| Problema de fond
    Am avut ca exemple multe cimitire din strainatate, transformate de autoritati in muzee. De asemenea, am avut si nemultumirea turistilor/vizitatorilor care, petrecand ore bune pentru a gasi un anumit mormant, plecau cu un gust amar si cu durere de picioare la final, dar fara sa gaseasca ce cautau.

De asemenea, exista o ,,sete'' de cunoastere a romanilor si strainilor fata de cultura romaneasca, dar si un interes scazut cand vine vorba de a cauta efectiv informatii. Practic, oamenii au nevoie sa li se ofere mult mai eficient informatia si rapid. Ba mai mult, tanara generatie nu cunoaste foarte multe personalitati din trecut, care au modelat Romania si au avut un aport substantial in toate domeniile de azi. La polul opus sunt, din pacate, generatiile adulte, care incep sa le uite si pe putinele personalitati pe care le mai stiu.


| Scopul proiectului
    Scopul a fost acela de a transforma Cimitirul Bellu intr-un muzeu in aer liber, unde vizitatorii sa cunoasca istoria personalitatilor si povestile din spatele crucilor. De asemenea, am dorit ca toate sculpturile (opere de arta) sa poata fi mult mai bine prezentate publicului larg.

Obiective:
1. Documentarea unui numar de 1500 personalitati (et. 1) si a altor 2000 (et. 2)
2. Realizarea hartii digitale si semnalizarea pe harta a locurilor de veci importante
3. Schimbarea hartilor sterse de soare si ineficiente
4. Cunoasterea de catre turisti a unui numar cat mai mare de personalitati romanesti


Cimitirul Bellu - Muzeu în aer liber Cimitirul Bellu - Muzeu în aer liber Cimitirul Bellu - Muzeu în aer liber

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    După vizitarea unor cimitire din strainatate, am observat interesul oamenilor pentru vizitarea locurilor de veci ale unor personalitati si modul in care administratiile acelor orase au transformat banalele cimitire, in adevarate muzee in aer liber. In Romania, ne-am gandit ca putem face din Bellu un muzeu in aer liber astfel incat, toti vizitatorii sa cunoasca personalitatile noastre, care au modelat lumea de ieri si au transformat-o in cea de azi.

Cei care veneau in Cimitirului Bellu, petreceau multe ore cautand istoria unor personalitati. Nu de putine ori, acestia au plecat dezamagiti din cauza lipsei informatiilor, a greutății cu care au găsit un anumit loc de veci si, de cele mai multe ori, nu s-au mai intors si nici nu au recomandat experienta nimanui. Ca ei sunt foarte multi oameni ,,insetati’’ de cunoasterea istoriei Romaniei, de arhitectura funerara unicat de aici (opere semnate K. Storck, unice in lume) si de povestile nestiute ale unor oameni.

Am documentat ~ 1510 morminte (fotografiere, documentare, marcare pe harta digitala). Harta poate fi accesata prin scanarea unui cod Q.R., pe o placuta montata la fiecare intrare. Harta cuprinde localizarea, povestea persoanei, fotografii si, daca exista, o inregistrare cu vocea. De asemenea, istoria oamenilor a fost incapsulata in coduri Q.R., care au fost montate langa mormant. Mai mult, am montat un reading spot in zona scriitorilor, unde vizitatorii pot citi o carte a respectivei personalitati. Suplimentar, schimbam si panourile cu harti arse de soare, cu unele prietenoase cu vizitatorii.

Pana acum, 10.023 persoane au scanat harta, 23.042 au scanat placutele, dintre care 221 vizitatori straini. Din punct de vedere al personalitatilor, au fost documentate 1510 pers., iar alte 1600 urmeaza.


| Date beneficiari direcţi
    Directi: Toate persoanele interesate de istoria personalitatilor sau pur si simplu curioase, cu acces la internet si nu numai, cu varste cuprinse intre 12 si 60 de ani, romani sau straini (conform datelor noastre 80.000 vizitatori fizici anual, cu posibilitatea sa creasca la 110.000 si peste 1 milion vizitatori digitali)

| Date beneficiari
    Indirecti: Administratia Cimitirului care, prin proiectul acesta, creste gradul de constientizare asupra patrimoniului cultural din interior, asupra operelor de arta si asupra personalitatilor care au schimbat Romania si care isi au locul de veci aici.

| Activitati
    Am impartit 28 hectare cu locuri de veci in 4 regiuni: est, centru, vest, militar. Fiecare regiune a fost luata bucata cu bucata (mormant cu mormant), fotografiata si notata in functie de pozitia pe harta. Asta s-a intamplat pentru 1500 personalitati. Apoi a urmat documentarea lor, din diverse surse (Arhivele Nationale etc).

Am realizat harta digitala, prietenoasa cu utilizatorul, unde acesta din urma poate intra si poate apasa pe o anumita figura pentru a vedea ce personalitati sunt inmormantate acolo. Apoi, in momentul in care gaseste o anumita personalitate, o selecteaza si este redirectionat intr-un loc unde vede poza persoanei, a locului de veci si poate sa citeasca despre istoria ei. Daca exista inregistrari, ii poate auzi si vocea.

Toate informatiile despre o anumita personalitate au fost incapsulate in coduri Q.R., montate pe placute mici care, la randul lor, au fost montate in proximitatea mormantului. Astfel, turistul scaneaza codul si citeste despre personalitate direct pe telefon, in orice limba ii este mai usor.

Pentru zona in care sunt ingropati scriitorii (Eminescu etc.) a fost montata o casuta cu carti, de unde vizitatorul poate lua o carte pentru a citi operele acelor personalitati. Aceste locuri au fost numite de catre noi reading spots.


| Rezultatele proiectului
    Rezultate:
1. Am reusit sa scoatem la lumina ~ 1500 personalitati care au modelat Romania, multe dintre ele uitate si de generatiile in varsta.
2. Am reusit sa marcam aceste personalitati pe harta digitala si am reusit sa facem pozitiile mormintelor cunoscute.
3. Am reusit sa prezentam mult mai usor vizitatorilor istoria personalitatilor si povestile acestora.
4. Am reusit, in mai putin de un an de la lansarea proiectului, sa avem 10.023 persoane care au scanat harta de la intrare si peste 23.042 persoane care au scanat placutele de prin cimitir pentru a afla povestea personalitatilor. Cel mai important, cei care au scanat sunt, marea majoritate, in intervalul 14-35 ani, lucru fabulos.
5. Crescand gradul de awareness asupra locurilor de veci, impiedicam furturile din incinta cimitirului, a sculpturilor (Adevarate opere de arta).
6. Nu de putine ori, proiectul a reprezentat si baza de cercetare pentru o carte si alte studii - Povesti din Bellu (Cristiana Trica).

Nu au existat, pana in acest moment, rezultate / efecte neintentionate.


| Bugetul
    11000,00

| Parteneri
    Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane (București), Muzeul Național de Istorie al României, Țara cu Balauri.

| Website proiect
    https://www.travellerinromania.com/cimitirul-bellu/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes