Participanti & Proiecte
Școala curajului – centru educațional pentru fete
|
Organizator: Asociația Zi de Bine |
|
Categorie: Sănătate |
Asociația Pirita Children ține în mână, de una singură, cea mai săracă comunitate marginalizată din Baia Mare - 67 de familii de etnie romă, care trăiesc într-o sărăcie extremă. În Pirita, sunt 130 de copii care au acces la educație și medic de familie abia din 2016 de când se ocupă de ei Claudia Costea, fondatoarea Pirita Children. Mulți ani s-au investit în asigurarea de servicii sociale, acoperirea nevoilor materiale, transportul până la școală și amenajarea unui modul cu dușuri și mașini de spălat.
Una dintre problemele comune in comunitate ramanea insa neadresata: mamele minore care nasc copii nedoriți și abuzați. Era nevoie de o altfel de educație – o „școală a curajului” pentru fete, un spatiu de siguranta in care ele sa vorbeasca fara frica, sa-si descopere calitatile, sa-si inteleaga puterea.
| Scopul proiectului
În Pirita, bărbații și băieții au prioritate în toate lucrurile, mici și mari. Ei fiind și sursa celor mai multe abuzuri, educarea lor prin ateliere de reparat biciclete sau activități sportive, a avut prioritate. Prin acest proiect, ne-am propus să abordăm problema altfel, prin ralierea și educarea fetelor despre drepturile lor. Dar cum să faci asta fără să le expui la și mai multe riscuri? Aceste discuții nu pot fi purtate în sânul familiei. Așadar ne-am propus să amenajam un spatiu unde să aibă acces doar fetele și mamele lor, unde să beneficieze de un program educațional special.
| Aria geografica
Baia Mare, Maramureș
| Rezumat
La marginea orașului Baia Mare, într-un loc care nu e nici sat și nici vreo altă formă de așezare formală, trăiesc oameni care și-au improvizat colibe din lemne, cartoane, plastic și ce-au mai găsit pe la groapa de gunoi - 67 de familii de etnie romă, care trăiesc într-o sărăcie extremă și o marginalizare socială crâncenă.
În Pirita sunt 130 de copii care au acces la educație și medic de familie abia din 2016, de când are grijă de ei Asociația Pirita Children. Mănâncă puțin și prost, sunt bolnavi și epuizați de mediul complicat și condițiile dure. Viața e foarte grea pentru toți copiii, dar pentru fete poate fi îngrozitoare. Multe sunt copii cu copii. Unele sunt copii cărora le-au murit deja copiii. Și, când nu nasc proprii copii, sunt mame pentru frații mai mici. În comunitate nu li se cere părerea, nu participă la deciziile comune, nu au niciodată bani, li se cere să cerșească, li se aranjează căsătorii de către părinți.
Pentru ele am creat Școala curajului - un spațiu amenajat cu bucătărie și living, un mediu unde să se odihnească și să prindă curaj să se deschidă, să învețe și să se sprijine unele pe altele. În acest centru educațional, 20 de fete cu vârste între 12 -18 ani se întâlnesc cu asistentul social și cu psihologul, învață să coasă, să gătească sănătos, să se îngrijească de ele și să-și ceară drepturile pentru o viață mai bună, într-un program educațional implementat de Pirita Children.
După un an de zile, fetele sunt mult mai îngrijite, solidare și conștiente de formele de discriminare și abuz la care sunt supuse. Dar mai presus de toate, sunt mai curajoase. Trei dintre ele și-au înfruntat destinul care părea implacabil și au ieșit din căsătorii aranjate. Astăzi nu sunt măritate, nu sunt mame și sunt în continuare la școală!
| Date beneficiari direcţi
În Pirita trăiesc 42 de fete, cu vârste între 6 și 18 ani. Nicio fată nu are patul, dulapul și lucrurile ei și toate suferă de afecțiuni ale stomacului din cauza că mănâncă abia după ce au terminat ceilalți frați, adesea mancare perisata. La nici 16 ani, unele dintre ele sunt mame, altele au pierdut deja un copil, iar restul sunt mame pentru frații mai mici. Fetele sunt împiedicate să meargă la școală, sunt supuse căsătoriilor aranjate și abuzurilor de tot felul.
| Activitati
Proiectul s-a bazat pe câțiva piloni, cu activități de fundraising, implementare și comunicare. Etapa de cercetare și implementare a debutat înainte ca proiectul să fie comunicat public, la 1 martie 2022.
În Pirita, toate activitățile Asociației Pirita Children se desfășurau într-un modul (container), care servește și ca afterschool și drept cabinet medical, un loc unde băieți și fete au acces deopotrivă. Proiectul nostru pentru luna martie 2022 a constat în montarea și amenajarea unui al doilea modul (container), la etaj, peste primul, cu tot ce înseamnă racordarea la curent și apă, amenajarea unei mici bucătării, montarea unei scări exterioare, decorațiunile interioare și pregătirea unui program de activități pe termen lung pentru fetele din comunitate. Tot procesul a beneficiat de comunicare zilnică pe pagina de Facebook a Zi de BINE, dar și în presa online, creând awareness și notorietate în jurul activității Asociației Pirita Children, pentru a facilita atragerea ulterioara de fonduri pentru alte activitati.
| Rezultatele proiectului
Într-o lună de zile am amenajat un modul echipat cu bucătărie și am demarat primele activități educaționale. Dar efectele proiectului încep să se vadă la un an de la încheierea colaborării, așa cum este natural pentru un astfel de proiect. În cifre, jumătate din comunitatea de fete a fost atrasă și participă constant la activități, organizate în trei zile din săptămână – lunea e zi de consiliere cu un psiholog sau asistent social, miercurea se uită la un film, ascultă muzică și își fac părul, unghiile, sâmbăta gătesc, cos, tricotează.
Dar dincolo de cifre, fetele (și unele dintre mamele lor) folosesc spațiul ca pe un refugiu unde cultivă un sentiment de protecție și solidaritate. Atitudinea s-a schimbat de la a vedea spațiul ca un mijloc de a obține beneficii exterioare imediate, la un spațiu care hrănește nevoi interioare și o stare de bine. „Suntem sătule de atâta zgomot, bătaie și băut, copii mici,” spun când vin la modul. Plus că aici au laptop și intră pe platforma Logischool și se bucură de jocurile educative, ele, care acasă nici telefon nu au.
Dar cel mai mare salt la nivel de mentalitate este faptul că trei dintre fetele care vin la modul s-au eliberat din căsătorii aranjate, ori înfruntându-și ambii părinți, ori având de partea lor mamele, care și ele vin la modul. Au avut curajul să facă asta cu tot ce înseamnă implicarea poliției, protecția copilului, dat declarații. Prin impunerea propriei voințe, acum nu sunt măritate și nu sunt gravide, ci sunt în școală în continuare. O premieră în comunitate! Care-si are originea in Scoala Curajului.
| Bugetul
184,387 LEI
| Parteneri
Proiectul Scoala Curajului s-a desfășurat în parteneriat cu Asociația Pirita Children. Parteneri financiari – Lidl România, E.ON România, UniCredit Bank România.
| Despre organizator
Misiunea ZDB este de a pune reflectorul pe cauze presante și dureroase și de a ajuta acolo unde alții întorc privirea. Într-un an de zile implementăm 12 cauze sociale, câte una în fiecare lună. Fiecare proiect se adresează unei comunități vulnerabile și se implementează în 30 de zile, cu ajutorul sărbătoriților lunii și al partenerilor. Pentru fiecare cauză, facem un parteneriat cu un ONG specializat în domeniul respectiv și ne punem resursele laolată pentru că ajutăm mai mult când cooperăm.
| Website proiect
https://www.zidebine.ro/proiecte/scoala-curajului/