close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Pădurea Comunitară Cama



| Organizator:
    Asociația MaiMultVerde
| Categorie:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Viziunea inițială pornește acest proiect în direcția reconectării giurgiuvenilor la beneficiile până acum inaccesibile ale patrimoniului natural existent, oferit de poziția geografică a orașului Giurgiu și de proximitatea Dunării și a zonelor naturale protejate.Alături de peisagistul Alexandru Gheorghe (Poteca Studio), ne-am dorit să plantăm o pădure a biodiversității, gândită să aducă beneficii comunității giurgiuvene, în scop economic, ecologic, recreațional, educațional și cultural. Am ales locul (canalul istoric Cama, care leagă orașul Giurgiu de Dunăre) pentru că aparține unui peisaj cheie în ecologia și biodiversitatea Culoarului verde al Dunării. Terenul împădurit are potențialul de a crește valoarea patrimoniului natural al orașului Giurgiu, de el beneficiind direct locuitorii orașului.

| Scopul proiectului
    Rolul pădurilor urbane este acela de a stoca emisiile de carbon, de a îmbunătăți calitatea aerului, de a reduce zgomotul, de a crește biodiversitatea și de a preveni efectul de seră. Scopul proiectului a fost crearea unui pol de educație și legătură a comunității Giurgiuvene cu natura. Pădurea Comunitară Cama este prima școală de științele naturii din Giurgiu, o școală informală pentru toate vârstele. Locuitorii din Giurgiu sunt invitați să se implice în dezvoltarea, întreținerea și gestiunea pădurii (udarea puieților în perioade de secetă, tăiatul plantelor spontane etc.)

Pădurea Comunitară Cama Pădurea Comunitară Cama Pădurea Comunitară Cama

| Aria geografica
    Giurgiu

| Rezumat
    Pădurea Comunitară Cama este un concept unic în țară, care ne va oferi spațiul ideal în care să învățăm împreună despre natură, despre arbori, plante în general, păsări, pești, insecte si despre cum, de fapt, toate împreună ne ajută direct să avem o viață mai bună. Elevii școlilor și liceelor din Giurgiu și București vor putea lua parte, începând din primăvara anului 2022, la ore de educație ecologică în aer liber și tururi ghidate.
Pădurea Comunitară Cama reprezintă un efort comun și un model de bune practici de parteneriat public (Primăria Giurgiu, ENEL, ANIF, Poliția Locală, serviciul local de salubritate etc.) și privat (24 de companii care au oferit sponsorizări).
Copacii donați anul acesta prin programul „Fă cadou un copac” au fost plantați de o parte și de alta a canalului Cama, în prima pădure comunitară din România. Locul are un potențial imens de a crește valoarea patrimoniului natural al orașului Giurgiu și de a deveni un pol de educație și legătură a comunității.


| Date beneficiari direcţi
    Elevi și profesori (200, beneficiari direcți)

| Date beneficiari
    Localnici (50.000, beneficiari direcți)

| Activitati
    Unicitatea acestui proiect vine și din abordarea structurii vegetale a pădurii, pornind de la faptul că am gândit în termeni naturaliști întreaga amenajare peisageră, cu scopul de a deveni o pădure sustenabilă dedicată diversității biologice. Proiectul pădurii este menit să pună accentul pe procesul de devenire iar beneficiile sunt generate în timp exact de acest proces dinamic de dezvoltare a plantelor, a microhabitatelor ce împreună vor fi casă pentru faună, avifaună și floră naturală.
Pădurea a fost constituită pe baza metodei “Miyawaki” de aforestare. Construcția pădurii are în centrul său dinamica competiției dintre plante, obținută prin densitate mare la plantare și diversitate crescută de specii, fapt ce generează un ritm de creștere intens. Această abordare va determina plantația tânără să își găsească echilibrul natural, așa cum se întâmplă firesc în natură, dar într-un timp puțin mai scurt.

Este un proiect de peisagistică cu viziune naturalistă ce vine cu o selecție inițială de 55 de specii de arbori și arbuști care, împreună, vor forma Pădurea Comunitară Cama. Speciile au fost selectate pe criterii ce țin în primul rând de potențialul ecologic al zonei dar și de potențialul peisager al arborilor și arbuștilor.
Principalele activități au constat în selecția speciilor, achiziționarea puieților, pregătirea terenului pentru împădurire, plantarea propriu-zisă.


| Rezultatele proiectului
    85.000 de puieți din 55 de specii au fost plantați în interiorul Pădurii Comunitare Cama, cu ajutorul voluntarilor Mai Mult Verde și al localnicilor. Prin programul nostru „Fă cadou un copac”, am contribuit la conservarea pădurilor și, de asemenea, ne aliniem obiectivului 11 ONU: Orașe și comunități sustenabile – pădurea va crește calitatea aerului din Giurgiu și, de asemenea, va deveni un spațiu al biodiversității unde elevii din oraș vor putea lua lecții despre natură în aer liber (ținta 4,7: Educație pentru dezvoltare durabilă și cetățenie globală).
În viitor, dezvoltarea, întreținerea și gestiunea pădurii va depinde direct de comunitatea giurgiuveană - chit că vorbim de udarea puieților în perioade de secetă, tăiatul plantelor spontane ce concurează la nivel de nutrienți și apă cu buna dezvoltare a rădăcinilor puieților, definirea unor poteci de explorare a biodiversității, protecția cuiburilor păsărilor sălbatice, samdp.
Pădurea Cama este mult mai mult decât o amenajare de peisaj dedicată biodiversității, mai mult decât o pădure, pentru că este cu adevărat dedicată comunității giurgiuvene.


| Bugetul
    850000

| Parteneri
    Asociația Mai Mult Verde, Primăria Giurgiu, Poteca Studio, 24 companii donatoare

| Website proiect
    https://maimultverde.ro/padure-comunitara-giurgiu/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes