close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Eu și copilul meu. Viață sănătoasă pentru copiii cu autism



| Organizator:
    Asociatia Autism Voice
| Categorie:
    Sănătate
| Problema de fond
    România nu are un sistem de suport implementat la nivel național pentru a-i recupera pe cei afectați neuro-psihic. 1 din 54 copii suferă de autism și estimăm că există peste 40.000 de copii afectați la nivel urban, dar nu știm care este realitatea. La nivel de servicii dedicate de recuperare, familiile cu copii afectați primesc ajutor de la puținele ONG-uri cu specialiști acreditați în terapii în comparație cu câte nevoie este, iar costurile necesare chiar și pentru o evaluare complexă sunt greu de acoperit pentru aproape 30% din familiile din țară. Efectele COVID-19 în România au avut un impact imens negativ asupra copiilor cu nevoi speciale. Proiectul a pornit de la nevoile identificate direct în beneficiarii noștri și de la studiile socio-umane care au apărut în spațiul public la adresa efectelor negative pandemice la nivel general.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost atât de a îmbunătății sănătatea mentală și familială a 400 de copii cu autism din țară prin ateliere individuale de psihoterapie, ludoterapie si arte, evaluari complexe și planuri de intervenție familială, cât și să realizăm o campanie de conștientizare și acceptare a fenomenului autismului în rândul copiilor din România, prin publicarea și diseminarea națională în format fizic și online a primului volum de povești ilustrate pentru copii unde personajul principal este un copil cu autism.

Eu și copilul meu. Viață sănătoasă pentru copiii cu autism Eu și copilul meu. Viață sănătoasă pentru copiii cu autism Eu și copilul meu. Viață sănătoasă pentru copiii cu autism

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    „Eu si copilul meu. Viață sănătoasă pentru copiii cu autism” și-a propus să îmbunătățească starea de sănătate mentalaă a 400 de copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 18 ani cu autism sau suspecți de autism din medii vulnerabile prin ateliere de psihoterapie, ludoterapie și arte, evaluări complexe de specialitate și planuri de intervenție familială, și ridicarea gradului de informare, conștientizare și acceptare a fenomenului autismului în societate la nivel national prin crearea și diseminarea primului volum de povești ilustrate de ˮnoapte bună⹂ pentru copii tipici, ˮAventurile lui Remy în lumea lui tot ceea ce existăˮ, unde personajul principal este un băiețel cu autism.
Cea mai mare realizare a proiectului, în ciuda efectelor COVID-19 la nivel de populație, a fost că 70% dintre copiii beneficiari și-au îmbunătățit abilitățile de interacțiune și socializare, 37% dintre copii și-au îmbunătățit limbajul, 45% dintre copii și-au îmbunătățit capacitatea cognitivă, iar 85% dintre copii și-au îmbunătățit abilitățile de coordonare motrică, inclusiv dobândind abilități de motricitate fină.
Dintre cei 208 copii din afara asociației pe care i-am evaluat (din Vaslui, Constanța, Craiova, Pitești, Ploiești și Mioveni), 187 dintre aceștia au avut confirmare de suspiciune de autism și am putut să ajutăm familiile să înceapă procesul de recuperare, astfel încât copiii să poată să aibă șansă la o viață mai bună.
Cartea „Aventurile lui Remy‟ este un produs unic în România, ce a lărgit numărul celor care înțeleg că toți copiii au dreptul să fie integrați social, iar cei cu nevoi speciale trebuie susținuți, nu ocoliți. Încă de la lansarea am avut feed-back-uri pozitive asupra cărții, astfel încât impactul va crește exponențial cu numărul celor achiziționează volumul.


| Date beneficiari direcţi
    200 de copii cu autism cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani, proveniti din varii medii sociale, atat din Bucuresti, cat si din localitati dimprejuri sau indepartate precum Ialomita, Calarasi si Teleorman, inscrisi deja in programele de recuperare ale asociatiei Autism Voice. 208 copii proveniți din familii cu venituri sub 3000 lei/lună, cu vârsta cuprinsă între 1 și 10 ani, din Vaslui, Constanța, Craiova, Pitești, Ploiești și Mioveni

| Date beneficiari
    200 de părinți/aparținători ai copiilor din cadrul Autism Voice beneficiari ai proiectului 380 de părinți/aparținători ai copiilor din afara Autism Voice beneficiari ai proiectului

| Activitati
    Am desfășurat ateliere de psihoterapie, ludoterapie și terapie prin artă, unde au participat 200 de copii cu autism din cadrul Autism Voice, săptămânal, dezvoltate în funcție de obiectivele comune ale grupurilor de copii, astfel încât fiecare copil să poată beneficia de același numar de ateliere după necesitate, iar activitățile desfășurate au fost implementate după vârsta copilului. Evoluția fiecarui copil a fost atent monitorizată și înregistrată, iar nevoile lor au fost și cu părinții acestuia, pentru a continua lucrul acasă.
Am desfășurat evaluări psihocomportamentale de specialitate asupra 208 copii externi organizației, suspecți de autism, proveniți din alte centre din țară sau veniți prin DGASPC-uri locale, astfel încăt cu cei 187 dintre aceștia confirmați cu autism am putut începe un proces terapeutic de recuperare la domiciliu împreună cu aparținătorii acestora, ridicând astfel accesul copiilor cu autism la servicii/programe de recuperare la nivel de țară.
Am realizat volumul de povești ilustrate „Aventurile lui Remy în lumea lui tot ceea ce există‟ pornind de la lucrările artistice ale copiilor cu autism rezultate în timpul atelierelor, creând personajul Remy și 20 de aventuri ale acestuia pentru categoria de vârsta 5-8 ani, care să descrie, prin personaje fantastice și povești cu tâlc, într-un mod plăcut copiilor, parcursul unui copil cu autism de la a fi non-verbal și non-social în a fi unul care vorbește și socializează.


| Rezultatele proiectului
    Conform rapoartelor de evaluare finală, rezultatele evidențiază căꓽ
- 70% dintre copii și-au îmbunătățit abilitățile de interacțiune și socializare
- 37% dintre copii și-au îmbunătățit limbajul (receptiv și expresiv)
- 45% dintre copii și-au îmbunătățit capacitatea cognitivă (de asimilare a informațiilor)
- 85% dintre copii și-au îmbunătățit abilitățile de coordonare motrică, inclusiv dobândind abilități de motricitate fină (colorat, lipit, decupat, pictat s.a.).
În ceea ce privește copiii evaluați, din păcate, din cei 208 implicați, 187 au arătat diagnostic de autism, ceea ce confirmă și mai mult rata de afectare în rândul populației române și întăresc și mai mult nevoia stringentă de programe și servicii de recuperare gratuite pentru autism în societatea română (mai ales cea săracă economic).
În ceea ce privește cartea noastră, Aventurile lui Remy, feed-back-ul a fost și este foarte pozitiv. Am reușit să lansăm cu succes volumul de carte în data de 28.04.2021, în direct la radio TANANANA și live pe FB cu ajutorul Irinei Margareta Nistor și a realizatorului emisiunii, astfel încât să creăm un awarness mai mare atât al programului nostru, cât și al cărții în sine, unde rezultatele arată că mesajul nostru a ajuns la peste 50.000 de oameni. Cartea în sine a ajuns deja în mâinile a peste 500 de familii cu copii tipici.


| Bugetul
    231900

| Parteneri
    Kaufland Romania, FDSC, Editura Niculescu, Radio TANANANA

| Website proiect
    www.autismvoice.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes