close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Școli Prietenoase cu Natura



| Organizator:
    Societatea Ornitologică Română
| Categorie:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Copiii de astăzi petrec mult mai puțin timp în aer liber decât părinții sau bunicii lor și această lipsă de legătură cu natura le afectează negativ procesul de învățare și bunăstarea fizică și emoțională. Este o problemă și pentru natură, deoarece oamenii nu vor proteja ceea ce nu cunosc și iubesc. Sănătatea socială, psihologică, - fizică și performanțele academice ale copiilor sunt îmbunătățite semnificativ atunci când ei au contact zilnic cu natura. Este de datoria noastră, a cadrelor didactice, a părinților și a biologilor să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i face pe copii să iubească natura din jurul lor.

| Scopul proiectului
    Am dorit să atragem atenția asupra vietăților care își găsesc din ce în ce mai greu resurse de hrană, locuri de adăpost și de cuibărit. Programul este creat special pentru profesori și elevi și are activități simple prin care generațiile viitoare pot contribui la sprijinirea speciilor care se află în jurul lor.
Prin acest proiect ne propunem să apropiem elevii de natură prin activități practice desfășurate în spațiul verde al școlilor.


Școli Prietenoase cu Natura Școli Prietenoase cu Natura Școli Prietenoase cu Natura

| Aria geografica
    42 județe

| Rezumat
    Atunci când vorbim despre protejarea naturii ne referim inevitabil și la educație. Orice pledoarie pentru protejarea a tot ceea ce înseamnă viață trebuie să înceapă de la cei mici. Cu acest gând am pornit în 2016 când am lansat programul „Școli Prietenoase cu Natura” (SPN). Ne propunem să apropiem elevii de natură prin activități practice desfășurate în spațiul verde al școlilor, precum: hrănirea păsărilor în timpul iernii, îmbogățirea spațiului verde cu plante care oferă resurse de hrană, posibilități de adăpostire și reproducere a viețuitoarelor. Programul include și activități derulate în sălile de clase: concursul de desenat păsări, participarea la „Olimpiada Speciilor”, concursul online de recunoaștere a speciilor de păsări și utilizarea planșelor cu păsări de colorat. Programul se adresează tuturor cadrelor didactice și nu este nevoie să fie profesori de biologie pentru a îndruma elevii în proiectul nostru. Profesorii au la dispoziție online pe site-ul SOR materialele necesare. Participarea este gratuită, dar condiționată de înregistrare. Programul se desfășoară pe tot parcursul anului școlar. Recunoaștem instituțiile de învățământ care în decursul unui an întreg au desfășurat activități prietenoase cu natura prin acordarea unei plăcuțe cu denumirea proiectului. După cinci ani consecutivi de participare școlile primesc un panou cu cele mai întâlnite specii de păsări, insecte, mamifere, amfibieni și reptile din localități și metode prin care le pot ajuta. Rezultate 2021 – 2022: 43,881 – de elevi implicați; 1,717 – cadre didactice care au luat parte la program; 534 – de instituții de învățământ înscrise în program; 328 de rapoarte primite la finalul anului școlar; 118 plăcuțe SPN oferite la finalul programului; 83 de certificări SPN; 8 panouri educative oferite.

| Date beneficiari direcţi
    43.881 – de elevi implicați (ciclul primar, gimnazial și liceal)

| Activitati
    1. Lansare: 08 octombrie 2021
2. Înregistrare prin completarea Formularului de înregistrare on-line până în data de 07 noiembrie 2021.
Observație: Locul acordului de colaborare va fi preluat de către o adeverință unică de participare eliberată de către organizatori instituțiilor de învățământ acceptate în program.
3. Desfășurare activități: de la data înregistrării – 31 mai 2022
4. Raportare prin completarea Formular de raportare: 22 mai – 30 iunie 2022
5. Evaluare rapoarte și eliberare adeverințe: iunie – iulie 2022
6. Trimitere adeverințe în format electronic: iulie 2022
7. Trimiterea plăcuțelor prin poștă: începutul lunii septembrie 2022
8. Lansarea unei noi sesiuni: septembrie / octombrie 2022

Pe lângă cursurile online pe care le ținem la început de proiect pentru a discuta cu toți profesorii cum se desfășoară programul, menținem o constantă comunicare prin e-mail și grupul de Facebook închis dedicat acestui program.


| Rezultatele proiectului
    Rezultate 2021 – 2022: 43,881 – de elevi implicați; 1,717 – cadre didactice care au luat parte la program; 534 – de instituții de învățământ înscrise în program; 328 de rapoarte primite la finalul anului școlar; 118 plăcuțe SPN oferite la finalul programului; 83 de certificări SPN; 8 panouri educative oferite.
Mai jos găsiți câteva testimoniale ale profesorilor și ale elevilor legate de acest program:
“Am simțit cea mai mare satisfacție când, după ce a participat la Olimpiada speciilor, o elevă a spus: “Doamna abia acum văd cu adevărat păsările din jurul nostru. Acum știu că aceasta este o coțofană, că acela este un lăstun, nu o rândunică …” Și colegii au fost de acord cu afirmația elevei.” – Liceul Economic Virgil Madgearu Constanța, I. Gina
„Acest program mi-a adus cele mai mari satisfacții din cariera de profesor. Am fost foarte încântată când elevii mi-au trimis poze cu pui din cuiburile artificiale construite și amplasate de ei, când am aflat că ei hrăneasc păsările iarna și după ce nu le-am mai cerut eu asta, din proprie inițiativă, când un elev căruia nu prea îi plăcea să învețe a devenit expert în recunoașterea păsărilor și a reușit să obțină locul 1 la Olimpiada Speciilor”, povestește profesoara Diaconescu Codrina.
“Entuziasmul celor mici și pasiunea împărtășită, pentru natură și vietățile ei, ne-au provocat să continuăm activitățile, în cadrul acestui proiect.” – Școala Gimnazială George Enescu Moinești, P. Alina


| Bugetul
    216546 LEI

| Parteneri
    Partenerul principal - Inspectoratul Școlar Județean Covasna

| Despre organizator
    În cei peste 33 de ani de activitate am inventariat, estimat, evaluat și monitorizat biodiversitatea României. Știm mai multe despre natura țării noastre și datorită specialiștilor care au lucrat în proiectele SOR, descoperind specii noi pentru știință sau pentru fauna și flora României. Am dezvoltat programe de educație nonformală, seminare, tabere, evenimente în care am implicat peste 100.000 de persoane, de vârste și din domenii diferite.

| Website proiect
    https://www.sor.ro/proiect/scoli-si-gradinite-prietenoase-cu-natura/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes